-
Regał 5-półkowy czarny, 910x455x1830 mm | HENDI, 812990
Netto: Brutto: -
Wózek kelnerski, trzypółkowy 90x59x93 cm | HENDI, 810101
Netto: Brutto: -
Szafka BHP 1-drzwiowa, 40 x 45 x 170 cm | STALGAST, 662001
Netto: Brutto: -
Umywalka kuchenna bezdotykowa, nierdzewna | HENDI, 810309
Netto: Brutto:
Meble ze stali nierdzewnej
(15037)Wszystkie kategorie w dziale Meble ze stali nierdzewnej
- Baseny i zlewy gastronomiczne
- Nadstawki na stoły nierdzewne
- Okapy i wyciągi dla gastronomii
- Półki wiszące ze stali nierdzewnej
- Regały gastronomiczne
- Stoły ze stali nierdzewnej
- Szafy i szafki gastronomiczne
- Umywalki nierdzewne
- Wózki ze stali nierdzewnej
- Podstawy pod urządzenia
- Ciągi wydawcze
- Blaty ze stali nierdzewnej
Meble nierdzewne są głównie wykorzystywane w profesjonalnych zakładach gastronomicznych jako odporne, wytrzymałe, estetyczne a przede wszystkim łatwo zmywalne elementy wyposażenia lokalu. Nasza firma projektuje i produkuje wyposażenie gastronomiczne ze stali nierdzewnej dla wszystkich typów przedsiębiorstw spożywczych w najlepszych fabrykach zlokalizowanych na terenie UE. Naszymi klientami są restauracje, bary, fast foody, stołówki zakładowe, przedszkola i szkoły, zakłady mięsne, mleczarnie, cukiernie, piekarnie i pizzerie. Meble gastronomiczne naszej produkcji znalazły również swoich klientów w innych sektorach przemysłowych: wentylacji, stacjach benzynowych, a nawet w kostnicach i szpitalach.
Meble ze stali nierdzewnej do gastronomii - najpopularniejszy asortyment:
Stoły gastronomiczne z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Stoły robocze są podstawą umeblowania każdego zakładu spożywczego. W naszej ofercie znajdziesz stoły nierdzewne o różnych rozmiarach, wykonane jako wersje przyścienne lub centralne. Stoły różnią się od siebie dedykowanym przeznaczeniem, ale mają jedną wspólną cechę: budowa z wysokiej jakości stali nierdzewnej spełniającej wszystkie odpowiednie normy. Blaty robocze stołów wykonujemy ze stali nierdzewnej o wysokiej odporności na kwasy oraz o grubości stali rekomendowanej do zastosowań podanych przez klienta. W ofercie posiadamy stoły bez półek, z półkami, z prowadnicami na blachy, z szafką - dwu, trzy i czterodrzwiową z możliwością wyposażenia o dodatkowe moduły zawierające szuflady. W blacie roboczym mogą być zintegrowane zlewozmywaki, a także otwór na odpady lub młynek koloidalny (zlewy mogą znajdować się w dowolnej lokalizacji na blacie - o ile umożliwiają to rozwiązania konstrukcyjne). W ofercie Gastromania.pl znajdziesz nie tylko zwykłe stoły z półkami, stoły przelotowe, stoły z drzwiami przesuwnymi i skrzydłowymi, ale także specjalne stoły chłodzące, mroźnicze oraz stoły podgrzewane. Meble te stosowane są od lokali gastronomicznych przez sektor zdrowia (szpitale), aż po przemysł, a także świetnie sprawdzają się w warsztatach i pracowniach cukierniczych. Standardowa wysokość stołów wynosi 850 mm.
Szafy ze stali nierdzewnej z konstrukcją spawaną. W kategorii meble ze stali nierdzewnej posiadamy również szafy nierdzewne dedykowane do różnych zastosowań, takie jak szafy przelotowe, szafki wiszące, szafy i regały magazynowe. Możesz wybierać spośród setek wariantów, w tym z możliwością montażu zamka. Mamy dla Ciebie przygotowane szafy podwójne i pojedyncze, zamknięte lub półzamknięte, a także szafy z drzwiami przesuwnymi lub skrzydłowymi. Wysokość szaf wynosi zazwyczaj 1800 mm lub 2000 mm, głębokość od 400 do 700 mm jednak ostateczne wymiary, a także specyfikacja szaf zależy tylko od Twoich potrzeb i wymagań. Ponadto oferujemy także szafy do sprzątania (na środki czystości), szafy grzewcze oraz szafki BHP.
Baseny ze stali nierdzewnej. To de facto stoły robocze wyposażone w zlewy o dużej pojemności, mające swoje zastosowanie wszędzie tam, gdzie wymagana jest zwiększona przestrzeń użytkowa: w stołówkach, restauracjach oraz zakładach mięsnych (do mycia naczyń kuchennych, garnków, blach, termosów, koszów). Baseny gastronomiczne posiadają z reguły jedną lub dwie komory i mogą być wykonane we wszystkich dostępnych wariantach stali nierdzewnej. Tutaj również możesz wybrać z wszystkich możliwych rozmiarów. Standardowe wymiary wahają się od 700 mm do 1600 mm długości, zazwyczaj o szerokości 600 mm lub 700 cm. Wysokość stołów roboczych zawierających basen, podobnie jak w przypadku innych stołów standardowo wynosi 850 mm, a głębokość komory basenu to najczęściej 300 mm lub 400 mm. Zlewy mają pojemność do kilkuset litrów i możesz wybierać spośród komór z zaokrąglonymi krawędziami jak i standardowymi. Do komory basenu możemy na Twoje życzenie zainstalować również rozdrabniacz odpadów organicznych. W sklepie Gastromania.pl znajdziesz również wysokiej jakości mobilne wózki z basenem na czterech kołach o pojemności 100 litrów, 150 litrów lub 240 litrów oraz naścienne umywalki do rąk ze stali nierdzewnej, porządkowe zlewozmywaki kombinowane z baterią, przeznaczone do utrzymywania czystości na zapleczu Twojej kuchni, a także zlewy i umywalki ze stali nierdzewnej z kolanowym sterowaniem.
Baseny od zlewozmywaków różnią się przede wszystkim większą pojemnością i konstrukcją komory (komora basenu jest spawana a komora zlewozmywaka lub umywalki jest tłoczona). Standardowe wymiary tłoczonych komór to: 400x400 mm, 500x500 mm, 400x500 mm, 500x600 mm, głębokość takich komór wynosi z reguły 250 mm. Ograniczeniem dla wielkości komory basenowej jest jedynie wielkość mebla, w którym zostanie zamontowana i jej wymiar jest każdorazowo dostosowywany do ostatecznej wielkości stołu.
Okapy gastronomiczne a meble ze stali nierdzewnej. W profesjonalnej nomenklaturze okapy są klasyfikowane jako meble gastronomiczne, mimo iż stanowią element instalacji wentylacyjnej. W branży gastronomicznej, w procesie wyposażenia lokalu to firma specjalizująca się w wyposażeniu gastronomii z reguły dostarcza okapy. Powodem jest fakt, iż dobór okapu ściśle zależy od parametrów urządzeń gastronomicznych, nad którymi ów okap będzie pracował. Wyróżniamy następujące rodzaje okapów: centralne (montowane nad wyspą grzewczą lub urządzeniami wolnostojącymi), przyścienne (montowane do ściany nad ciągiem przyściennych urządzeń grzewczych). Dostępne w naszej firmie okapy produkowane są w kilku wersjach – trapezowej, skośnej oraz skrzyniowej, zależnie od umiejscowienia centralnego lub przyściennego, a także jako okapy wyciągowe, indukcyjne, kompensacyjne czy z systemem gaszenia pożarów. Wszystkie wersje okapów produkujemy również w nietypowych wymiarach pod zamówienie klienta. Klientom pomagamy także we właściwym doborze okapu.
Pozostałe popularne meble ze stali nierdzewnej używane w branży gastronomicznej, kuchni lub zapleczu dowolnej restauracji, stołówki czy hotelu to meble gastronomiczne dedykowane z reguły do magazynowania i przechowywania naczyń i akcesoriów kuchennych, a także bieżąco zużywanych artykułów jak np. produkty spożywcze. Regały i półki ze stali nierdzewnej sprawdzą się doskonale w magazynowaniu różnorodnych produktów, zapewniając ich łatwe, dostępne, bezpieczne i higieniczne przechowywanie. Dodatkowe półki i regały pozwalają także optymalnie wykorzystać przestrzeń roboczą w kuchni każdej restauracji. Meble ze zlewem, dzięki swojej trwałości i łatwości w utrzymaniu czystości, stanowią nieocenioną pomoc w codziennej pracy w kuchni. Wszystkie te elementy, dzięki swojej funkcjonalności i eleganckiemu wykończeniu, doskonale komponują się z każdym nowoczesnym wnętrzem kuchennym, podnosząc jego standard oraz efektywność pracy.
Meble gastronomiczne z najwyższej jakości stali nierdzewnej
Stal nierdzewna, używana w profesjonalnej gastronomii, musi spełniać rygorystyczne wymogi dotyczące trwałości, higieny oraz odporności na korozję. Istnieje kilka głównych typów stali nierdzewnej, które są powszechnie stosowane do produkcji mebli gastronomicznych dedykowanych dla profesjonalnych kuchni:
- stal austenityczna - jest to najczęściej używany typ stali nierdzewnej w gastronomii ze względu na swoją doskonałą odporność na korozję i łatwość formowania. Popularne gatunki to: AISI 304 (EN 1.4301) - Zawiera chrom (18-20%) i nikiel (8-10,5%). Jest bardzo odporna na rdzewienie i korozję oraz AISI 316 (EN 1.4401) - zawierająca dodatkowo molibden (2-3%), co zwiększa jej odporność na korozję, szczególnie w środowiskach bogatych w chlorydy, takich jak kuchnie morskie czy przetwórstwo żywności. Popularnym gatunkiem jest tu także: EN 1.4616 (J4) będąca jednym z najpopularniejszych materiałów w branży przemysłu spożywczego. J4 obok 1% niklu zawiera również azot. Ponieważ azot jest 16 razy bardziej efektywny niż chrom, zawarty jest w ilości 0,15%, co ma duży wpływ na właściwości stali nierdzewnej. Stal nierdzewna J4 jest bardzo odporna na korozję.
- stal ferrytyczna - jest tańsza w porównaniu do stali austenitycznych, zwykle zawierająca więcej chromu kosztem zawartości niklu, co czyni ją mniej odporną na korozję, ale bardziej odporną na wysokie temperatury. Przykłady obejmują: AISI 430 (EN 1.4016) - zawierającą chrom (16-18%), jednak bez jakiejkolwiek zawartości niklu. Jest odpowiednia do zastosowań, gdzie nie występuje ryzyko silnej korozji. AISI 441 (EN 1.4509) zawierającą dodatkowo niewielkie ilości molibdenu, tytanu i niobu - posiada dobrą odporność na korozję atmosferyczną oraz przy kontakcie z kwasami i zasadami, choć nadal mniejszą w porównaniu do austenitycznych stali nierdzewnych.
- stal martenzytyczna - ten rodzaj stali jest twardszy i bardziej odporny na ścieranie, ale mniej odporny na korozję niż austenityczne stale nierdzewne. Jest rzadziej stosowana w profesjonalnych kuchniach, ale może być używana w narzędziach i akcesoriach, takich jak noże kuchenne.
Przy produkcji mebli ze stali nierdzewnej stosujemy szereg sprawdzonych oraz wysokiej jakości materiałów (na życzenie klienta możemy użyć dowolnego gatunku stali nierdzewnej). Do każdego mebla, a czasem nawet do konkretnego elementu mebla (jak blaty robocze czy korpus) dobieramy odpowiedni gatunek stali nierdzewnej, ze względu na jej unikalne właściwości. Jeśli zależy Państwu na najwyższej jakości stali nierdzewnej z gatunku austenitycznych, należy pamiętać, że tego rodzaju stal nie wykazuje właściwości magnetycznych - nie przyciąga magnesu.
