Błyszczące szkło i sztućce bez zacieków, perfekcyjny aromat kawy, idealnie przezroczysty lód… Najtaniej taki efekt zapewni Ci odwrócona osmoza, a sprawdzony system filtracyjny sprawnie skompletujesz w naszym sklepie internetowym Gastomania.pl. Oferujemy urządzenia o różnej wydajności (średnio od 2000 do 9000 litrów na dobę), dostosowane do wielu urządzeń końcowych (m.in. zmywarek, ekspresów, kostkarek). Zamówisz u nas także zbiorniki magazynowe (ciśnieniowe i bezciśnieniowe), pompy podające wodę oraz filtry wstępne – cały zestaw.

Wszystkie systemy odwróconej osmozy dostępne w naszym sklepie są przystosowane do użytku w gastronomii, także intensywnego. Współpracujemy z cenionymi markami (m.in. MIJAR, Hendi), wyposażamy małą, średnią i dużą gastronomię. Zapraszamy – z przyjemnością doradzimy i pomożemy zaprojektować system.

Czytaj więcej >

Systemy odwróconej osmozy – czego potrzebujesz i jak wybrać urządzenie?

Sercem systemu odwróconej osmozy jest urządzenie, w którym zachodzi proces. Jego dwa najważniejsze elementy to filtr wstępny i membrana osmotyczna. Czy i jakie pozostałe komponenty są potrzebne, zależy już od urządzenia końcowego, które odbiera oczyszczoną wodę, warunków i potrzeb lokalu. Najczęściej na system składają się dodatkowo:

  • zmiękczacz wody (zalecany do montażu przed systemem, chroni przed kamieniem – membrana osmotyczna służy dłużej);
  • zbiornik magazynowy ciśnieniowy lub bezciśnieniowy;
  • pompa podająca wodę;
  • moduł remineralizacji (w przypadku uzdatniania wody pitnej, z wyjątkiem produkcji lodu).

Urządzenie: filtr z odwróconą osmozą

Każdy filtr odwróconej osmozy działa na tej samej zasadzie, jednak urządzenia różnią się parametrami i funkcjami. Najważniejszą kwestią jest wydajność. Kompaktowy system odwróconej osmozy oczyszcza około 170 l na godzinę czy 2000 l na dobę, największe urządzenia już prawie 9000 l. Wydajność musisz dopasować do zapotrzebowania zmywarki lub innego urządzenia końcowego. Im wyższe ciśnienie w wodociągu, tym sprawniej pracuje filtr i tym mniejszy jest odrzut wody do kanalizacji (jeśli jest niższe niż 2,8 bara, trzeba jeszcze zainstalować pompę podnoszącą ciśnienie).

Dla wygody warto wybrać filtr z cyfrowym wyświetlaczem, choć nie jest to must-have. Wraz z wydajnością rosną gabaryty urządzenia, ale są to różnice rzędu kilkunastu centymetrów.

Poza tym wszystkie dobre urządzenia mają podobne parametry: ciśnienie robocze do 6 barów, pobór mocy na poziomie 0,3 kW czy temperatura wody zasilającej do 30°C.

Odwrócona osmoza: filtr wstępny

W każdym urządzeniu pracuje również filtr wstępny (tzw. prefiltr), który usuwa zanieczyszczenia mechaniczne i organiczne. Jest on dołączony do zestawu, ale trzeba go wymienić po przefiltrowaniu około 18 000 l wody (lub co najmniej raz w roku). Zalecamy także zmiękczające filtry do wody: zmiękczacz zamontuj przed urządzeniem, aby chronił membranę przed kamieniem. Później, podczas eksploatacji trzeba pamiętać o terminowej wymianie wkładów filtrujących (jakość wody, żywotność urządzenia).

Zbiornik magazynowy i pompa podająca wodę

Dodatkowego zbiornika magazynowego nie wymagają zmywarki z pompą płuczącą i bojlerem atmosferycznym. W pozostałych przypadkach zbiornik jest wskazany. Do zbiornika bezciśnieniowego musisz zainstalować pompę podającą, która uzyska odpowiednie ciśnienie wody. Osmotycznie czystą wodę kieruje się do zmywarek, kostkarek i niektórych ekspresów, natomiast aby uzyskać jakość wody pitnej, zwykle warto poddać ją powtórnej mineralizacji (zastosować dodatkowy moduł remineralizacyjny).

Odwrócona osmoza – idealna metoda dla gastronomii

  • Odwrócona osmoza jest najbardziej opłacalną metodą uzyskiwania czystej, odsolonej wody. Łączy skuteczność i ekonomiczność procesu filtracji. Koszty inwestycji w system szybko się zwracają; wydatki na eksploatację (wkłady i serwisowanie) są ograniczone. Obniżają się również nakłady na środki czyszczące czy odkamieniające wyposażenie zmywalni, a pracownicy oszczędzają mnóstwo czasu na inne zadania.
  • Odwrócona osmoza eliminuje potrzebę używania wody butelkowanej do przygotowywania naparów kawy i herbaty czy kostek lodu. Jeśli sprzedaż napojów stanowi duży udział w przychodach, to oszczędności są znaczne. Jeden system odwróconej osmozy można wykorzystać do zasilania różnych urządzeń. Z modułem remineralizującym zyskujesz również jakość zdrowej wody pitnej – dla pracowników, ale i gości (rezygnacja z butelek jest obecnie silnym trendem).
  • Odwrócona osmoza podnosi jakość usług gastronomicznych. Błyszcząca, pozbawiona osadów i smug zastawa stołowa świadczy o jakości lokalu. Po perfekcyjny smak kawy czy herbaty, bez metaliczno-chlorowych nut, goście chętnie wracają: zwiększasz zyski kawiarni czy podnosisz dochody restauracji w porze przed- lub poobiedniej. Podobnie jest z napojami alkoholowymi. Jakością możesz zapracować na stałych i nowych klientów, a zaczyna się ona u podstaw – takich jak idealnie czysta woda.

Jak przebiega proces odwróconej osmozy?

Filtr wstępny usuwa z wody sieciowej zanieczyszczenia mechaniczne, chemiczne i organiczne. Dalej woda podawana jest na membranę osmotyczną, która odfiltrowuje cząsteczki wody od wszelkich pozostałych soli mineralnych i związków. Krystalicznie czysta, zdemineralizowana woda trafia do zmywarki, kostkarki do lodu czy ekspresu bądź innego urządzenia końcowego. Gdy ją ponownie zmineralizujesz, uzyskasz jakość najlepszej wody butelkowanej.

Zachęcamy do kontaktu i zapraszamy – wyjaśnimy, doradzimy, pomożemy, skompletujemy system. A jeśli właśnie wykańczasz lub remontujesz zmywalnię czy kuchnię, to zachęcamy do poznania pozostałej naszej oferty (dostarczamy m.in. zlewy, baterie gastronomiczne, zmywarki, rozdrabniacze odpadów i wiele innych).