-
Maszynka do tarcia mozarelli, 220x430x430 mm | ASBER, CM
Netto: Brutto:
Krajalnice do sera
(7)Profesjonalne krajalnice do sera są niezbędne w sklepach spożywczych, dużych lokalach gastronomicznych i małej gastronomii. Zostały zaprojektowane do sprawnego i dokładnego krojenia różnych rodzajów sera – o odmiennym stopniu twardości czy kruchości.
Krajalnice do sera zapewniają bezpieczeństwo użytkowania, są łatwe w obsłudze i czyszczeniu. Wybór odpowiedniej krajalnicy powinien być podyktowany jej parametrami i potrzebami konkretnego lokalu. Zachęcamy do zapoznania się z szerokim wyborem sprzętu w ofercie Gastromanii.
Na co zwracać uwagę, wybierając krajalnicę do sera?
W Gastromanii dostępne są najróżniejsze rodzaje krajalnic do sera od uznanych producentów, takich jak MA-GA, Bizerba, czy Asber. Najważniejszym czynnikiem warunkującym to, jaką krajalnicę wybrać, jest jej zastosowanie. Poniżej zebraliśmy kilka wskazówek, które pomogą znaleźć urządzenie spełniające określone wymagania.
Rodzaj krajalnicy
W naszym sklepie internetowym dostępne są:
- ręczne krajalnice do sera – małe i kompaktowe, idealne do stosowania w małej gastronomii albo w zastosowaniach domowych;
- krajalnice półautomatyczne – o wyższym poziomie efektywności w porównaniu do krajalnic ręcznych, ze wspomaganym trybem pracy ręcznej. Są idealne do sklepów spożywczych;
- krajalnice automatyczne – doskonałe do supermarketów, lokali gastronomicznych i użytku profesjonalnego, ponieważ są funkcjonalne, szybkie i wydajne.
Oprócz tego oferujemy także akcesoria takie jak druty do krojenia sera czy maszynki do tarcia serów miękkich np. mozzarelli bądź sera na pizzę. Do maszynek można dokupić dodatkowe akcesoria, które pozwolą na krojenie sera w plastry czy obróbkę warzyw.
Parametry krajalnicy
Wybierając maszyny gastronomiczne do krojenia, warto zwrócić uwagę na parametry takie jak:
- średnica noża – w małych sklepach najpopularniejsze są krajalnice do sera o średnicy noża do 250 mm, natomiast w supermarketach powyżej 250, najczęściej w okolicach 300 mm.
- grubość krojonych plastrów – w przypadku serów duże znaczenie ma to, jak gruby ma być plaster; poszczególne krajalnice do sera dają możliwość cięcia w określonych zakresach np. 0-24 mm; 0-16 mm czy 0-8 mm;
- pochył stołu podawczego w stosunku do noża – który może wynosić przykładowo 25 lub 45 stopni;
- wymiary stołu podawczego – te zależą w szczególności od rodzaju krojonych produktów; w przypadku krajalnic do serów najpopularniejsze są stoły podawcze o wymiarach 200 x 200 mm; 220 x 200 mm czy 300 x 250 mm.
- wymiary maszyn – które mają znaczenie w każdym mniejszym sklepie i restauracji, gdzie liczy się idealne dopasowanie sprzętu do wolnej przestrzeni.
Funkcje dodatkowe krajalnicy
Krajalnice gastronomiczne mogą być wyposażone w funkcje dodatkowe, które ułatwiają codzienne korzystanie z maszyny. Wśród nich mogą się znaleźć:
- wbudowana ostrzałka – wyposażona w nią krajalnica gastronomiczna wymaga mniej uwagi w kontekście konserwacji i na dłużej zachowuje ostrość;
- panel sterowania – który umożliwia szybki wybór różnych prędkości przesuwu stołu lub regulację długości skoku podczas pracy;
- liczenie plastrów – możliwe zarówno w trybie automatycznym, jak i ręcznym. Ułatwia skrojenie dokładnie takiej części sera, jaka jest potrzebna;
- dodatkowe zabezpieczenia – np. wykrywanie braku materiału do cięcia czy automatyczne wyłączniki, zatrzymujące pracę krajalnicy w razie potrzeby.
Jaka powinna być dobra krajalnica do sera?
Najlepsze krajalnice gastronomiczne do sera powinny być wykonane w większości ze stali nierdzewnej. Materiał ten gwarantuje szybkie czyszczenie, jest odporny na korozję czy środki czyszczące oraz nie wchodzi w reakcję z żywnością. To sprawia, że w kuchni czy w cateringu jest niezastąpiony.
W miejscach przygotowywania żywności świetnie sprawdzają się też produkty o elementach pokrytych teflonem. Powłoki teflonowe dbają o to, by utrzymanie sprzętu w czystości było łatwiejsze. Jedzenie do nich nie przywiera, więc zapewniają wygodne i estetyczne krojenie, a do tego są higieniczne i trwałe.
Krajalnica do sera powinna pracować na tyle cicho, by nie przeszkadzać innym pracownikom kuchni czy sklepu. W naszej ofercie znalazły się również ciche modele, których można komfortowo używać przez długi czas.
Niezależnie od tego, czy potrzebna jest krajalnica półautomatyczna czy automatyczna, zachęcamy do wybrania produktu z oferty Gastromanii. Dbamy o asortyment od sprawdzonych producentów, oferując jedynie profesjonalne krajalnice do gastronomii.