W tej kategorii naszego sklepu znajdziesz profesjonalny gastronomiczny wkład do gotowania na parze (wykonany ze stali nierdzewnej 18/10) i naturalne koszyki bambusowe – idealne do serwowania potrawy prosto na stół. Wszystkie produkty umożliwiają profesjonalne gotowanie na parze w uniwersalnych garnkach – bez parowaru, a z takim samym, doskonałym efektem. Oferujemy artykuły cenionych w branży marek m.in. Hendi, Contacto czy Stalgast. Projektujemy oraz kompleksowo wyposażamy restauracje, stołówki, kuchnie zakładowe i hotelowe i różne inne lokale gastronomiczne – zapraszamy do współpracy.

Czytaj więcej >

Wkład do garnka do gotowania na parze: warianty produktu

Podstawowe rozwiązanie to stalowy wkład do garnka – na parze można w ten sposób ugotować niemal wszystkie produkty spożywcze, od warzyw przez ryby aż po mięso. Wkłady metalowe przyjmują różne formy, najczęściej rozkloszowanych i płytkich bądź prostych i głębszych koszyków. Wybór zależy głównie od ilości gotowanych jednocześnie składników i preferencji kucharzy. W pierwszym wariancie koszyki w całości wchodzą do garnka i mają okrągły uchwyt na środku, w „przestrzeni roboczej”. Z reguły można je też rozłożyć i dopasować do średnicy garnka oraz ilości składników. Wkłady głębsze są wyposażone w tradycyjne dwa uchwyty oraz wystają ponad garnek. Wszystko zależy od preferencji, lecz dla wielu osób drugie rozwiązanie może być w codziennym użytku nieco wygodniejsze.

Wkłady stalowe są dostępne w wielu rozmiarach – można dzięki temu wykorzystywać do gotowania różne garnki gastronomiczne, trzeba tylko dobrać do nich średnicę oraz głębokość akcesoriów.

Stalowy wkład do gotowania na parze – trwałość i higieniczność

Przeznaczone do gotowania na parze wkłady metalowe mają tę zaletę, że solidne: trwałe, higieniczne i łatwe w czyszczeniu. Odporne na temperaturę, wodę i kwasy, uszkodzenia i zarysowania, posłużą nawet wiele lat, nie sprawiając większych problemów w użytkowaniu. Dostępne w naszym sklepie wkłady wykonane są ze stali szlachetnej 18/10 – czyli z dodatkiem niklu i chromu, które zapewniają im wysoką odporność na korozję, estetyczny wygląd i łatwość czyszczenia. Akcesoria są polerowane (gładkość, wysoki połysk) lub satynowane (mat, lekka struktura), czasem też łączy się oba procesy (np. satynowany wkład z polerowanym rantem).

Stalowe wkłady do garnków zwykle można czyścić w przemysłowych zmywarkach, ale nie sprawiają trudności w myciu ręcznym: wystarczy szczotka i detergent, najlepiej te przeznaczone do stali szlachetnej. Jeżeli resztki jedzenia zaschną, wkład można przez kilka minut odmoczyć – i usuniesz je bez problemu. Osuszanie akcesoriów po myciu zapobiega powstawaniu zacieków i smug, a kolorowe plamy (osady mineralne) usuwa zwykły kwasek cytrynowy czy ocet (stal jest odporna na ich działanie).

Bambusowy wkład do garnka – gotowanie na parze

Z gotowania na parze, zachowującego składniki odżywcze potraw, korzystają prawie wszystkie kuchnie świata, natomiast wykorzystują do tego różne naczynia. W kuchni orientalnej, zamiast metalowych wkładów, z reguły używa się naturalnych koszyków bambusowych. I to rozwiązanie chętnie adaptują różne lokalne gastronomiczne.

Koszyki bambusowe mają przede wszystkim tę zaletę, że dobrze chłoną wilgoć – więc skraplająca się na ściankach i pokrywce para nie kapie na potrawę i jej nie rozmacza (a tym samym łatwiej uzyskać idealny efekt procesu). Bambus się też nie nagrzewa i taki koszyk można po chwili śmiało przenieść bez zabezpieczeń. To także ciekawe wizualnie rozwiązanie – można je wykorzystać do atrakcyjnej dla gości prezentacji potrawy i podać ją w koszyku prosto na stół, bez przekładania na talerze. Oczywiście parowniki bambusowe nie są pozbawione wad: należą do nich trudniejsze czyszczenie i konieczność odpowiedniego suszenia, aby nie zapleśniały i nie popękały. Najczęściej gotuje się w nich warzywa, ale też ryby i owoce morza.

Zachęcamy do kontaktu: chętnie doradzimy, pomożemy dobrać odpowiedni produkt. Na co dzień także projektujemy i kompleksowo wyposażamy lokale gastronomiczne – chętnie zajmiemy się profesjonalnym zapleczem Twojej kuchni. Zapraszamy!