Zmywarka do garnków jest zaprojektowana tak, by poradzić sobie nawet z najtrudniejszymi zabrudzeniami i jednocześnie zapewnić maksymalną efektywność pracy. To możliwe dzięki wysokiej temperaturze pracy, mocnym pompom myjącym i specjalnemu systemowi filtracji, który od razu usuwa resztki żywności. Zmywarka gastronomiczna do garnków to oszczędność czasu i pieniędzy, a także lepszy komfort pracy.

Przy wyborze zmywarki do garnków należy kierować się wymiarami oraz kształtem zmywalni, obłożeniem personelu oraz przepustowością. W profesjonalnej gastronomii liczą się czas i jakość, a czyste garnki to jedna z podstaw sukcesu firmy – zadowolenia klientów oraz dbania o ich zdrowie.

Czytaj więcej >

Jakie są rodzaje zmywarek do garnków?

Zmywarki gastronomiczne do garnków możemy podzielić na te dedykowane specjalnie do mycia garnków oraz na zmywarki uniwersalne.

  • Zmywarki kapturowe – zmywarki kapturowe przeznaczone do mycia garnków to wygodne rozwiązanie – wystarczy umieścić skrzynkę w komorze, a następnie zamknąć ją i uruchomić program mycia. Urządzenia te obsługują standardowe kosze do zmywarek. Ich zalety to wygoda obsługi, duża komora mycia, wysoka wydajność i funkcje dodatkowe – np. uzdatniacze do wody, systemy rekuperacji itp.
  • Zmywarki tunelowe – przeznaczone do kuchni o dużym obłożeniu. Występują w formie modułowej lub gotowego zestawu. Proces obsługi jest uproszczony do minimum, a mycie odbywa się taśmowo. W przypadku urządzeń o wysokim stopniu zautomatyzowania wystarczy położyć kosz na taśmie i po chwili garnki będą gotowe do ponownego użycia. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na przepustowość zmywarki.
  • Zmywarki podblatowe – mogą stanowić wyposażenie zmywalni tam, gdzie jest mniejszy ruch w kuchni lub po prostu niewielka przestrzeń robocza, ponieważ łatwiej znaleźć dla nich miejsce ze względu na niewielkie rozmiary. Urządzenia mogą mieć sterowanie ręczne lub automatyczne. W zależności od wybranego modelu kosz jest zintegrowany lub można go wyjąć. Warto zwrócić uwagę na zmywarki podblatowe, które umożliwiają stosowanie koszy – takie rozwiązanie przyspiesza pracę. W sprzedaży są także modele dedykowane specjalnie do mycia garnków.
  • Zmywarki wolnostojące – mają takie same cechy jak zmywarki podblatowe, ale są od nich większe i producenci często stosują w nich bardziej zaawansowane technologie z zakresu efektywności mycia oraz jego ekonomii. Jeżeli pozwalają na to warunki lokalowe, warto zainwestować w zmywarkę dedykowaną do mycia garnków.

Zakup zmywarki do garnków

Dbanie o czystość przyborów kuchennych i naczyń to obowiązek właściciela każdej restauracji – a wysoka higiena to również zadowolony klient oraz smaczne i zdrowe jedzenie. Dedykowane zmywarki do garnków gwarantują skuteczne czyszczenie, niezależnie od stopnia zabrudzeń. W przeciwieństwie do urządzeń uniwersalnych nadają się również do mycia wysokich garnków. W ofercie Gastromanii znajdziesz sprzęt na miarę potrzeb i budżetu Twojej firmy oraz rozmiaru kuchni.