Zainwestuj w profesjonalne uzdatniacze wody dla gastronomii zaoszczędzisz czas i pieniądze na polerowaniu szkła i sztućców, serwisowaniu zakamienionych urządzeń, zakupie detergentów i rachunkach za prąd. Dzięki wyższej jakości wody poprawisz też smak napojów, naparów i potraw przyrządzanych w lokalu – przyciągniesz gości, więc zwiększysz obroty i zyski.

W ofercie sklepu znajdziesz uzdatniacze (w tej kategorii głównie zmiękczacze) wody przystosowane do pracy w gastronomii. Zamówisz u nas uzdatniacze dla poszczególnych urządzeń (np. zmywarek, ekspresów) i centralne stacje uzdatniania. Mamy urządzenia z automatyczną, półautomatyczną lub ręczną regeneracją złoża, o różnej wydajności i parametrach roboczych – szybko wybierzesz odpowiedni model. A my chętnie pomożemy – zapraszamy do kontaktu.

Czytaj więcej >

Uzdatniacze wody, jakich potrzebujesz – szeroki wybór profesjonalnego sprzętu

W sklepie Gastromania.pl znajdziesz szeroki wybór profesjonalnych urządzeń do uzdatniania wody pitnej i technologicznej. W tej kategorii zamieściliśmy głównie zmiękczacze do wody, czyli najczęściej używane uzdatniacze. (Jeśli chcesz się pozbyć szkodliwych substancji z wody studziennej czy zupełnie zdemineralizować wodę, to sprawdź m.in. lampy UV i odwróconą osmozę). Współpracujemy z cenionymi markami, m.in. Hendi, Stalgast, Redfox czy Mijar.

Większość dostępnych w ofercie urządzeń to zmiękczacze do wody ze złożem jonowymiennym – wkładem żywicznym, regenerowanym za pomocą solanki.

Żywica jonowymienna wyłapuje jony wapnia i magnezu odpowiedzialne za twardość wody. Po pewnym czasie wkład się nasyca i trzeba go zregenerować: przepłukać solanką. Przebieg tego procesu stanowi główną różnicę pomiędzy poszczególnymi modelami uzdatniaczy. Urządzenia dzielimy na:

  • automatyczne – urządzenie samo przeprowadza regenerację po ustalonym czasie lub uzdatnieniu danej ilości wody;
  • półautomatyczne – włączasz proces regeneracji (przyciskiem);
  • manualne – regenerujesz żywicę ręcznie, w dowolnym momencie.

Kolejną różnicą jest miejsce montażu urządzenia. System zmiękczający możesz zainstalować jako:

  • kilka małych stacji podłączanych do poszczególnych urządzeń (najczęściej są nimi zmywarki gastronomiczne, kostkarki do lodu, ekspresy do kawy, czajniki gastronomiczne, piece konwekcyjno-parowe);
  • centralną stację uzdatniania wody, zamontowaną na głównym ujęciu.

Ponadto każde urządzenie różni się parametrami. Są to głównie:

  • wydajność urządzenia: oczyszczania wody (m.in. pojemność, objętość złoża, ilość zmiękczonej wody między regeneracjami, natężenie przepływu i twardość wody, którą może prawidłowo zmiękczyć);
  • ciśnienie robocze i maksymalna temperatura wody zasilającej;
  • czas regeneracji i zużycie soli na jeden cykl;
  • rozmiary, średnica przyłącza, zasilanie, pobór mocy.

Powyższe należy dopasować do zapotrzebowania (średnie zużycie wody), twardości wody (dane dla wody wodociągowej znajdziesz w sieci, wodę z własnego ujęcia dobrze jest zbadać) i warunków technicznych instalacji. Chętnie pomożemy!

Centralne stacje uzdatniania wody – dla gastronomii i hotelarstwa

Dużym obiektom, zwłaszcza restauracjom, hotelom i domom weselnym, które korzystają z własnych ujęć wody, polecamy centralny zmiękczacz. Centralna stacja uzdatniania wody, zamontowana na głównym ujęciu, jest bardziej ekonomiczna niż instalacja kilka urządzeń. Zapewnia miękką wodę (i poprawia jej smak) w całym obiekcie. Chroni przed kamieniem nie tylko urządzenia, lecz także całą instalację, w tym kotły, podgrzewacze, baterie gastronomiczne czy kabiny prysznicowe itp.).

Centralna (gastronomiczna, domowa) stacja uzdatniania wody działa automatycznie. Programujesz twardość wody, a sterownik sam – na podstawie zużycia wody z np. 7 dni – dobiera dzień regeneracji; ustawiasz dowolną godzinę rozpoczęcia procesu.

Czego jeszcze wymaga twarda woda?

Gdy dobierzesz stację uzdatniania lub zmiękczacze wody, potrzebujesz jeszcze dwóch produktów. Są nimi:

  • Filtry do wody – zwłaszcza filtr zgrubny, montowany na przewodach przyłączeniowych. Przedłuża on żywotność żywicy stosowanej w uzdatniaczach wody, chroni też urządzenia przed wszelkimi zanieczyszczeniami.
  • Sól do zmiękczaczy wody – najlepiej kupić ją jednocześnie z urządzeniem. Zwykle ma postać tabletek solnych sprzedawanych w opakowaniach 10 czy 25 kg, które z reguły wystarczają na kilka tygodni. Producenci uzdatniaczy oferują również sól do swoich urządzeń: warto pozostać przy tej samej marce.

Po pewnym czasie przyjdzie również pora na wymianę złoża zmiękczającego, jednak przy prawidłowej regeneracji żywica utrzymuje wydajność przez wiele lat.

Zainwestuj w zmiękczacze wody i… licz zyski!

Inwestycja w uzdatniacze do wody zwraca się szybko i wielokrotnie. Zapobiegasz zakamienieniu i awariom urządzeń, zmniejszasz zużycie detergentów (środki pracują wydajniej z miękką wodą) oraz oszczędzasz czas na polerowanie szkła i sztućców. Ograniczasz zużycie wody i energii (kamień na grzałkach i wymiennikach zmniejsza ich wydajność). Poprawiasz też smak wody, a zatem także smak serwowanych potraw i napojów. Polecamy!

A jeśli właśnie kompletujesz wyposażenie zmywalni, kuchni czy baru, zachęcamy do poznania pozostałych kategorii naszej oferty. Zapraszamy również do współpracy: od lat wyposażamy polską gastronomię – projektujemy, dostarczamy, montujemy i serwisujemy sprzęty gastronomiczne.