Zapach świeżo prażonej kukurydzy pobudza ochotę na przekąskę, przyciąga wzrok (najmłodszych i starszych) oraz otwiera portfele. Warto więc serwować ją na różnego rodzaju imprezach rodzinnych, w parkach rozrywki i w barach, klubach – jako przekąskę do piwa czy drinka. Umożliwia to profesjonalna maszyna do popcornu z oferty naszego sklepu internetowego. Atrakcyjny wygląd (jak w kinie!), minimum obsługi, wysoka wydajność i energooszczędność, a przy tym dobra cena (już od około 1000 złotych) – gorąco polecamy, ponieważ inwestycja zwróci się błyskawicznie.

Przygotowaliśmy maszyny do popcornu kilku marek i o różnych parametrach, więc sprawnie dobierzesz idealny sprzęt do swoich potrzeb. A my chętnie Ci w tym pomożemy: zachęcamy do kontaktu.

Czytaj więcej >

Co wyróżnia profesjonalne maszyny do popcornu?

Maszyny do popcornu rozróżniamy na domowe i profesjonalne. Te pierwsze raczej nie nadają się do użytku komercyjnego, chyba że w swoim lokalu serwujesz prażoną kukurydzę naprawdę sporadycznie. A i wówczas warto zadbać o profesjonalne wyposażenie baru, bo ono może zupełnie odwrócić ten trend i zapewnić Ci nowe źródło zysków.

Profesjonalne urządzenie do popcornu dla branży gastronomicznej czy rozrywkowej przypomina maszynę używaną w kinie. Pozwala w ciągu 1–5 minut przygotować wiele porcji przekąski: w garnku zmieści się nawet 200–300 gramów ziaren. Specjalnie mieszadło zapobiega przypalaniu popcornu, a ogrzewane dno komory sprawia, że prażona kukurydza jest przez cały czas ciepła i chrupiąca.

Maszyny są jednocześnie mobilne (łatwo je przewieźć, przestawić), solidne i w pełni bezpieczne – obudowy zwykle powstają ze stali szlachetnej i szkła hartowanego lub akrylowego. Pod komorami z reguły znajdują się specjalne szuflady na okruszki czy niewykorzystane ziarna, a wiele elementów można zdemontować – czyszczenie nie sprawia więc żadnych problemów. Również obsługa maszyny jest prosta: grzałkę i mieszadło uruchamia się przełącznikiem.

Jak wybrać odpowiednie urządzenie do popcornu?

  • Zwróć uwagę na rozmiary i wagę maszyny. Różnice pomiędzy modelami nie są ogromne, ale mogą mieć duże znaczenie. Dodatkowe kilka centymetrów wysokości/szerokości czy parę kilogramów więcej może utrudnić transport urządzenia lub pracę obsługujących ją osób. Większość naszych modeli mierzy około 70 × 55 × 45 centymetrów i waży 18–25 kilogramów.
  • Sprawdź pojemność garnka i czas produkcji popcornu. Zwykle w garnku mieści się około 150–250 gramów ziaren, a czas produkcji wynosi 1–5 minut. I znów te różnice nie wydają się duże, ale mają ogromne znaczenie przy dużym zapotrzebowaniu. Im więcej popcornu naraz robi maszyna i im szybciej, tym więcej go wydasz – skrócisz kolejki i zwiększysz zyski.
  • Postaw na atrakcyjny wygląd urządzenia – tak aby przyciągało wzrok. Maszyna powinna mieć przezroczystą obudowę: i pobudzać zmysły nie tylko zapachem. Wzrok przykuwa też czerwony kolor, kontrasty barwne i miłe dla oka grafiki. Niezbędnym elementem urządzenia jest oświetlenie wewnętrzne – zwłaszcza gdy kupujesz sprzęt do baru czy na wieczorne eventy.
  • Pamiętaj o bezpieczeństwie i zadbaj o łatwość czyszczenia. Drzwiczki maszyny powinny być skrzydłowe, najlepiej podwójne i wykonane ze szkła akrylowego lub hartowanego. Rączki mis z tworzywa sztucznego ułatwią obsługę urządzenia bez rękawic i innych zabezpieczeń. Pod komorą powinna znaleźć się łatwa do opróżniania szuflada i dobrze, jeśli elementy maszyny da się zdemontować: to ułatwi przygotowanie jej do kolejnego użytku.

Gdzie i kiedy sprawdzi się maszyna do robienia popcornu?

Popcorn to jedna z najpopularniejszych (i przy okazji najzdrowszych!) przekąsek, a włączenie go do oferty nie wymaga dużych nakładów finansowych czy logistycznych. Maszyna do prażenia kukurydzy rewelacyjnie sprawdza się podczas różnych imprez i w parkach rozrywki. Coraz częściej popcorn znajduje się także w ofercie barów i klubów, a urządzenie uzupełnia standardowy sprzęt barmański. Wykorzystanie takiej maszyny jest też genialnym posunięciem, jeśli organizujesz w swoim lokalu transmisje meczów, pokazy filmowe, koncerty czy slajdowiska. Klienci chętnie zamówią taką przekąskę do drinka czy piwa, a inwestycja w sprzęt (około 1000-1500 złotych) zwróci się błyskawicznie.

W naszym sklepie sprawnie samodzielnie wybierzesz optymalny produkt, ale my z przyjemnością Cię w tym wyręczymy. Gdy poznamy Twoje potrzeby i oczekiwania, zaproponujemy jeden lub dwa idealne modele i w kilka minut zamówisz sprzęt z dostawą do swojego lokalu. Od lat projektujemy i wyposażamy polską gastronomię: chętnie podzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniem. Skontaktuj się z nami!