Wydajność (wydajność urządzenia zależy od lokalnych warunków takich jak ciśnienie, temperatura i jakość wody zasilającej) [litry/min]: 3,7 – 4,2
Wydajność ciągła przy temperaturze 15°C [litry/h]: 240
Wydajność dobowa [litry/dobę]: 5760
Ciśnienie robocze [bar]: 2,0 – 6,0
Temperatura wody zasilającej [°C]: <30
Przyłącza [cal]: 3/4”
Wymiary (dł/szer/wys) [mm]: 510/280/500
Pobór mocy [kW]: 0,3
JAK TO DZIAŁA
Woda sieciowa poddawana jest wstępnej filtracji i oczyszczaniu gdzie usunięte zostają wszystkie zanieczyszczenia mechaniczne, chemiczne i organiczne. Następnie podawana jest na membranę osmotyczną, na której odfiltrowywane są wszystkie pozostałe rozpuszczone związki oraz sole mineralne.
Metoda odwróconej osmozy jest najbardziej opłacalnym sposobem do uzyskania oczyszczonej i zupełnie odsolonej wody. Proces odsalania zachodzi w membranie osmotycznej. Membrana przypomina swoją budową sito, które przepuszcza przez siebie tylko czystą wodę, podczas gdy wszystkie cząsteczki, które są większe niż otwory sita (np. sole mineralne) kierowane są do kanalizacji.
Zaleca się zastosowanie zmiękczacza wody przed systemem RO w celu zabezpieczenia membran przed uszkodzeniem powstałym w wyniku zakamienienia. Wydłuża to żywotność membran. – WYPOSAŻENIE DODATKOWE.
ODWRÓCONA OSMOZA – NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE DLA ZMYWAREK DO SZKŁA!
Metoda odwróconej osmozy to najlepszy sposób uzyskania zdemineralizowanej wody, koniecznej w przypadku zmywarek przeznaczonych do mycia szkła i sztućców. Brak soli mineralnych w wodzie to podstawowy element wpływający na otrzymanie błyszczącego szkła bez plam i zacieków. Czysta zdemineralizowana woda kierowana jest do zmywarki, a woda zasolona odprowadzana jest do kanalizacji lub może być użyta do innych celów. Cały układ demineralizacji wody składa się z systemu DF, który może współpracować również ze zbiornikiem magazynującym wodę. Zbiornik może być ciśnieniowy lub bezciśnieniowy. W przypadku zmywarki wyposażonej w pompę płuczącą oraz boiler atmosferyczny nie jest wymagany zbiornik magazynowy. Natomiast gdy zmywarka nie jest wyposażona w pompę płuczącą, lub posiada taką pompę oraz boiler ciśnieniowy, należy zastosować zbiornik ciśnieniowy lub bezciśnieniowy wraz z dodatkową pompą. Przy zastosowaniu zbiornika bezciśnieniowego dodatkowa pompa podaje wodę do zmywarki. Zbiornik magazynowy konieczny jest również w przypadku dużego zapotrzebowania chwilowego na wodę, przekraczającego możliwości produkcyjne osmozy. Dobór odpowiedniego rozwiązania zależy od lokalnych warunków, a przede wszystkim od zapotrzebowania na wodę przez zmywarkę.
DLA PIECÓW KONWEKCYJNO PAROWYCH
System RO jest również bardzo dobrym rozwiązaniem dla pieców konwekcyjno-parowych, szczególnie tam gdzie woda jest silnie zmineralizowana, a twardość przekracza 20 dh. Jednakże ze względu na bardzo różne zużycie wody do zaparowania i mycia pieca, dobór typu RO powinien być rozpatrywany dla każdego rodzaju pieca indywidualnie.
DLA EKSPRESÓW DO KAWY
Aby uzyskać idealny napar kawy czy herbaty, należy bardzo precyzyjnie przygotować/uzdatnić wodę. Woda powinna mieć ściśle określone parametry takie jak zmineralizowanie (TDS), twardość i odczyn pH. To osiągnąć można jedynie przy pomocy odpowiednio doposażonego systemu odwróconej osmozy DF.
