Wszystkie kategorie w dziale Maszynki do makaronu

Profesjonalna maszynka do makaronu pozwoli na nowo odkryć smak pasty. W Gastromanii zadbaliśmy o dostępność sprzętu, który umożliwia zrobienie makaronu o różnej grubości i kształcie. W zależności od rodzaju maszynki oraz dostępnych przystawek można dzięki niej przygotować makaron do spaghetti, lasagne, ravioli, fusilli, tagliatelle, a nawet gnocchi.

Proponujemy zarówno duże krajalnice do makaronu, jak i mniejsze maszynki, które pomieszczą się na niewielkiej przestrzeni. Oprócz nich zadbaliśmy także o dostępność matryc formujących, wymiennych elementów do maszyn, elektrycznych noży odcinających, a nawet wieszaków – służących do suszenia makaronu przed ugotowaniem. Zachęcamy do zapoznania się z oferowanymi produktami.

Czytaj więcej >

Dlaczego warto zainwestować w maszynki do robienia makaronu?

Maszynka do robienia makaronu pozwala uzyskać nie tylko oryginalny smak i konsystencję makaronu, ale także:

  • samodzielnie dostosować grubość ciasta do potrzeb, preferencji i dania,
  • zrobić świeży makaron o różnych kształtach w dowolnej chwili,
  • samodzielnie dobrać składniki, w tym mąkę – np. pszenną, pełnoziarnistą czy bezglutenową,
  • łatwiej przygotować posiłki z diet wykluczających czy z domowego ciasta.

Od teraz gotowy makaron nie będzie już potrzebny – można zapomnieć o składaniu zamówień, niepotrzebnych dodatkach w składzie, alergenach (takich jak gluten czy jajka) oraz plastikowych opakowaniach. Maszynka do robienia makaronów to świetny pomysł do każdej kuchni – szczególnie restauracyjnej.

Maszynki do krojenia makaronu – rodzaje

W Gastromanii oferujemy profesjonalne maszyny gastronomiczne, jak również mniejsze modele, które sprawdzają się w małej gastronomii i w domu. Wśród dostępnych produktów można wymienić:

  1. urządzenia manualne – ręczna maszynka to kompaktowy przyrząd, który można przymocować do blatu i obsługiwać przy pomocy korbki. Pomimo niewielkich rozmiarów daje szerokie możliwości w zakresie regulacji;
  2. średniej wielkości maszynki do makaronu – elektryczne, zazwyczaj wyposażone w płynną regulację. Pozwalają znacznie przyspieszyć proces i świetnie sprawdzają się w barach czy restauracjach;
  3. duże, automatyczne maszyny gastronomiczne do produkcji makaronu – dają możliwość wykonania ponad 10 kg makaronu na godzinę.

Na co zwracać uwagę, wybierając maszynki do makaronu elektryczne?

Elektryczna maszynka do makaronu może mieć różne parametry. Wybierając model dla siebie, warto zwracać uwagę na:

  • wsad ciasta – podawany w kilogramach ciasta możliwego do umieszczenia w maszynie;
  • wymiary zewnętrzne produktu – które pozwolą dopasować go do dostępnej w kuchni przestrzeni;
  • wydajność która jest podawana w kilogramach ciasta możliwych do przerobienia w ciągu godziny;
  • średnicę matrycy – informuje o tym, jak duży jest otwór, przez który przechodzi makaron.

Jaka może być maszynka do makaronu elektryczna?

Automatyczna maszynka do makaronu może być wyposażona również w:

  • elektryczny nóż odcinający do makaronu – ten może być dostępny do dokupienia osobno lub sprzedawany w zestawie wraz z maszynką;
  • dotykowy panel sterowania – który znacznie przyspiesza obsługę i ustawianie urządzenia;
  • dodatkowe przystawki np. do mniej popularnych makaronów czy ravioli;
  • wyłączniki bezpieczeństwa i dodatkowe zabezpieczenia – które chronią pracowników i zapobiegają uszkodzeniu maszynki do wyrobu makaronu.

Wybierając maszynkę do makaronu, warto zwracać uwagę na to, czy można myć ją w zmywarce albo czy posiada części do demontażu, które ułatwiają utrzymanie jej w czystości. Jednym z szeroko stosowanych materiałów w przypadku urządzeń do makaronu jest stal nierdzewna. Ta sprawdza się świetnie ze względu na odporność na korozję, łatwe czyszczenie i nieporowatą strukturę.

Zachęcamy do sprawdzenia naszych maszynek, które ułatwią samodzielne przygotowywanie pysznego makaronu. W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z naszym zespołem!