Wszystkie kategorie w dziale Baseny i zlewy gastronomiczne

W tej kategorii znajdziesz bardzo szeroki wybór przyściennych i centralnych basenów ze stali nierdzewnej dla gastronomii oraz przemysłu żywieniowego. Wyprodukujemy na wymiar lub sprowadzimy dla Państwa stoły z wannami gastronomicznymi na poszczególne stanowiska robocze: do zmywalni naczyń kuchennych oraz zmywalni naczyń stołowych a także wielkie baseny nierdzewne dla innych pomieszczeń zaplecza kuchennego a także przemysłu i punktów usługowych jak: jednostki straży pożarnej, punkty weterynaryjne, hotele dla zwierząt, zakłady rolnicze czy masarskie, sklepy i markety. Produkcję mebli technologicznych z wbudowana komorą basenową zlecamy przy wykorzystaniu dowolnego gatunku stali nierdzewnej oraz w dowolnym wymiarze i opcjach – wszystko według życzenia naszych klientów.

Czytaj więcej >

Jak wybrać basen ze stali nierdzewnej?

Jak wybrać basen nierdzewny dla Twojego lokalu gastronomicznego? W naszym sklepie internetowym znajdziesz kilkaset gotowych propozycji w różnych wymiarach. Jeśli potrzebujesz konkretnego wymiaru z dokładnością do 10 cm to z pewnością znajdziesz go samodzielnie w stosownej kategorii w sklepie. Niestety wymiary każdego pomieszczenia na zapleczu kuchennym są różne i często dla lepszej ergonomii pracy a także estetyki, należy dobrać mebel o wymiarach nietypowych np: stół z basenem nierdzewnym o długości 184 cm, głębokości: 72 cm oraz wysokości 85 cm oraz komorze wyoblonej o głębokości 45 cm. Tego rodzaju baseny produkujemy na wymiar, według Twoich potrzeb. Jeśli dokładnie wiesz jakiego basenu potrzebujesz, wystarczy, że wyślesz nam konkretną specyfikację do wyceny. Jeśli chciałbyś aby w doborze wymiarów basenu oraz jego specyfikacji ktoś Ci doradził, nie będzie żadnego problemu – nasi specjaliści skontaktują się z Tobą, w razie potrzeby dokonają pomiarów w docelowym miejscu montażu wanny gastronomicznej i po konsultacjach zaproponują optymalne oraz odpowiadające Twoim potrzebom rozwiązanie. Doradzimy, zaprojektujemy i dostarczymy Ci niezbędne rozwiązania – właśnie od tego jesteśmy. Warto także wiedzieć jakie możliwości w zakresie produkcji stołów z wielką komorą basenową jesteśmy w stanie zaproponować:

Basen gastronomiczny a stół ze zlewem – różnice

Nasze doświadczenie w branży pozwala stwierdzić, iż klienci dosyć często nie rozumieją różnicy pomiędzy standardowym basenem ze stali nierdzewnej a stołem gastronomicznym z wielkim zlewozmywakiem. Należy zacząć od tego, iż stoły zlewozmywakowe produkuje się poprzez wspawanie w blat gotowej, tłoczonej komory zlewu o ściśle określonych wymiarach np: 400×00 mm lub 500×500 mm o głębokości 250 mm. Wymiary zlewozmywaków i umywalek są zatem stosunkowo niewielkie a stosowanie tego typu rozwiązań do mycia wielkich naczyń kuchennych, garnków czy pojemników GN byłoby wysoce nieergonomiczne. Producenci mebli ze stali nierdzewnej zaproponowali zatem rozwiązanie konstrukcyjne, które jest najbardziej optymalne do zmywania większych akcesoriów gastronomicznych – komory spawane. Nierdzewną komorę spawaną można wykonać praktycznie w dowolnym wymiarze oraz o znacznie większych głębokościach niż komory tłoczone. Jedyną wadą tego rodzaju rozwiązań jest nieco wyższy koszt niż w przypadku standardowej komory zlewozmywakowej lub umywalkowej oraz niewyoblone wewnętrzne krawędzie basenu – aczkolwiek część producentów posiada już w swojej ofercie nawet takie rozwiązania. Reasumując: basen – wanna gastronomiczna to mebel o wielkiej pojemności, przeznaczony do mycia wielkogabarytowych naczyń, urządzeń i sprzętów, natomiast stół ze zlewem to mebel przeznaczony do płukania półproduktów spożywczych, warzyw, mięsa oraz mycia rąk czy mniejszych akcesoriów kuchennych.

Wymiary stołów z komorą basenową – wanną gastronomiczną

Większość producentów jest w stanie wyprodukować pojedynczy stół o długości nie większej niż 290 cm – ze względu na wymiary dostępnych na rynku arkuszów blachy nierdzewnej oraz możliwości maszyn do produkcji mebli. W katalogach producentów takich jak Stalgast, Edenox, Egaz, Dora Metal, Komat, długość mebli podaje się z reguły w odstępach co 10 cm poczynając od wymiaru 60 cm a kończąc na 290 cm. Szerokość lub inaczej głębokość nierdzewnego basenu to standardowo 60 cm (dla mniejszych pomieszczeń kuchennych lub ciągów pomocniczych) lub 70 cm (dla pełnowymiarowych kuchni restauracyjnych, hotelowych). Standardową wysokością basenów dla gastronomii na terenie Polski jest 85 cm. Każdy z powyższych wymiarów jesteśmy w stanie dostosować do Twoich potrzeb – jeśli na przykład potrzebujesz wanny nierdzewnej do zmywalni a pod częścią komory chcesz umieścić uzdatniacz wody lub inne urządzenie, możemy wykonać komorę o dnia na dwóch wysokościach np: po prawej 40 cm nad posadzką a po lewej 60 nad posadzką. W sprawie doboru wymiarów mebli zawsze możesz liczyć na pomoc naszych specjalistów.