DLA KOSTKAREK DO LODU
W przypadku wody o bardzo dużej zawartości minerałów (wysoki TDS) aby otrzymać krystalicznie przeźroczyste kostki lodu, konieczne jest zastosowanie systemu odwróconej osmozy. Jedynie ta metoda zapewni najwyższą jakość lodu, zarówno pod względem wyglądu jak też poprawiając walory smakowe i zapachowe.
Do przechowalni
Wydajność (wydajność urządzenia zależy od lokalnych warunków takich jak ciśnienie, temperatura i jakość wody zasilającej) [litry/min]: 4,6 – 5,1
Wydajność ciągła przy temperaturze 15°C [litry/h]: 300
Wydajność dobowa [litry/dobę]: 7200
Ciśnienie robocze [bar]: 2,0 – 6,0
Temperatura wody zasilającej [°C]: <30
Przyłącza [cal]: 3/4”
Wymiary (dł/szer/wys) [mm]: 510/280/500
Pobór mocy [kW]: 0,3
JAK TO DZIAŁA
Woda sieciowa poddawana jest wstępnej filtracji i oczyszczaniu gdzie usunięte zostają wszystkie zanieczyszczenia mechaniczne, chemiczne i organiczne. Następnie podawana jest na membranę osmotyczną, na której odfiltrowywane są wszystkie pozostałe rozpuszczone związki oraz sole mineralne.
Metoda odwróconej osmozy jest najbardziej opłacalnym sposobem do uzyskania oczyszczonej i zupełnie odsolonej wody. Proces odsalania zachodzi w membranie osmotycznej. Membrana przypomina swoją budową sito, które przepuszcza przez siebie tylko czystą wodę, podczas gdy wszystkie cząsteczki, które są większe niż otwory sita (np. sole mineralne) kierowane są do kanalizacji.
Zaleca się zastosowanie zmiękczacza wody przed systemem RO w celu zabezpieczenia membran przed uszkodzeniem powstałym w wyniku zakamienienia. Wydłuża to żywotność membran. – WYPOSAŻENIE DODATKOWE.
ODWRÓCONA OSMOZA – NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE DLA ZMYWAREK DO SZKŁA!
Metoda odwróconej osmozy to najlepszy sposób uzyskania zdemineralizowanej wody, koniecznej w przypadku zmywarek przeznaczonych do mycia szkła i sztućców. Brak soli mineralnych w wodzie to podstawowy element wpływający na otrzymanie błyszczącego szkła bez plam i zacieków. Czysta zdemineralizowana woda kierowana jest do zmywarki, a woda zasolona odprowadzana jest do kanalizacji lub może być użyta do innych celów. Cały układ demineralizacji wody składa się z systemu DF, który może współpracować również ze zbiornikiem magazynującym wodę. Zbiornik może być ciśnieniowy lub bezciśnieniowy. W przypadku zmywarki wyposażonej w pompę płuczącą oraz boiler atmosferyczny nie jest wymagany zbiornik magazynowy. Natomiast gdy zmywarka nie jest wyposażona w pompę płuczącą, lub posiada taką pompę oraz boiler ciśnieniowy, należy zastosować zbiornik ciśnieniowy lub bezciśnieniowy wraz z dodatkową pompą. Przy zastosowaniu zbiornika bezciśnieniowego dodatkowa pompa podaje wodę do zmywarki. Zbiornik magazynowy konieczny jest również w przypadku dużego zapotrzebowania chwilowego na wodę, przekraczającego możliwości produkcyjne osmozy. Dobór odpowiedniego rozwiązania zależy od lokalnych warunków, a przede wszystkim od zapotrzebowania na wodę przez zmywarkę.
DLA PIECÓW KONWEKCYJNO PAROWYCH
System RO jest również bardzo dobrym rozwiązaniem dla pieców konwekcyjno-parowych, szczególnie tam gdzie woda jest silnie zmineralizowana, a twardość przekracza 20 dh. Jednakże ze względu na bardzo różne zużycie wody do zaparowania i mycia pieca, dobór typu RO powinien być rozpatrywany dla każdego rodzaju pieca indywidualnie.
DLA EKSPRESÓW DO KAWY
Aby uzyskać idealny napar kawy czy herbaty, należy bardzo precyzyjnie przygotować/uzdatnić wodę. Woda powinna mieć ściśle określone parametry takie jak zmineralizowanie (TDS), twardość i odczyn pH. To osiągnąć można jedynie przy pomocy odpowiednio doposażonego systemu odwróconej osmozy DF.
