W naszej firmie znamy bolączki gastronomii od kuchni. Dlatego do oferty wybraliśmy takie separatory tłuszczu i skrobi, w które zainwestujesz raz a dobrze. Solidne nierdzewne, z czterema superszczelnymi klamrami i praktycznym zaworem kulowym do wylewania tłuszczu. Ich producentów, m.in. marki Hendi, nie musimy przedstawiać; a jako że jesteśmy jej oficjalnym polskim partnerem, to zapewniamy również atrakcyjne ceny i dostępność od ręki. Zamów separator wygodnie przez internet – pożegnaj problem zapychającej się kanalizacji i obawy przed kontrolą. Działaj i zyskuj, nie przejmując się tłuszczem i osadami!

W ofercie znajdziesz wyłącznie separatory tłuszczu gastronomiczne, przystosowane do pracy w lokalu. Główną różnicą między poszczególnymi modelami jest pojemność – jeśli potrzebujesz, pomożemy ją dopasować. Zapraszamy!

Czytaj więcej >

Jak dopasować separatory skrobi i tłuszczu?

Ułatwiamy to zadanie – separatory skrobi i tłuszczu z naszej oferty łączą wszystkie najważniejsze cechy, takie jak:

  • trwałość i odporność na korozję stali nierdzewnej;
  • 100% szczelności (cztery klamry);
  • dwie komory (jedna na tłuszcze i oleje, druga na osad i ewentualne inne części stałe);
  • uniwersalne przyłącza wejścia i wyjścia;
  • zawór kulowy do szybkiego wylewania tłuszczu.

Dostępne separatory różnią się głównie pojemnością (30 l, 60 l lub 180 l), która w praktyce odpowiada małej, średniej i dużej kuchni. Separator tłuszczu powinien spełniać wymagania normy PN-EN 1825 lub DIN 4040. Zgodnie z nimi pojemność (wielkość nominalna) separatora powinna być uzależniona od czterech czynników, którymi są:

  • maksymalny dobowy przepływ ścieków (ze wszystkich źródeł podłączonych do separatora np. zlewu, zmywarki, umywalki);
  • temperatura ścieków;
  • zawartość tłuszczu w ściekach;
  • zawartość detergentów w ściekach.

W praktyce dla trzech ostatnich czynników przyjmuje się uśrednione stałe wartości, więc kluczową informacją jest dobowe zużycie wody w lokalu; warto przewidzieć nieduży zapas. Chętnie doradzimy!

Jak działa separator tłuszczu i czy musisz go mieć?

Każdy lokal gastronomiczny powinien zadbać o separator tłuszczu. Cena urządzenia waha się od 1000 do 2500 złotych. Awarie w systemie kanalizacyjnym lub konsekwencje prawne i ekologiczne mogą wygenerować wielokrotnie wyższe wydatki. Zwykle separator zasila wyposażenie zmywalni i kuchni. Urządzenie bazuje na grawitacji i oddzielaniu od wody lżejszych (oleje) lub cięższych (osady) substancji, które opadają na dno zbiornika lub są separowane w oddzielnej komorze.

Oddzielenie tłuszczu i szlamu od wody zapobiega powstawaniu złogów w rurach odprowadzających, awariom kanalizacji, a także związanemu z nimi potencjalnemu ryzyku zanieczyszczenia środowiska. Jeśli lokal ma własną oczyszczalnię ścieków, to zastosowanie i dobór separatora ma również duże znaczenie dla jej wydajności.

Instalacja separatora tłuszczu – co musisz wiedzieć?

Separator należy zamontować możliwie jak najbliżej źródła ścieków. W małej i średniej gastronomii sprawdza się separator tłuszczu podzlewowy. W dużych obiektach separatory instaluje się w pomieszczeniach technicznych lub w systemach odpływowych na zewnątrz. Do separatora musisz mieć łatwy dostęp. Weź też pod uwagę nieprzyjemny zapach przy jego opróżnianiu – raczej oddal go od sali i gości czy okien pobliskich mieszkań.

Zapraszamy na zakupy i zachęcamy do kontaktu. Z przyjemnością doradzimy i wesprzemy w wykończeniu czy modernizacji lokalu. Dostarczamy wyposażenie (maszyny, gastronomiczne, urządzenia techniczne, przybory) oraz świadczymy usługi projektowe, serwisowe i montażowe. Z radością podzielimy się doświadczeniem!