Krajalnice do chleba to przydatny sprzęt, w który zaopatrują się w szczególności sklepy, restauracje, cateringi, piekarnie czy placówki zbiorowego żywienia, takie jak stołówki szkolne i pracownicze. Umożliwiają wygodne krojenie zarówno twardego chleba, pełnego ziaren, jak i miękkiego pieczywa tostowego. Pozwalają podzielić pieczywo na równe kromki, a także ustawić odpowiednią grubość plastrów do rodzaju podawanej potrawy.

W ofercie Gastromanii znalazły się zarówno małe krajalnice domowe, jak i niejedna duża, automatyczna krajalnica do chleba. Oprócz krajalnic zadbaliśmy o dostępność akcesoriów, takich jak nogi podwyższające do maszyn wolnostojących czy półki odkładcze, na których można układać pokrojone produkty.

Czytaj więcej >

Krajalnice do chleba – rodzaje

Podstawowym parametrem, który warunkuje zakup krajalnicy, jest zazwyczaj jej rozmiar. Oferujemy:

  • małe krajalnice do chleba ręczne – są łatwe i przyjemne w obsłudze. To idealne rozwiązanie do małych barów śniadaniowych czy restauracji;
  • krajalnice elektryczne stołowe – zajmują nieco więcej miejsca niż poprzedniczki. Zazwyczaj są wykonane ze stali nierdzewnej, a do tego umożliwiają wydajne i precyzyjne krojenie;
  • duże krajalnice wolnostojące – to zaawansowane maszyny gastronomiczne, oferujące największą wydajność i liczne dodatkowe funkcje.

W naszej ofercie znalazła się także pozioma krajalnica do chleba do piekarni (inaczej: horyzontalna). Ta świetnie sprawdzi się również w cukierniach, ponieważ może służyć np. do porcjowania ciast.

Na co zwracać uwagę, wybierając krajalnice gastronomiczne do chleba?

Maszyny gastronomiczne takie jak krajalnica do pieczywa różnicuje się ze względu na poszczególne parametry. Wybierając produkt dla siebie, warto zwracać uwagę na czynniki takie jak:

  • maksymalna długość i wysokość bochenka, który może zostać skrojony;
  • wymiary zewnętrzne sprzętu, by możliwe było idealne wpasowanie go w dostępną przestrzeń;
  • wydajność i czas krojenia chleba – podawane w sekundach potrzebnych do skrojenia chleba oraz liczbie bochenków możliwych do obrobienia w ciągu godziny;
  • moc urządzenia która wpływa na cenę urządzeń, ale może też warunkować możliwość szybszego i wydajniejszego krojenia, w tym również twardszych produktów cukierniczych;
  • regulacja grubości krojenia lub rozstaw noży tnących, które informują o tym, jaki może być zakres krojenia lub wielkość kromek.

Krajalnica do chleba – funkcje dodatkowe

Krajalnice gastronomiczne mogą mieć liczne funkcje dodatkowe lub wyposażenie, których celem jest usprawnienie pracy. Dzięki nim często możliwe jest też lepsze zabezpieczenie maszyny, krojonego produktu i osoby obsługującej sprzęt. Wśród nich można wymienić:

  • antypoślizgowe nóżki, na których stoi krajalnica lub w przypadku małych modeli – przyssawki;
  • wbudowane kółka, które sprawią, że krajalnica metalowa do chleba staje się mobilna;
  • zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem albo automatyczne wyłączanie po zakończeniu pracy – zapewnia bezpieczeństwo osobom pracującym w kuchni, jak również chroni sprzęt;
  • możliwość zabudowy – maszynka do krojenia chleba może być zabudowana, jednak należy pamiętać o tym, by zapewnić jej odpowiednią wentylację. Możliwe jest też wykorzystanie wózka, na którym można przewozić urządzenie.

Krajalnica do chleba gastronomiczna – przemyślany zakup krajalnicy elektrycznej

Materiał obudowy powinien być trwały. Z kolei elementy, które mają kontakt z żywnością, np. ostrza, powinny być wykonane najlepiej ze stali nierdzewnej. Miłym dodatkiem są szczotki, oczyszczające taśmę z okruchów czy dźwignie niewymagające dodatkowego naoliwiania. Niektóre modele mają dodatkowo szufladę na okruchy.

Niezależnie od tego, czy potrzebna jest profesjonalna krajalnica do chleba sklepowa, czy też mała krajalnica do niewielkiego lokalu, w naszym asortymencie znajdzie się odpowiedni produkt. Zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty!