Maszyny i urządzenia gastronomiczne to podstawa w każdej profesjonalnej kuchni. Dzięki nim można dokonywać obróbki termicznej, kroić żywność czy obierać warzywa. To właśnie z ich pomocą można zautomatyzować dużą część czynności w kuchni, przyspieszyć je, a jednocześnie sprawić, że będą wykonane z należytą precyzją. Dzięki nim jedzenie prezentuje się apetycznie i zachęcająco, a kuchnia może utrzymać status takiej, która serwuje wyłącznie posiłki wysokiej jakości.

Urządzenia gastronomiczne mogą pozytywnie wpłynąć też na higienę przygotowywania potraw. Maszyny gastronomiczne znajdują zastosowanie w restauracjach, barach, kawiarniach, piekarniach, stołówkach i cateringu. W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór produktów, z którymi gotowanie będzie łatwiejsze i szybsze. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą urządzeń gastronomicznych dostępnych w Gastromanii!

Czytaj więcej >

Miksery i mały sprzęt gastronomiczny

Ponieważ nowoczesne wyposażenie kuchni gastronomicznej to podstawa, zadbaliśmy m.in. o przemyślaną ofertę mikserów. Do wyboru są zarówno duże, profesjonalne urządzenia nastolne, jak również małe miksery, które można obsługiwać ręcznie. To idealny wybór w przypadku przygotowywania mas, kremów, musów czy ciasta na naleśniki i pankejki. Dostępne w naszej ofercie miksery mogą mieć różne parametry dotyczące:

  • ramion ubijających,
  • sposobu obsługi,
  • prędkości (wyrażanej w obrotach na minutę),
  • wagi, wydajności i watów.

W asortymencie można znaleźć do nich najróżniejsze końcówki. Dzięki temu sprawdzają się w różnych zastosowaniach jak np. przygotowanie bitej śmietany, ubijanie białek czy robienie koktajli. Podczas wyboru odpowiedniego miksera warto postawić na model, który jest wyposażony w rozmaite funkcje dodatkowe. Te sprawiają, że korzystanie z niego staje się przyjemniejsze. Może to być m.in. oświetlenie, dotykowe panele sterowania, wyłączniki bezpieczeństwa, różne biegi (regulowana prędkość) czy cyfrowe zegary.

Multifunkcyjne roboty do gastronomii

Multifunkcyjne maszyny w gastronomii znacznie ułatwiają pracę w kuchni. Można zaprogramować je na niemal samodzielne wykonywanie rozmaitych czynności czy całych przepisów. Samodzielnie mieszają, dokonują obróbki termicznej w szerokim zakresie temperatur i są obsługiwane przy pomocy intuicyjnych paneli. Można wybierać spośród różnych pojemności takich maszyn, co pozwala na przyrządzanie posiłków dla zróżnicowanej liczby osób. Oprócz tego pozwalają na:

  • kontrolę czasu pracy przy pomocy wbudowanych timerów,
  • wykorzystanie wraz z owocami, warzywami, mięsem, rybami czy owocami morza,
  • wykonanie różnego rodzaju kostek, frytek, słupków, wiórków czy plastrów z żywności przy pomocy stosownych nakładek lub specjalnego ustawienia ostrzy,
  • regulację mocy, napięcia i prędkości obróbki.

Maszyny do przyrządzania soków i musów

W naszym sklepie internetowym znajdują się również maszyny do przyrządzania soków i musów. Te dostępne są zarówno w formie sokowirówek i wyciskarek, jak i przystawek do robotów kuchennych – wybierając przystawki, należy jedynie zwracać uwagę na ich kompatybilność z posiadanym urządzeniem. To szybki i wydajny sposób na świeże soki oraz koktajle w lokalach gastronomicznych.

Maszyny do krojenia, szatkowania i obierania

Oferujemy maszyny do krojenia i obierania, a także szatkownice uznanych producentów. To niezbędne wyposażenie kuchni, w których przyrządza się posiłki na bazie warzyw i nie tylko. Do takich maszyn oferujemy również części zamienne – w szczególności noże, druty i inne ostre elementy, które w czasie eksploatacji ulegają naturalnemu zużyciu.

Maszyny gastronomiczne specjalistyczne

Maszyny do gastronomii to także specjalistyczne urządzenia takie jak:

  1. maszyny do sushi – które mogą umożliwiać rolowanie, przyspieszać proces przygotowywania ryżu czy kroić powstałe rolki;
  2. maszyny do ciast które pozwalają na ubijanie, ugniatanie, wałkowanie i wyrabianie ciasta – dobre do piekarni, cukierni oraz pizzerii;
  3. emulgatory – to odpowiednie urządzenia gastronomiczne do emulgowania, czyli przyrządzania potraw o jednolitej konsystencji – idealne dla barów, w których podstawą oferty są np. zupy i kremy;
  4. maszynki do makaronów – które pozwalają na wykonywanie rzemieślniczego makaronu – przydatne szczególnie w restauracjach włoskich i miejscach specjalizujących się w daniach z makaronem;
  5. mieszarki – w szczególności te przeznaczone do mieszania produktów na sałatki i surówki czy do przygotowywania farszu na uszka i pierogi.

Wśród maszyn polecanych dla specjalistów znajdują się także bagieciarki, które umożliwiają produkcję bagietek o idealnych wymiarach i kształcie.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą. Bazując na naszym doświadczeniu, wybraliśmy do niej najlepsze urządzenia gastronomiczne, które mogą znaleźć się w profesjonalnej kuchni. W razie dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu!