Cena netto: 15,84 zł
Cena brutto: 19,48 zł
Dostępność: 14 dni
Stan magazynowy: 100 szt. +
Koszt dostawy: od 22,00 zł
W koszyku

Jeśli masz pytania, zadzwoń lub napisz do nas!

33 5000 555 sklep@gastromania.pl Biuro Obsługi Klienta jest do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00
Informacje:
wysokość 167 mm
średnica: 25 mm
waga: 0.016 kg
kod EAN: 5904816913033

Cukromierz, wskaźnik zawartości cukru 0 - 29 st. Blg | BROWIN, 405550 - Opis:

Areometr do pomiaru stężenia cukru wyrażanego w stopniach Ballinga.

• Do wina, piwa i nastawów cukrowych - miernik jest niezbędny przy produkcji wymienionych alkoholi.
• Nietłukąca probówka - wykonana została z plastiku, dzięki czemu jest odporna na stłuczenia.
• Zakresy zalecanych stężeń zaznaczone kolorami - na skali areometru oznaczono kolorami zakresy stężenia cukru odpowiednie dla danego etapu fermentacji wina i piwa.
• Skala od 0 do 29°Blg - areometr pozwala na szeroki zakres pomiarów.
• Łatwy pomiar - urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni.

Cukromierz przyrząd pomiarowy, niezbędny przy nastawianiu domowych piw, win i innych trunków. Z jego pomocą w szybki i prosty sposób zmierzysz zawartość cukru w badanym płynie.

Dołączona do miernika plastikowa probówka jest trwała i nietłukąca.

Przyrząd skalowany jest w temperaturze 20°C, dlatego najlepiej pomiaru dokonywać w analogicznych warunkach.

Odczyt pomiaru ułatwiają kolorowe, opisane na skali zakresy dotyczące rodzaju trunku oraz etapu fermentacji.

Sposób użycia:
Badanie moszczu winiarskiego

W celu dokonania pomiaru wystarczy, umieścić cukromierz w probówce i wypełnić ją taką ilością płynu, aby pływak swobodnie się unosił, nie dotykał dna i ścianek probówki. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Wynik odczytuje się ze skali na podstawie górnego menisku. Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:
• obszar bordowy (22 - 25°Blg) - wina deserowe (słodkie),
• obszar żółty (15 - 22°Blg) - wina stołowe (wytrawne),

Uwaga:
Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest, by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem nie przekroczyło 22 do 25°Blg.
Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu, gdy fermentacja dobiegnie końca.

Badanie brzeczki piwnej
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.
Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10°Blg).
Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną, gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2°Blg).

W skład zestawu wchodzą:
• pływak (areometr) z naniesioną skalą stężenia cukru w °Blg,
• probówka (plastikowa) - do przeprowadzenia pomiaru.

Wymiary produktu:

cukromierz:
• wysokość 16 cm
• szerokość 1,2 cm

probówka:
• wysokość 16,7 cm
• średnica zew. 2,5 cm
• średnica wew. 1,95 cm
Cukromierz, wskaźnik zawartości cukru 0 - 29 st. Blg | BROWIN, 405550 - Opinie:
Tylko osoby które kupiły dany produkt mogą dodawać opinie.
Cukromierz, wskaźnik zawartości cukru 0 - 29 st. Blg | BROWIN, 405550 - Zwroty i reklamacje:

W przypadku gdy dostarczony towar z jakiegokolwiek powodu Państwu nie odpowiada, a zakupiony został przez konsumenta (w rozumieniu przepisów prawa), możliwy jest jego zwrot w terminie do 14 dni. Zwrot towaru musi przebiegać zgodnie z §6 naszego regulaminu na adres podany przez pracownika sklepu. Zalecamy wypełnienie formularza odstąpienia od umowy, który można pobrać poniżej w podanym linku i wysłanie go wraz z wracanym towarem. Wymiana na inny towar możliwa po uzgodnieniu z pracownikiem sklepu. Przed zwrotem lub wymianą zalecamy skontaktowanie się z naszym działem handlowym.

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy

W przypadku reklamacji prosimy o wypełnienie poniższego formularza elektronicznego lub wysłanie zgłoszenia na adres: serwis@gastromania.pl bądź pocztą tradycyjną na druku reklamacyjnym.

Elektroniczny formularz reklmacyjny

Druk reklamacyjny