Urządzenia do małży
(7)We współczesnej kuchni małże są cenione na całym świecie za swój delikatny smak i wszechstronność kulinarną. W kuchni francuskiej małże są często podawane w potrawie „moules marinières”, gotowane w białym winie z czosnkiem i pietruszką. W kuchni hiszpańskiej, małże są kluczowym składnikiem w paelli. W Azji, szczególnie w kuchni japońskiej i chińskiej, małże są używane w różnych zupach i daniach stir-fry.
Odpowiednie przygotowanie tego dania trzeba rozpocząć od płukania i mycia małży. Tylko wtedy potrawa ma szansę podbić kubki smakowe klientów. W Gastromanii oferujemy szeroki wybór urządzeń do małży, dzięki którym szybko, dokładnie i efektywnie przygotujesz te skorupiaki do dalszej obróbki.
Do czego służą urządzenia do małży?
Urządzenie do czyszczenia i płukania małż to specjalistyczne narzędzie, które znacząco ułatwia proces przygotowywania tych owoców morza w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych. Dzięki niemu możliwe jest skuteczne i szybkie usunięcie zanieczyszczeń, piasku oraz resztek organicznych z muszli małż. to podstawa do zapewnienia wysokiej jakości serwowanych potraw.
Te maszyny gastronomiczne są nieodzownym elementem wyposażenia kuchni w restauracjach specjalizujących się w owocach morza, a także w hotelach i barach, gdzie serwowane są dania z małżami. Dzięki niemu proces przygotowywania staje się prostszy, szybszy i bardziej higieniczny – to ważne dla zachowania najwyższych standardów kulinarnych.
Urządzenia do małży – zasada działania
Urządzenie działa na zasadzie delikatnego, lecz efektywnego mechanicznego czyszczenia, połączonego z intensywnym przepływem wody. Małże umieszcza się w specjalnym bębnie lub koszu, który jest następnie umieszczany w maszynie. Po uruchomieniu urządzenia, bęben zaczyna się obracać, a jednocześnie woda pod wysokim ciśnieniem jest rozpylana na małże. Dzięki temu zanieczyszczenia są skutecznie usuwane z powierzchni muszli, a czyste małże pozostają gotowe do dalszego przetwarzania.
Urządzenia do małży w Gastromanii
Dostępne w naszym sklepie wyposażenie kuchni gastronomicznej, takie jak urządzenia do małży, zapewnia szybkie i efektywne oczyszczanie małży. Korpus urządzeń wykonany jest między innymi ze stali nierdzewnej AISI 304, która gwarantuje trwałość i odporność na korozję. Wewnętrzne ścianki pokryte są materiałem ściernym, który skutecznie usuwa wszelkie zanieczyszczenia z małży.
Niektóre modele wyposażone są w wentylowany asynchroniczny silnik, który zapobiega przegrzaniu, dzięki czemu możliwa jest długa bezawaryjna praca. Specjalna tarcza z włosiem oraz przeźroczysta pokrywa z wytrzymałego tworzywa sztucznego pozwalają na dokładne oczyszczenie małży.
Większość urządzeń ma także mikrowyłączniki bezpieczeństwa na pokrywach i drzwiczkach wylotowych, które zabezpieczają użytkowników przed przypadkowym uruchomieniem urządzenia. Proste w obsłudze elektroniczne panele sterowania z wielofunkcyjnym timerem i przyciskiem ręcznego opróżniania oraz elektroniczne zawory wody zapewniają komfort użytkowania i skuteczność niezbędną do płukania i mycia małży.