Z pewnością znasz słoiki marki WECK, które są używane niemal w każdym niemieckim gospodarstwie domowym od ponad sto lat do pasteryzacji produktów żywnościowych. Bezprecedensowa historia sukcesu firmy WECK rozpoczęła się 1 stycznia 1900 r. kiedy Johann Weck i Georg van Eyck założyli w Öflingen w południowej Badenii J. WECK & Co. Celem firmy była produkcja wielorazowych naczyń do szybkiej konserwacji żywności za pomocą pasteryzacji. Z czasem dodano także inne grupy produktowe do portfolio marki, takie jak cegły szklane w dziedzinie szkła budowlanego, szkło świecowe i szkło opakowaniowe dla przemysłu butelkującego. Jednak to proste słoiki z gumową uszczelką przeszły do historii jako produkt, który zmienił sposób przechowywania i przygotowywania przetworów w kuchni domowej oraz profesjonalnej nie tylko w Niemczech ale i na całym świecie. Nie bez powodu, nawet w Polsce powszechnie używamy słowa “wekować” jako synonim pasteryzacji produktów żywnościowych w słoiku z kauczukową uszczelką. WECK to marka sama w sobie, oldschoolowa i zarazem prestiżowa – słoiki tej firmy doczekały się wielu podróbek, jednak to od WECK wszystko się zaczęło i to WECK nadal tworzy swoje produkty według pierwotnych założeń – bez fenoli, ołowiu oraz z kontrolowanych plantacji kauczuku, zapewniając iż mogą być one bezpiecznie wykorzystywane nie tylko do przygotowywania przetworów ale także serwowania żywności.