Wszystkie kategorie w dziale Kotleciarki

Z pewnych czynności w profesjonalnej kuchni nie da się zrezygnować, a należy do nich np. zmiękczanie i rozbijanie mięsa. Choć zabiera mnóstwo czasu i nie wymaga dużych umiejętności, odpowiada za jakość potraw. Możesz jednak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu – z pomocą kotleciarki.

Z myślą o dużych lokalach gastronomicznych i zakładach uzupełniliśmy ofertę naszego sklepu o profesjonalne kotleciarki elektryczne o wydajności nawet 800 kotletów na godzinę. Maszyny nie niszczą struktury surowca i nie pozbawiają go naturalnych soków. Błyskawicznie i niemal bezobsługowo produkują doskonałe kotlety, bitki czy steki.

Ofertę uzupełnia szeroki wybór stekerów, akcesoriów i przystawek do różnego rodzaju mięs, z którymi wyniesiesz swoją kuchnię na jeszcze wyższy poziom.

Czytaj więcej >

Kotleciarka elektryczna – dopasuj sprzęt do swoich potrzeb!

Dostępne w naszej ofercie kotleciarki to profesjonalne maszyny gastronomiczne używane m.in. w dużych restauracjach, hotelach, zakładach gastronomicznych, firmach cateringowych, sklepach mięsnych, marketach czy zakładach przetwórstwa mięsnego. Wszystkie służą do nacinania masy włóknistej i zmiękczania mięsa kolejno smażonego, pieczonego, duszonego, grillowanego czy marynowanego i pakowanego próżniowo – głównie kotletów, bitek czy steków.

Każda profesjonalna kotleciarka do mięsa ma jednak inne parametry, właściwości i funkcje, więc sprzęt dopasujesz precyzyjnie do potrzeb swojego lokalu.

  • Kotleciarki elektryczne kontra kotleciarki ręczne. Kotleciarki gastronomiczne to w większości maszyny elektryczne. Kotleciarka ręczna sprawdza się raczej w małej gastronomii i domowych kuchniach. Do dużych kuchni i sklepów mięsnych polecamy urządzenia z napędem o mocy całkowitej wynoszącej co najmniej 0,35 lub 0,75 kW (najwyższa wydajność).
  • Wydajność maszyny do rozbijania kotletów. Elektryczna kotleciarka do schabowych o mocy 0,35–0,37 kW przygotuje w ciągu godziny do około 400–500 kotletów czy bitek. Urządzenie o mocy powyżej 0,75 kW – już dwa razy więcej. Między tymi dwiema kategorii sprzętu są jednak spore różnice w rozmiarach urządzenia i cenie, dlatego warto możliwie precyzyjnie oszacować obecne i przyszłe zapotrzebowanie lokalu.
  • Wymiary i grubość kotletów. Zwróć ponadto uwagę na wymiary wsadu i maksymalną grubość wejściową mięsa (optymalnie co najmniej 25 cm). Profesjonalne urządzenie wytwarza z reguły kotlety schabowe czy drobiowe o maksymalnej szerokości 16 cm i grubości 3 cm, więc sprawdzi się w niemal każdym lokalu gastronomicznym, który serwuje standardowe porcje.

Kotleciarki do mięsa, stekery, przystawki – profesjonalna kuchnia z Gastromanią

Maszyna do rozbijania mięsa na kotlety może być sprzętem samodzielnym lub mieć formę modułu do wilka – takie rozwiązanie oszczędza sporo miejsca. A jeśli serwujesz nie tylko schabowe, sprawdź różnego rodzaju przystawki do kotleciarki, np. do mięsa na shoarmę czy mięsa drobiowego. Zautomatyzujesz jeszcze większą część pracy swojej kuchni. Dla szukających uniwersalnego sprzętu polecamy natomiast stekery, które przetwarzają każdy rodzaj mięsa, a ponadto są przystosowane do pracy ciągłej.

Od lat wyposażamy polskie restauracje i dobrze wiemy, jak ważne w profesjonalnej gastronomii są niezawodność sprzętu i komfort pracy. Dlatego każda kotleciarka gastronomiczna z naszej oferty pochodzi od sprawdzonej marki, m.in. Hendi, Ma-Ga czy Bartscher. To wysokiej klasy urządzenia ze stali nierdzewnej, z demontowalnymi i łatwymi w czyszczeniu częściami oraz sprytnymi rozwiązaniami np. „grzebieniami”, które zapobiegają zawijaniu się mięsa wokół wałów.

Kotleciarki elektryczne – odzyskaj w kuchni czas na to, co najważniejsze

Profesjonalne wyposażenie kuchni gastronomicznej pozwala poprawić jakość oraz wydajność czaso- i pracochłonnych procesów, których nie da się wyeliminować. Jeśli całodzienną pracę kilku osób w zaledwie parę godzin wykonuje maszyna, to odzyskujesz zasoby firmy – czas, energię, kreatywność zespołu na inne, ważniejsze zadania. Na przykład na optymalizację zaopatrzenia, dopracowanie receptur i stworzenie nowych: oryginalnych czy dopieszczenie klientów. Podnosisz jakość swojego lokalu gastronomicznego, a to przynosi klientów – i zyski.

Kotleciarka, maszynka do rozbijania mięsa, steków – niezbędna czy tylko przydatna?

Kotleciarki są powszechnie używane w branży gastronomicznej, ale nie każdy lokal koniecznie musi je mieć w wyposażeniu – zwłaszcza na starcie. Polecamy je przede wszystkim sklepom i zakładom oraz tym kuchniom, które na co dzień lub często przygotowują masowe ilości kotletów, steków czy bitek. W takim przypadku inwestycja zwraca się błyskawicznie, a kotleciarka generuje duże zyski w postaci oszczędności czasu i pracy ludzkiej.

Z drugiej strony nieco mniej wydajny sprzęt kupisz w relatywnie niskiej cenie, a dzięki niemu możesz zwiększyć możliwości swojej kuchni – i zyskać przewagę konkurencyjną. Chętnie doradzimy: zapraszamy do kontaktu.