DLA KOSTKAREK DO LODU
W przypadku wody o bardzo dużej zawartości minerałów (wysoki TDS) aby otrzymać krystalicznie przeźroczyste kostki lodu, konieczne jest zastosowanie systemu odwróconej osmozy. Jedynie ta metoda zapewni najwyższą jakość lodu, zarówno pod względem wyglądu jak też poprawiając walory smakowe i zapachowe.
Do przechowalni
Wydajność (wydajność urządzenia zależy od lokalnych warunków takich jak ciśnienie, temperatura i jakość wody zasilającej) [litry/min]: 5,5 – 6
Wydajność ciągła przy temperaturze 15°C [litry/h]: 360
Wydajność dobowa [litry/dobę]: 8640
Ciśnienie robocze [bar]: 2,0 – 6,0
Temperatura wody zasilającej [°C]: <30
Przyłącza [cal]: 3/4”
Wymiary (dł/szer/wys) [mm]: 510/280/500
Pobór mocy [kW]: 0,3
JAK TO DZIAŁA
Woda sieciowa poddawana jest wstępnej filtracji i oczyszczaniu gdzie usunięte zostają wszystkie zanieczyszczenia mechaniczne, chemiczne i organiczne. Następnie podawana jest na membranę osmotyczną, na której odfiltrowywane są wszystkie pozostałe rozpuszczone związki oraz sole mineralne.
Metoda odwróconej osmozy jest najbardziej opłacalnym sposobem do uzyskania oczyszczonej i zupełnie odsolonej wody. Proces odsalania zachodzi w membranie osmotycznej. Membrana przypomina swoją budową sito, które przepuszcza przez siebie tylko czystą wodę, podczas gdy wszystkie cząsteczki, które są większe niż otwory sita (np. sole mineralne) kierowane są do kanalizacji.
Zaleca się zastosowanie zmiękczacza wody przed systemem RO w celu zabezpieczenia membran przed uszkodzeniem powstałym w wyniku zakamienienia. Wydłuża to żywotność membran. – WYPOSAŻENIE DODATKOWE.
ODWRÓCONA OSMOZA – NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE DLA ZMYWAREK DO SZKŁA!
Metoda odwróconej osmozy to najlepszy sposób uzyskania zdemineralizowanej wody, koniecznej w przypadku zmywarek przeznaczonych do mycia szkła i sztućców. Brak soli mineralnych w wodzie to podstawowy element wpływający na otrzymanie błyszczącego szkła bez plam i zacieków. Czysta zdemineralizowana woda kierowana jest do zmywarki, a woda zasolona odprowadzana jest do kanalizacji lub może być użyta do innych celów. Cały układ demineralizacji wody składa się z systemu DF, który może współpracować również ze zbiornikiem magazynującym wodę. Zbiornik może być ciśnieniowy lub bezciśnieniowy. W przypadku zmywarki wyposażonej w pompę płuczącą oraz boiler atmosferyczny nie jest wymagany zbiornik magazynowy. Natomiast gdy zmywarka nie jest wyposażona w pompę płuczącą, lub posiada taką pompę oraz boiler ciśnieniowy, należy zastosować zbiornik ciśnieniowy lub bezciśnieniowy wraz z dodatkową pompą. Przy zastosowaniu zbiornika bezciśnieniowego dodatkowa pompa podaje wodę do zmywarki. Zbiornik magazynowy konieczny jest również w przypadku dużego zapotrzebowania chwilowego na wodę, przekraczającego możliwości produkcyjne osmozy. Dobór odpowiedniego rozwiązania zależy od lokalnych warunków, a przede wszystkim od zapotrzebowania na wodę przez zmywarkę.
DLA PIECÓW KONWEKCYJNO PAROWYCH
System RO jest również bardzo dobrym rozwiązaniem dla pieców konwekcyjno-parowych, szczególnie tam gdzie woda jest silnie zmineralizowana, a twardość przekracza 20 dh. Jednakże ze względu na bardzo różne zużycie wody do zaparowania i mycia pieca, dobór typu RO powinien być rozpatrywany dla każdego rodzaju pieca indywidualnie.
