Francuska marka Cacao Barry to jeden z najbardziej uznanych producentów czekolady i cukierniczych dodatków na świecie. Swoją ofertę kieruje do wszystkich cukierników i podmiotów wymagających najwyższej jakości polew czekoladowych i wszelkich komplementarnych produktów dekoracyjnych. Korzenie firmy sięgają 1842 roku, kiedy to Charles Barry – miłośnik herbaty, kawy i czekolady, w poszukiwaniu najlepszych odmian kakaowca, dotarł do Afryki. Jego celem było opracowanie receptury czekolady, która zadowoliłaby prawdziwych koneserów kakaowego przysmaku. W roku 1923 na czele Cacao Barry stanął Alexandre Lacarré, który wprowadził szereg innowacyjnych pomysłów oraz sprawił, że marka stała się rozpoznawalna i szanowana. W roku 1963 firma wprowadziła na rynek dwie absolutne nowości – Baking Sticks oraz kultowego do dziś czekoladowego croissanta.

Dekadę później Cacao Barry uruchomiła markę Your Demonstration Partner, która miała na celu pomoc i wsparcie profesjonalnych cukierników i wytwórców korzystających z czekolady. Po przejęciu na początku lat 90. kontroli nad firmą przez spółkę holdingową Société Centrale d’Investissement, marka postawiła na nową strategię rozwoju i dywersyfikację oferty, uwzględniającej przede wszystkim rynek brytyjski. Efektem takiego działania było otwarcie zakładu produkcyjnego na terenie Zjednoczonego Królestwa. W roku 1994 pojawiła się na rynku marka Pure Origine of Cacao Barry, a dwa lata później Cacao Barry połączyła się z belgijską firmą Callebaut, tworząc markę Barry Callebaut. Koncern Jacobs Suchard powierzył nowej spółce zarządzanie firmą Van Houten – uznanym, holenderskim producentem czekolady i proszku kakaowego. We wrześniu 2017 roku firma wprowadziła na rynek kolejną nowość – różową czekoladę Ruby. Swój oryginalny kolor zawdzięcza specjalnym ziarnom kakaowca z Ekwadoru, Brazylii i Wybrzeża Kości Słoniowej. Pierwszym produktem wykorzystującym różową czekoladę jest Kit Kat Chocolatory Sublime Ruby, który zadebiutował w styczniu 2018 roku w Japonii, a trzy miesiące później w Wielkiej Brytanii.

Wszystkie produkty Cacao Barry powstają na bazie starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca pochodzących z wybranych plantacji na całym świecie. Dzięki temu odznaczają się nie tylko najwyższą jakością, ale przede wszystkim wyjątkowym aromatem i nutami smakowymi charakterystycznymi dla ziaren z poszczególnych regionów. To wyjątkowa propozycja dla wytwórców poszukujących w swoich wyrobach nie tylko smakowych, ale również geograficznych i kulturowych inspiracji. Autorski proces przetwarzania ziaren kakaowca oraz dbałość o każdy etap produkcji sprawia, że marka stała się synonimem najwyższej jakości i producentem, któremu ufają prawdopodobnie wszyscy cukiernicy i miłośnicy czekoladowych przysmaków. Dopracowane do perfekcji kuwertury czekoladowe o kremowej konsystencji, oryginalne praliny, likier, doskonałe masło kakaowe i inne produkty z oferty Cacao Barry pomagają wydobyć z czekoladowych wyrobów to, co najlepsze.

Centrala firmy znajduje się od kilku lat w Zurychu, a produkty firmy obecne są w ponad 30 krajach na całym świecie. Gastromania to kolejny, zaufany sklep z produktami Cacao Barry. Zapewniamy szeroki wybór i szybką realizację każdego zamówienia.