-
Mudler o długości 22 cm | BAREQ, BPR-MUDH001
Netto: Brutto: -
Moździerz do owoców | STALGAST, 472200
Netto: Brutto: -
Rozdrabniarka do jabłek 49 cm | BROWIN, 820001
Netto: Brutto: -
Muddler z tworzywa 220mm | BAR UP, 593691
Netto: Brutto: -
Tłuczek do owoców i cukru ø40x280 mm | APS, 93188
Netto: Brutto: -
Dziadek do orzechów 185 mm | CONTACTO, 1071/185
Netto: Brutto: -
Muddler stalowy, rozgniatacz o średnicy 3,5 cm | APS, 93358
Netto: Brutto: -
Moździerz z drewna do owoców 220 mm | CONTACTO, 2092/220
Netto: Brutto: -
Moździerz gładki, czarny, 34x207 mm | BAR UP, 596944
Netto: Brutto: -
Muddler, rozgniatacz 4 cm | APS, 93182
Netto: Brutto:
Muddlery – rozgniatacze do owoców
(37)Niemal każdy lokal serwujący napoje alkoholowe, a zwłaszcza drinki takie jak mojito lub caipirinha, potrzebuje profesjonalnego wyposażenia, które skróci czas realizacji zamówień. Do tej kategorii należą muddlery – ubijaki do owoców, z pomocą których można szybko rozdrobnić składniki wszelkiego rodzaju drinków do pożądanej postaci. Muddlery w większości przypadków zakończone są specyficznymi ząbkami, które ułatwiają cały proces rozgniatania owoców. Muddler koktajlowy może być użyty także do kruszenia niewielkich ilości lodu do wykorzystania w schłodzonych napojach. Taki przyrząd z pewnością będzie nieocenioną pomocą w każdym barze i klubie oraz w wielu restauracjach.
Muddler – rozgniatacz do owoców – niezastąpione narzędzie barmana
Muddler do owoców lub też tłuczek barmański – pod tymi pojęciami kryje się ten sam przyrząd, natomiast poszczególne modele będą się od siebie znacznie różnić. Zgodnie z nazwą, muddler barmański jest skierowany przede wszystkim do barmanów przygotowujących różnorodne napoje alkoholowe wymagające rozdrobnionych owoców, lodu, cukru lub ziół (szczególnie mięty). W tej kategorii znajdą także Państwo moździerze przeznaczone do kruszenia lodu oraz przybory do rozłupywania orzechów.
Te w istocie proste, lecz przemyślane pod względem budowy narzędzia przypominają do pewnego stopnia znane z kuchni tłuczki do mięsa – zwłaszcza jeśli chodzi o ząbkowaną „główkę” (chociaż istnieją także muddlery zakończone w inny sposób). W działaniu jednak bliżej im do moździerza, a ponadto standardowy ubijak barmański może być wykonany z różnych materiałów – wytrzymałego tworzywa sztucznego, polipropylenu, stali nierdzewnej lub drewna. Wysokiej klasy surowce użyte do produkcji muddlerów zapewniają zarówno dłuższą żywotność urządzenia, jak i chronią przed uszkodzeniami mogącymi doprowadzić do powstania małych odłamków, które z kolei mogłyby dostać się do drinków.
Oczywiście nie zapomniano o ergonomii – profilowane rączki ułatwiają nawet intensywną pracę i czynią cały proces bezpieczniejszym. Muddlery ze stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego mogą być myte w zmywarkach, a drewniane należy myć ręcznie. Dobry tłuczek barmański do rozgniatania owoców będzie odporny na działanie kwasów i innych czynników, które mogłyby wpływać na smak drinków.
Muddler do drinków – funkcjonalność, ale także estetyka
Chociaż możliwość łatwiejszego przygotowania napojów alkoholowych to podstawowe zadanie muddlerów, to ze względu na zróżnicowane kształty, kolory, długości i wykorzystane materiały, mogą być one także ozdobą każdego baru. Modele ze stali nierdzewnej są dość uniwersalne i podkreślają nowoczesny charakter lokalu, z kolei muddler drewniany to wybór dla zwolenników rustykalnego wystroju wnętrza.
Warianty kolorowe z tworzyw sztucznych podkreślą rozrywkowy charakter klubu, dyskoteki lub baru utrzymanego w luźniejszej stylistyce. Z drugiej strony muddlery ze stali nierdzewnej pokrytej mosiądzem będą stanowić gustowny dodatek w eleganckich restauracjach (zwłaszcza hotelowych). Zdecydowanie jednak każdy produkt dostępny w tej kategorii będzie narzędziem podkreślającym profesjonalizm osoby pracującej za barem.
Dlaczego warto zainwestować w dobry ugniatacz barmański?
Świeże soki owocowe to częsta baza drinków, jednak skoro można je pozyskać np. z pomocą wyciskarki, to jakie szczególne zastosowanie znajdują muddlery? Przede wszystkim muddler sprawdzi się, gdy w przepisie na danego drinka nie chodzi jedynie o sok z owoców, ale także o jego cząstki. Owoce (szczególnie te miękkie) muszą być zatem poddane ręcznemu ugniataniu, a użycie w tym celu muddlera zapewnia dużą precyzję i kontrolę.
Lekkie ugniatanie owoców sprawia, że zachowują one swoją słodycz i teksturę, wydzielają odpowiednią ilość soku i związków aromatycznych, co pozwala na przygotowanie najwyższej klasy drinków. Inwestycja w ugniatacze barmańskie jest zatem warta rozważenia zwłaszcza w tych lokalach, gdzie stawia się na kompleksowe wyposażenie baru. Mając odpowiedni zestaw narzędzi, barman może być w stanie zaspokoić nawet najbardziej nietypowe gusta klientów.
Akcesoria do baru dla profesjonalistów
Muddlery do owoców to niewątpliwie przydatne narzędzia poszerzające możliwości profesjonalnego barmana. Jeśli chcą Państwo wyposażyć swój lokal w wysokiej jakości sprzęt barmański, to zachęcamy do zapoznania się z innymi kategoriami naszego sklepu. W razie wątpliwości odnośnie zakupu elementów naszego asortymentu zapraszamy do kontaktu. Z przyjemnością pomagamy w wyborze.