DLA EKSPRESÓW DO KAWY
Aby uzyskać idealny napar kawy czy herbaty, należy bardzo precyzyjnie przygotować/uzdatnić wodę. Woda powinna mieć ściśle określone parametry takie jak zmineralizowanie (TDS), twardość i odczyn pH. To osiągnąć można jedynie przy pomocy odpowiednio doposażonego systemu odwróconej osmozy DF.
DLA KOSTKAREK DO LODU
W przypadku wody o bardzo dużej zawartości minerałów (wysoki TDS) aby otrzymać krystalicznie przeźroczyste kostki lodu, konieczne jest zastosowanie systemu odwróconej osmozy. Jedynie ta metoda zapewni najwyższą jakość lodu, zarówno pod względem wyglądu jak też poprawiając walory smakowe i zapachowe.
Do przechowalni
Max. Ciśnienie zasilające : 3 [bar] Ciśnienie maksymalne robocze : 7,5 [bar] Maksymalna wysokość podnoszenia : 44 m Pobór mocy : 1000 W Maksymalna wydajność : 4,5 m³/h
Do przechowalni
Zbiornik magazynowy ciśnieniowy o pojemności netto: 12 l, brutto: 15 l. Przyłącza: 1/4”.
Do przechowalni
Zbiornik magazynowy ciśnieniowy o pojemności netto: 30 l, brutto: 38 l. Przyłącza: 3/4”.
Do przechowalni
Zbiornik magazynowy ciśnieniowy o pojemności netto: 48 l, brutto: 70 l. Przyłącza: 3/4”.
Do przechowalni
Wydajność (wydajność urządzenia zależy od lokalnych warunków takich jak ciśnienie, temperatura i jakość wody zasilającej) [litry/min]: 1,7 – 2,2
Wydajność ciągła przy temperaturze 15°C [litry/h]: 120
Wydajność dobowa [litry/dobę]: 2880
Ciśnienie robocze [bar]: 2,0 – 6,0
Temperatura wody zasilającej [°C]: <30
Przyłącza [cal]: 3/4”
Wymiary (dł/szer/wys) [mm]: 510/140/500
Pobór mocy [kW]: 0,3
JAK TO DZIAŁA
Woda sieciowa poddawana jest wstępnej filtracji i oczyszczaniu gdzie usunięte zostają wszystkie zanieczyszczenia mechaniczne, chemiczne i organiczne. Następnie podawana jest na membranę osmotyczną, na której odfiltrowywane są wszystkie pozostałe rozpuszczone związki oraz sole mineralne.
Metoda odwróconej osmozy jest najbardziej opłacalnym sposobem do uzyskania oczyszczonej i zupełnie odsolonej wody. Proces odsalania zachodzi w membranie osmotycznej. Membrana przypomina swoją budową sito, które przepuszcza przez siebie tylko czystą wodę, podczas gdy wszystkie cząsteczki, które są większe niż otwory sita (np. sole mineralne) kierowane są do kanalizacji.
Zaleca się zastosowanie zmiękczacza wody przed systemem RO w celu zabezpieczenia membran przed uszkodzeniem powstałym w wyniku zakamienienia. Wydłuża to żywotność membran. – WYPOSAŻENIE DODATKOWE.
ODWRÓCONA OSMOZA – NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE DLA ZMYWAREK DO SZKŁA!
Metoda odwróconej osmozy to najlepszy sposób uzyskania zdemineralizowanej wody, koniecznej w przypadku zmywarek przeznaczonych do mycia szkła i sztućców. Brak soli mineralnych w wodzie to podstawowy element wpływający na otrzymanie błyszczącego szkła bez plam i zacieków. Czysta zdemineralizowana woda kierowana jest do zmywarki, a woda zasolona odprowadzana jest do kanalizacji lub może być użyta do innych celów. Cały układ demineralizacji wody składa się z systemu DF, który może współpracować również ze zbiornikiem magazynującym wodę. Zbiornik może być ciśnieniowy lub bezciśnieniowy. W przypadku zmywarki wyposażonej w pompę płuczącą oraz boiler atmosferyczny nie jest wymagany zbiornik magazynowy. Natomiast gdy zmywarka nie jest wyposażona w pompę płuczącą, lub posiada taką pompę oraz boiler ciśnieniowy, należy zastosować zbiornik ciśnieniowy lub bezciśnieniowy wraz z dodatkową pompą. Przy zastosowaniu zbiornika bezciśnieniowego dodatkowa pompa podaje wodę do zmywarki. Zbiornik magazynowy konieczny jest również w przypadku dużego zapotrzebowania chwilowego na wodę, przekraczającego możliwości produkcyjne osmozy. Dobór odpowiedniego rozwiązania zależy od lokalnych warunków, a przede wszystkim od zapotrzebowania na wodę przez zmywarkę.