Meble nierdzewne - dlaczego stal nierdzewna jest tak popularna w gastronomii?
Meble gastronomiczne wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, są nie tylko estetyczne, ale także niezwykle odporne na działanie niekorzystnych czynników mechanicznych i chemicznych. Ze względu na takie właściwości, meble z nierdzewki można spotkać na rynku pod wieloma nazwami np. jako meble z kwasówki (ze względu na swoją odporność na kwaśny odczyn niektórych produktów spożywczych).
Meble nierdzewne zapewniają zatem wyjątkową odporność na działanie wilgoci i różnych substancji chemicznych, co jest kluczowe w intensywnie użytkowanych kuchniach a ponadto, ze względu na właściwości fizyczne stali, znacząco ułatwiają proces czyszczenia, przyczyniając się do utrzymania właściwej higieny na stanowiskach pracy.
Producent mebli gastronomicznych
Każdy producent mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej, oferuje szeroki wybór wyposażenia, które spełnia najwyższe standardy jakościowe branży. Doradzamy, projektujemy i dystrybuujemy spawane oraz skręcane produkty polskich firm takich jak Stalgast, Dora Metal, Komat, Polgast, Hendi, Rilling, Egaz, Tersa, ale także producentów zagranicznych jak np. Blanco czy ALBA Hořovice.
Sprawdzony producent mebli ze stali nierdzewnej stawia na innowacyjność i adaptację do zmieniających się potrzeb rynku oraz oczekiwań klienta. Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej są od lat nieodzownym elementem nowoczesnych restauracji i kuchni profesjonalnych, a popularność tych rozwiązań wciąż rośnie i stale wprowadzane są do sprzedaży nowe rozwiązania jakościowe i funkcjonalne, które mogą być idealnie dopasowane do wymiarów Twoich pomieszczeń. Modernizując lub remontując kuchnię, trudno wyobrazić sobie, aby na zapleczu i w miejscu pracy kucharza stosowano inne produkty niż takie, które wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej.
W ramach każdego autorskiego katalogu producenckiego (meble nierdzewne) producent może dostarczyć zarówno standardowe rozwiązania o określonej specyfikacji i wymiarze oraz meble ze stali nierdzewnej na zamówienie, umożliwiając klientom dopasowanie produktów standardowych do ich specyficznych potrzeb.
Każdy producent mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej przywiązujący uwagę do jakości dba o to, aby wszystkie produkty były nie tylko funkcjonalne, ale i estetycznie wykonane oraz aby najpopularniejsze modele były stale dostępne na stanie magazynowym.
Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej dostarczane przez renomowanego producenta to gwarancja jakości, która przekłada się na zadowolenie i efektywność pracy w każdej profesjonalnej kuchni.
Meble nierdzewne na wymiar
Produkcja mebli gastronomicznych bardzo często odbywa się według indywidualnych wytycznych zamawiającego. Ostateczne wymiary mebli ze stali nierdzewnej dobierane są w zależności od specyfikacji pomieszczeń, w których należy je zainstalować. Pod względem wymiarów mamy tu do dyspozycji takie parametry jak: długość, szerokość, wysokość, ale także głębokość komór (w przypadku mebli ze zlewem), wysokość rantów, wysokość blatów, wymiary wycięć w blacie lub bryle mebla, promień wyobleń, grubość blachy, wymiary itd. Pod względem pozostałych parametrów mebla możemy w ramach zamówienia dookreślić: gatunek stali nierdzewnej (np. meble z kwasówki), rodzaj rączek i uchwytów (tłoczone lub z tworzywa sztucznego), parametry funkcjonalne (czy mebel ma być wykonany np. z półką, z szafką), parametry konstrukcyjne (czy mebel powinien być spawany, skręcany lub posiadać dodatkowe wzmocnienia czy elementy konstrukcyjne), parametry wizualne (logotyp klienta).
Meble ze stali nierdzewnej na zamówienie (meble z nierdzewki) pozwalają zatem na pełną personalizację i optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni.