Wszystkie kategorie w dziale Zamrażarki skrzyniowe

Zamrażarki skrzyniowe to rodzaj zamrażarek, które otwiera się w identyczny sposób, jak skrzynię. Najczęściej mają większą szerokość niż wysokość, jednak w ofercie znalazły się także modele pionowe. To zamrażarki wyposażone w jedną komorę. Najlepiej sprawdzają się w przechowywaniu dużych mrożonek, zamkniętych np. w workach.

Zamrażarki skrzyniowe to podstawa w sklepach spożywczych, barach, restauracjach, każdej profesjonalnej kuchni i lokalu gastronomicznym. Wyróżnia je znacznie większa pojemność, niż ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni w domach. Umożliwiają szybkie znalezienie potrzebnych produktów ze względu na łatwy dostęp od góry do każdej części komory.

Czytaj więcej >

Zalety zamrażarki skrzyniowej

Zamrażarki skrzyniowe działają cicho, a dzięki poziomej konstrukcji można maksymalnie wykorzystać dostępną pojemność. Wyróżnia je najniższa cena spośród wszystkich rodzajów zamrażarek. Oprócz tego:

  • utrzymują stałą temperaturę produktów, ponieważ działają w sposób ciągły,
  • mają dłuższą żywotność niż inne zamrażarki,
  • są bardziej odporne na uszkodzenia i awarie niż zamrażarki domowe,
  • można w nich przechowywać duże ilości żywności.

Zamrażarki komorowe mają uniwersalną konstrukcję. Ponieważ wyposażone są tylko w jedną komorę, można włożyć do nich nawet bardzo duże produkty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by taką komorę wyposażyć jednak w koszyki na produkty czy przegródki. Taką zamrażarkę można zatem szybko i łatwo dostosować do zmieniających się potrzeb każdego przedsiębiorstwa.

Kiedy zamrażarka skrzyniowa jest zamknięta, zyskuje się dodatkową ilość miejsca, ponieważ jej pokrywa może tymczasowo pełnić funkcję blatu. Ponadto konstrukcja niektórych modeli idealnie nadaje się do zabudowy. W dodatku szczegółowe parametry (pojemność, zdolność zamrażania, roczne zużycie prądu i klasa energetyczna) umożliwiają dokładne dopasowanie do zapotrzebowania, np. w sklepach, magazynach, marketach czy barach.

Zamrażarka skrzyniowa – rodzaje

Wśród podstawowych rodzajów zamrażarek gastronomicznych należy wymienić:

  • zamrażarki przemysłowe – przeważnie wyposażone są w pokrywę ze stali nierdzewnej. Są trzymane na zapleczach i umożliwiają łatwy dostęp do sterowników z regulacją chłodzenia. Nierzadko są wyposażone także w kółka, co pozwala szybko transportować np. mrożonki.
  • zamrażarki komercyjne – najczęściej spotykane w sklepie. Pełnią jednocześnie funkcje sprzedażowe, dlatego wyposażone są w przezroczyste pokrywy, a elementy sterujące znajdują się w bardziej dyskretnych miejscach. W ich przypadku większą uwagę zwraca się na estetykę, jednak są tak samo pojemne, jak modele przemysłowe.

Zarówno zamrażarki przemysłowe, jak i komercyjne mogą być wyposażone w oświetlenie. W pierwszym przypadku jego obecność spełnia funkcje praktyczne, natomiast w drugim oświetlenie służy lepszej prezentacji produktu.

Na co zwracać uwagę, wybierając zamrażarki skrzyniowe?

Żeby wybrać odpowiedni produkt dla siebie, należy zwrócić uwagę na parametry takie jak:

  • klasa zamrażarki i roczne zużycie prądu – które wprost przekładają się na oszczędności lub generowanie dodatkowych kosztów w toku użytkowania.
  • zdolność zamrażania – pozwala określić, jaką wagę produktów zamrażarka jest w stanie zamrozić w ciągu doby. Umożliwia porównywanie wydajności konkretnych modeli.
  • wymiary – czyli głębokość, szerokość, wysokość oraz pojemność. Powinny być dopasowane do otoczenia, w którym zamierza się umieścić zamrażarkę.
  • najniższa temperatura, jaką może utrzymywać urządzenie – należy dopasować ją do rodzaju przechowywanych wewnątrz produktów i wymogów HACCP.

Zamrażarka komorowa generuje określony poziom hałasu, jak każde inne urządzenie działające w trybie ciągłym. Warto przed zakupem sprawdzić, ile decybeli wytwarza konkretny model.

Zapraszamy do zapoznania się z szerokim wyborem zamrażarek, a także pozostałej oferty w Gastromanii. W razie potrzeby chętnie odpowiemy na dodatkowe pytania i pomożemy dopasować produkt do oczekiwań!