Krajalnice gastronomiczne są specjalistycznymi urządzeniami, które są podstawowym wyposażeniem sklepów spożywczych, supermarketów, lokali gastronomicznych czy cateringów. Czasami znajdziemy je także w restauracjach, hotelach czy stołówkach. W naszym sklepie internetowym znajduje się szeroki wybór krajalnic do wędlin i serów, chleba, warzyw i innych rodzajów żywności. Urządzenia te zapewniają bezpieczeństwo użytkowania, są łatwe w obsłudze i szybkie w czyszczeniu.

Umożliwiają sprawne krojenie produktów na równe plastry, o określonej grubości. Pozwalają na zachowanie wysokiego poziomu estetyki podawanych produktów. To, że kroją sprawnie i estetycznie ma też inną, kluczową zaletę: nie powodują strat żywności, co jest szczególnie ważne w gastronomii i nie tylko. Zachęcamy do zapoznania się z szerokim wyborem wysokiej jakości krajalnic, dostępnych w Gastromanii!

Czytaj więcej >

Dlaczego warto zainwestować w krajalnice profesjonalne?

Inwestycja w profesjonalne maszyny gastronomiczne to świetny pomysł w przypadku, gdy w danym miejscu liczy się szybkość, dokładność oraz higiena obrabianej żywności. Krajalnice minimalizują ryzyko strat związanych z niewłaściwym pokrojeniem i znacznie przyspieszają pracę. Ich zakup szybko się zwraca, ponieważ zaoszczędzony czas można poświęcić na wykonywanie takich czynności w kuchni, których wciąż nie da się zautomatyzować. Co więcej, są one niezwykle trwałe i mogą służyć niezawodnie przez lata. Dzięki nim praca w kuchni czy też na stoiskach w sklepach spożywczych staje się znacznie przyjemniejsza!

Krajalnica gastronomiczna – rodzaje

W naszym sklepie dostępne są najróżniejsze rodzaje krajalnic, które są istotnym elementem wyposażenia w lokalach gastronomicznych. Wśród nich wymienić można m.in.:

  • krajalnice do wędlin – są zaprojektowane w taki sposób, by nie przegrzewały się nawet podczas intensywnego użytkowania przez długi czas. Najczęściej są wyposażone w nóż gładki i przeznaczone do krojenia wędlin, a w tym kiełbasy, salami, szynki i innych rodzajów mięsa;
  • krajalnice do chleba – które świetnie radzą sobie zarówno z pieczywem kruchym, jak i miękkim lub twardym, pełnym ziaren. Kroją je na równe i estetyczne kawałki, gotowe do podania klientom. Nie zgniatają, ani nie szarpią bochenków, zapewniając równe cięcie;
  • krajalnice do sera – przeważnie wyposażone w łatwy w czyszczeniu i zapobiegający przywieraniu nóż teflonowy. Nadają się zarówno do krojenia serów miękkich, jak i twardych. Umożliwiają obróbkę bez kruszenia i rwania oraz pozwalają na regulację cięcia, dzięki czemu można pokroić ser na kanapki, do koreczków, desek serów czy do sałatek;
  • krajalnice do warzyw – szybko i precyzyjnie kroją warzywa twarde i miękkie, takie jak pomidory, ogórki, papryka czy cebula. Dzięki nim można przyrządzić piękne kanapki i sałatki, które zachwycają równo pociętymi plastrami. Niektóre maszyny pozwalają też na szatkowanie, a nawet ścieranie produktów na surówki.

Krajalnica półautomatyczna, automatyczna, a może ręczna?

Krajalnice ręczne to te najbardziej podstawowe, a jednocześnie najtańsze. Wymagają obsługi ręcznej, ale znacznie odciążają pracowników i przyspieszają pracę. Są idealne dla zastosowań w kuchni domowej, małych lokali gastronomicznych czy sklepików osiedlowych, gdzie na pierwszym miejscu stawia się jakość krojenia, a nie jego szybkość.

Krajalnica półautomatyczna łączy cechy modeli ręcznych i automatycznych. Kroi szybko i sprawnie, przy niewielkiej pomocy ze strony pracownika. Korzystają z nich w szczególności stołówki i punkty, zajmujące się sprzedażą wędlin i serów w sklepach. Wariant automatyczny to podstawa tam, gdzie kluczowa jest wydajność krojenia. Zazwyczaj jest wyposażony w mechanizm, który sam przesuwa produkty, kroi je i transportuje na specjalną deskę czy do zbiornika, ułatwiając późniejsze pakowanie żywności.

Na co zwracać uwagę, wybierając profesjonalne krajalnice?

Wybierając krajalnice do wędlin, serów czy warzyw, należy zwracać uwagę przede wszystkim na parametry takie jak:

  1. średnica noża, która wpływa na cenę krajalnicy, ale także jej wydajność;
  2. wykonanie ze stali nierdzewnej, która jest łatwa w czyszczeniu i higieniczna;
  3. waga i wymiary, dla możliwie jak największego dopasowania do dostępnej przestrzeni;
  4. możliwość regulacji grubości krojonych plasterków, dla jeszcze większej uniwersalności krajalnicy;
  5. osłona noża, która zapewnia wyższy poziom bezpieczeństwa;
  6. wielkość stołu podawczego i maksymalne wymiary krojonego produktu.

Dużym atutem każdego urządzenia jest wbudowana ostrzałka, która ogranicza konieczność wykonywania zabiegów konserwacyjnych we własnym zakresie.

Zachęcamy do zapoznania się z szerokim wyborem produktów, dostępnych w Gastromanii! W razie dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu z naszymi specjalistami, którzy z przyjemnością pomogą dopasować odpowiednie urządzenie do potrzeb!