Wymiary komór basenowych do mebli nierdzewnych

Nierdzewne komory basenowe zawsze są spawane i wykonywane zgodnie ze specyfikacją zamawiającego ze stali nierdzewnej. Jak wspomniano wyżej, standardowe komory spawane posiadają wewnątrz kąty proste, co niekoniecznie jest najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o utrzymanie zlewu w czystości ale istnieje możliwość wykonania komór spawanych o krawędziach wyoblonych – niestety wiąże się to z dodatkową opłatą. Standardowe baseny gastronomiczne najczęściej wykonuje się w wymiarach stosownych do ciągów stołów, które znajdują się obok – z reguły są wymiary 60 lub 70 cm o dowolnej długości nie przekraczającej 290 cm. Stół z basenem może obejmować jedną lub wiele komór basenowych o dowolnych wymiarach umożliwiających ich montaż w stole na etapie produkcyjnym.

Otwory na baterie w blatach stołów basenowych

W profesjonalnych basenach gastronomicznych stosuje się dwa sposoby montażu baterii ze spryskiwaczem lub wylewką:

  • bateria montowana do przyłączy wody na ścianie, nad górna krawędzią basenu,
  • bateria montowana do stołu na komorą, podłączona do przyłączy wody umieszczonych pod blatem,

Pierwsze rozwiązanie nie wymaga jakiejkolwiek ingerencji w konstrukcję basenu nierdzewnego. Drugie z kolei wymaga umieszczenia w blacie otworu na baterię. Niektórzy producenci np: Stalgast umieszczają taki otwór w każdym produkowanym przez siebie basenie gastronomicznym, zaślepiając go wyjmowalną zaślepką. W przypadku innych producentów należy wyraźnie zaznaczyć podczas zamówienia, czy otwór ma zostać wykonany, lokalizację otworu pod baterię oraz jego średnicę. Standardowa średnica otworu pod baterię to 35 mm.

Otwory w basenach nierdzewnych pod młynki koloidalne

Jeśli w stole gastronomicznym z wanna będzie montowany rozdrabniacz odpadów organicznych, jesteśmy w stanie przygotować w tym celu otwór odpływowy w komorze basenu oraz specjalny otwór w blacie lub korpusie mebla na wyłącznik pneumatyczny. Standardowa średnica odpływu to 50 mm, rozdrabniacze jednak wymagają często otworu o średnicy 90 mm. Przed zamówieniem koniecznie poinformuj nasz personel o takiej potrzebie.

Ranty w stołach nierdzewnych z basenami

Każdy stół przyścienny powinien być wyposażony w rant tylny, czyli nierdzewne zagięcie blatu chroniące przed przypadkowym zrzuceniem przyborów lub półproduktów kuchennych za stół. baseny przyścienne dla gastronomii posiadają z reguły rant tylny o wysokości 4 cm w formie wygiętego blatu o grubości od 0,8 do 1,2 mm. W zależności od umiejscowienia stołu możemy wykonać także stoły z rantami bocznymi a także z rantami o innej wysokości. Dodatkowo niektórzy producenci są w stanie wykonać ranty zaoblone np: Dora-Metal w swojej serii mebli nierdzewnych DM-S.

Nietypowy kształt basenów nierdzewnych

W zależności od Twoich potrzeb jesteśmy w stanie dowolnie modyfikować standardowy prostokątny rzut stołu. Jeśli umieszczenie w Twojej kuchni stołu nierdzewnego z basenem wymaga wykonania wycięcia w blacie: prostokątnego, okrągłego lub w jakimkolwiek innym kształcie – jesteśmy w stanie to zrobić. Jeśli chciałbyś odsunąć korpus stołu od ściany o 20 cm przy jednoczesnym licowaniu się blatu ze ścianą – to także nie stanowi dla nas problemu.

Gdzie stosujemy nierdzewne stoły z wielkimi komorami do mycia?

Stoły z nierdzewki z wielką komorą do mycia wykorzystywane są przede wszystkim w branży gastronomicznej, medycznej oraz farmaceutycznej – czyli wszędzie tam gdzie konieczne jest łatwe utrzymanie czystości blatów roboczych oraz wszelkich łatwo brudzących się elementów mebla a także we wszystkich miejscach pracy szczególnie narażonych na kontakt z wodą oraz innymi płynami np: zmywalnia naczyń stołowych. W profesjonalnej gastronomii wanien gastronomicznych używa się przede wszystkim na poszczególnych pomieszczeniach zaplecza kuchennego restauracji, hotelu, domu weselnego, szkoły, przedszkola a także stołówek, jadłodajni oraz pizzerii do mycia wielkich garów, pojemników gastronomicznych, tac, półmisków, pater, brytfann oraz innych większych akcesoriów.

Kategoria Baseny gastronomiczne ze stali nierdzewnej | Chefstore.pl obejmuje szeroki wybór basenów gastronomicznych, wielkich zlewów kuchennych i przemysłowych ze stali nierdzewnej. Produkujemy na wymiar według potrzeb klienta z dowolnego typu stali i w dowolnej konfiguracji. Projektujemy, wyposażamy i serwisujemy restauracje, hotele, stołówki, szkoły, przedszkola, cukiernie, zakłady masarskie w sprzęt gastronomiczny i niezbędne akcesoria.