DLA PIECÓW KONWEKCYJNO PAROWYCH
System RO jest również bardzo dobrym rozwiązaniem dla pieców konwekcyjno-parowych, szczególnie tam gdzie woda jest silnie zmineralizowana, a twardość przekracza 20 dh. Jednakże ze względu na bardzo różne zużycie wody do zaparowania i mycia pieca, dobór typu RO powinien być rozpatrywany dla każdego rodzaju pieca indywidualnie.
DLA EKSPRESÓW DO KAWY
Aby uzyskać idealny napar kawy czy herbaty, należy bardzo precyzyjnie przygotować/uzdatnić wodę. Woda powinna mieć ściśle określone parametry takie jak zmineralizowanie (TDS), twardość i odczyn pH. To osiągnąć można jedynie przy pomocy odpowiednio doposażonego systemu odwróconej osmozy DF.
DLA KOSTKAREK DO LODU
W przypadku wody o bardzo dużej zawartości minerałów (wysoki TDS) aby otrzymać krystalicznie przeźroczyste kostki lodu, konieczne jest zastosowanie systemu odwróconej osmozy. Jedynie ta metoda zapewni najwyższą jakość lodu, zarówno pod względem wyglądu jak też poprawiając walory smakowe i zapachowe.
Do przechowalni
Wydajność (wydajność urządzenia zależy od lokalnych warunków takich jak ciśnienie, temperatura i jakość wody zasilającej) [litry/min]: 2,6 – 3,3
Wydajność ciągła przy temperaturze 15°C [litry/h]: 180
Wydajność dobowa [litry/dobę]: 4320
Ciśnienie robocze [bar]: 2,0 – 6,0
Temperatura wody zasilającej [°C]: <30
Przyłącza [cal]: 3/4”
Wymiary (dł/szer/wys) [mm]: 510/140/500
Pobór mocy [kW]: 0,3
JAK TO DZIAŁA
Woda sieciowa poddawana jest wstępnej filtracji i oczyszczaniu gdzie usunięte zostają wszystkie zanieczyszczenia mechaniczne, chemiczne i organiczne. Następnie podawana jest na membranę osmotyczną, na której odfiltrowywane są wszystkie pozostałe rozpuszczone związki oraz sole mineralne.
Metoda odwróconej osmozy jest najbardziej opłacalnym sposobem do uzyskania oczyszczonej i zupełnie odsolonej wody. Proces odsalania zachodzi w membranie osmotycznej. Membrana przypomina swoją budową sito, które przepuszcza przez siebie tylko czystą wodę, podczas gdy wszystkie cząsteczki, które są większe niż otwory sita (np. sole mineralne) kierowane są do kanalizacji.
Zaleca się zastosowanie zmiękczacza wody przed systemem RO w celu zabezpieczenia membran przed uszkodzeniem powstałym w wyniku zakamienienia. Wydłuża to żywotność membran. – WYPOSAŻENIE DODATKOWE.
ODWRÓCONA OSMOZA – NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE DLA ZMYWAREK DO SZKŁA!
Metoda odwróconej osmozy to najlepszy sposób uzyskania zdemineralizowanej wody, koniecznej w przypadku zmywarek przeznaczonych do mycia szkła i sztućców. Brak soli mineralnych w wodzie to podstawowy element wpływający na otrzymanie błyszczącego szkła bez plam i zacieków. Czysta zdemineralizowana woda kierowana jest do zmywarki, a woda zasolona odprowadzana jest do kanalizacji lub może być użyta do innych celów. Cały układ demineralizacji wody składa się z systemu DF, który może współpracować również ze zbiornikiem magazynującym wodę. Zbiornik może być ciśnieniowy lub bezciśnieniowy. W przypadku zmywarki wyposażonej w pompę płuczącą oraz boiler atmosferyczny nie jest wymagany zbiornik magazynowy. Natomiast gdy zmywarka nie jest wyposażona w pompę płuczącą, lub posiada taką pompę oraz boiler ciśnieniowy, należy zastosować zbiornik ciśnieniowy lub bezciśnieniowy wraz z dodatkową pompą. Przy zastosowaniu zbiornika bezciśnieniowego dodatkowa pompa podaje wodę do zmywarki. Zbiornik magazynowy konieczny jest również w przypadku dużego zapotrzebowania chwilowego na wodę, przekraczającego możliwości produkcyjne osmozy. Dobór odpowiedniego rozwiązania zależy od lokalnych warunków, a przede wszystkim od zapotrzebowania na wodę przez zmywarkę.
DLA PIECÓW KONWEKCYJNO PAROWYCH
System RO jest również bardzo dobrym rozwiązaniem dla pieców konwekcyjno-parowych, szczególnie tam gdzie woda jest silnie zmineralizowana, a twardość przekracza 20 dh. Jednakże ze względu na bardzo różne zużycie wody do zaparowania i mycia pieca, dobór typu RO powinien być rozpatrywany dla każdego rodzaju pieca indywidualnie.
DLA EKSPRESÓW DO KAWY
Aby uzyskać idealny napar kawy czy herbaty, należy bardzo precyzyjnie przygotować/uzdatnić wodę. Woda powinna mieć ściśle określone parametry takie jak zmineralizowanie (TDS), twardość i odczyn pH. To osiągnąć można jedynie przy pomocy odpowiednio doposażonego systemu odwróconej osmozy DF.
DLA KOSTKAREK DO LODU
W przypadku wody o bardzo dużej zawartości minerałów (wysoki TDS) aby otrzymać krystalicznie przeźroczyste kostki lodu, konieczne jest zastosowanie systemu odwróconej osmozy. Jedynie ta metoda zapewni najwyższą jakość lodu, zarówno pod względem wyglądu jak też poprawiając walory smakowe i zapachowe.
Do przechowalni
Pojemność netto: 130 l. Przyłącza: 1/2”.
Do przechowalni
Pojemność netto: 180 l. Przyłącza: 1/2”.
Do przechowalni
Pojemność netto: 320 l. Przyłącza: 1/2”.
Do przechowalni
Parametry techniczne:
W zestawie:
Do przechowalni
Sól mineralna znajdująca się w wodzie ma bardzo niekorzystny wpływ na stan szkła i sztućców. Odwrócona osmoza jest metodą, która może zagwarantować uzyskanie zdemineralizowanej wody, dzięki której zastawa stołowa będzie pozbawiona smug i osadów. W sklepie Gastromania.pl znajdą Państwo wiele modeli o różnej wydajności. Jeśli posiadają Państwo zmywarkę z pompą płuczącą oraz bojlerem atmosferycznym, to zbiornik magazynowy nie jest wymagany. Jednak w przypadku braku tych podzespołów należy wyposażyć się w zbiornik ciśnieniowy lub bezciśnieniowy wraz z dodatkową pompą. Oczywiście wybór najlepszego rozwiązania zależy od warunków panujących w danym lokalu gastronomicznym oraz od zapotrzebowania na wodę, która jest wykorzystywana przez zmywarkę.
Ekspresy do kawy są urządzeniami wymagającymi wody, która ma ściśle określone parametry, jak na przykład twardość czy odczyn pH. Odwrócona osmoza jest metodą, dzięki której można to osiągnąć. Kolejnym urządzeniem potrzebującym odpowiednio zdemineralizowanej wody, jest kostkarka do lodu. W momencie, w którym woda będzie miała bardzo dużą zawartość minerałów, kostki lodu nie będą krystalicznie przezroczyste. Piece konwekcyjno-parowe są urządzeniami, w których odwrócona osmoza również sprawdzi się świetnie. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z całym asortymentem i życzymy udanych zakupów!
Zapisz się do naszego newslettera,
aby otrzymywać info o nowościach i promocjach.
33 5000 555
sklep@gastromania.pl
Godziny pracy:
poniedziałek-piątek: 8:00 – 16:00
© Gastromania.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.