-
Biały pojemnik na lód 5 l | HENDI, 594742
Netto: Brutto: -
Silikonowa forma do kostek lodu kula | BAR UP, 679029
Netto: Brutto: -
Forma do kostek do lodu, 32 kostki | HENDI, 679005
Netto: Brutto: -
Kompaktowa kruszarka do lodu 12 kg/h | HENDI, 271520
Netto: Brutto: -
Kruszarka ręczna do lodu | HENDI, 695708
Netto: Brutto: -
Kruszarka do lodu elektryczna, stalowa | HENDI, 271599
Netto: Brutto: -
Pomocnicza kostkarka do lodu 15 kg/24h | HENDI, Kitchen Line
Netto: Brutto: -
Biały pojemnik na lód 10 l | HENDI, 594759
Netto: Brutto: -
Forma do lodu – kule 8x 5 cm | BAREQ, Bar Profesional
Netto: Brutto: -
Silikonowa forma do kostek lodu mini | BAR UP, 679043
Netto: Brutto: -
Forma do kostek lodu XL, 17x11x5,2 cm | HENDI, 679036
Netto: Brutto: -
Termoizolacyjny pojemnik na lód 2 l | CONTACTO, 2362/200
Netto: Brutto: -
Pojemnik nierdzewny do lodu 5 l | HENDI, 594704
Netto: Brutto: -
Forma do lodu – kula | BAREQ, Bar Profesional
Netto: Brutto: -
Kruszarka do lodu 4ICE+ 172x290x460 mm | BARTSCHER, 135023
Netto: Brutto: -
Pojemnik na lód z czarnego polipropylenu 5 l | APS, 93200
Netto: Brutto: -
Zestaw – pojemnik na lód + szczypce | APS, 36016
Netto: Brutto:
Produkcja lodu i akcesoria
(618)Wszystkie kategorie w dziale Produkcja lodu i akcesoria
Maszyny do kruszenia lub robienia kostek lodu to niezbędne urządzenie w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. W Gastromanii oferujemy szeroki wybór urządzeń i akcesoriów, które pozwolą wprowadzić do Twojej restauracji, baru czy hotelu nową jakość serwisu i przygotowywania potraw oraz napojów i drinków. Dostępne są różne rodzaje maszyn wytwarzających lód kruszony lub kostki lodu – od przenośnych małych urządzeń wytwarzających kilka kilogramów w ciągu doby, po przemysłowe kostkarki produkujące nawet 2300 kilogramów lodu w tym samym czasie.
W naszym sklepie znajdziesz także akcesoria do przechowywania i formowania lodu w użytku gastronomicznym. Zachęcamy do zapoznania się z oferowanymi przez nas produktami!
Urządzenia do produkcji lodu – rodzaje
W gastronomii używane są różne rodzaje urządzeń do wytwarzania lodu, które różnią się pojemnością, szybkością produkcji i sposobem działania. Najczęściej wykorzystywany podział w uproszczonej formie to ten na:
- kostkarki do lodu – to najbardziej powszechny rodzaj urządzeń do wytwarzania lodu. Kostkarka do lodu produkuje kostki o różnych kształtach i rozmiarach, takie jak między innymi w kształcie sześcianów, cylindryczne czy kostki pełne lub półpełne. Urządzenia te mogą być zintegrowane z systemem chłodzenia lub zewnętrznej chłodziarki. Różnią się także obecnością, zasobnością, zasobnika czy nawet przeźroczystością lodu,
- łuskarki do lodu – wytwarzanie lodu polega w tym wypadku na produkcji łusek lodowych lub granulatu i lodu bardzo rozdrobnionego. Granulowany lód jest stosowany do chłodzenia napojów w restauracjach, barach i kawiarniach oraz do transportu produktów spożywczych, takich jak np. ryby czy owoce morza. Jednocześnie drobny lód wykorzystywany jest także podczas krótkiej ekspozycji potraw lub produktów wymagających ujemnej temperatury. Natomiast łuski długo utrzymują bardzo niską temperaturę i wykorzystywane są do długich transportów i ekspozycji produktów spożywczych oraz do chłodzenia produktów obrabianych mechanicznie.
Najważniejsze parametry kostkarek i maszyn do lodu
- Wydajność kostkarek – określa ilość lodu, jaką kostkarka może wyprodukować w ciągu określonego czasu, zazwyczaj wyrażaną w kilogramach lub litrach na dobę. Ważne jest, aby wybrać kostkarkę o odpowiedniej wydajności, która sprosta zapotrzebowaniu Twojego lokalu gastronomicznego. Możliwa jest bowiem masowa produkcja kostek lodu.
- Rodzaj lodu – istnieje wiele różnych rodzajów lodu, takich jak kostki w sześcianach, kostki pełne, granulowany lód czy lód w płatkach bądź łuskach. Wybierz maszynę, która produkuje rodzaj lodu, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom gastronomicznym.
- Szybkość produkcji – określa czas potrzebny do wyprodukowania jednej partii lodu. Im krótszy czas produkcji, tym szybciej będziesz mógł zapewnić świeży lód dla swoich klientów.
- Obecność i pojemność zbiornika na lód – ważne jest, aby kostkarka lub inna maszyna do produkcji lodu miała wystarczająco dużą pojemność zbiornika, aby móc przechowywać odpowiednią ilość lodu wyprodukowanego w ciągu dnia pracy, szczególnie w przypadku dużego ruchu w lokalu.
- Efektywność energetyczna – sprawdź, jakie są zużycie energii i koszty eksploatacji kostkarki. Wybierz urządzenie, które jest energooszczędne i ekonomiczne w użytkowaniu.
- Wielkość i wymiary – upewnij się, że kostkarka pasuje do dostępnego miejsca w Twojej kuchni gastronomicznej oraz jest łatwa do obsługi i konserwacji.
Produkcja lodu w kostkach i kruszonego – akcesoria
Polecamy także akcesoria do lodu, dzięki którym ulubione napoje można serwować w niekonwencjonalny i efektowny sposób. Istotne jest także odpowiednie przechowywanie. W naszym asortymencie znajdziesz wszystkie niezbędne dodatki takie jak:
Oferujemy także pojemniki do przechowywania lodów, które utrzymują produkt w odpowiedniej ujemnej temperaturze i są najczęściej wykorzystywane w cukierniach, lodziarniach, kawiarniach czy hotelowych restauracjach.