Wkłady do gotowania ziemniaków zapobiegają przywieraniu i przypalaniu się warzyw na dnie garnka oraz ułatwiają ich odcedzanie. Z reguły mają postać okrągłej perforowanej płyty z długimi uchwytami do wygodnego wyciągania, która od spodu podpiera się na kilkucentymetrowych nogach. Sprawdzają się w każdej kuchni, a zwłaszcza tzw. zbiorowego żywienia – zakładowej, hotelowej lub szkolnej. Do oferty naszego sklepu wybraliśmy wyłącznie wysokiej jakości wkłady ze stali nierdzewnej od cenionych marek jak Contacto czy Tom-Gast: wytrzymałe i łatwe w czyszczeniu.

Czytaj więcej >

Wkłady do gotowania ziemniaków – jeden produkt, wiele wariantów

Dostępne w naszym sklepie wkłady do garnków mają różne średnice i długości uchwytów. Nie są uniwersalne – trzeba je dobrać względem średnicy dna i wysokości garnka. Na przykład wkładka o średnicy 40 cm pasuje do garnków, w których spód mierzy 45 cm. Niektórzy producenci tworzą wkładki tylko do garnków swojej produkcji, jednej bądź kilku wybranych serii/modeli, niemniej zwykle można ich używać także z wyrobami innych marek (czyli produkty można łączyć).

Chociaż każda wkładka do gotowania ziemniaków wygląda i służy podobnie, między rozwiązaniami poszczególnych producentów zwykle istnieje kilka różnic, np. w liczbie i średnicy otworów (perforacji), konstrukcji nóżek bądź sposobie montażu uchwytów. I takie detale mogą wpływać na wygodę codziennego użytkowania wkładów. Dobrze znamy nasze produkty – podpowiemy, jakie modele najlepiej się sprawdzą względem specyfiki pracy, potrzeb czy preferencji. Nasi specjaliści są do Twojej dyspozycji.

Wysokiej jakości wkład do ziemniaków dla branży gastronomicznej

Podobnie jak garnki gastronomiczne, wkłady do gotowania muszą być solidne i łatwe w czyszczeniu. Warto zwrócić uwagę na materiał – najlepiej sprawdzi się stal nierdzewna 18/10 ze względu na trwałość, odporność na kwasy i korozję i higieniczność. Wkład ze stali jest odporny na uszkodzenia: wgniecenia i zarysowania, niemniej powinno się wyciągnąć go przed ubijaniem ziemniaków. Jego wielką zaletą jest natomiast łatwość czyszczenia: nawet gdy resztki zaschną, wystarczy tylko chwilę odmoczyć akcesorium. Większość wkładów nierdzewnych można myć w zmywarkach przemysłowych z wyparzarką, a poza nimi sprawdzą się również szczotki i detergenty przeznaczone do stali szlachetnej.

Zachęcamy do kontaktu: chętnie doradzimy (np. najniższa cena względem jakości czy dobór akcesoriów do konkretnych garnków). Zapraszamy również do poznania reszty produktów z naszej oferty – z nami sprawnie i wygodnie skompletujesz całe zaplecze kuchni czy lokalu gastronomicznego.