Kamień dociskowy do beczek, kamionkowy, fi 22 cm | BROWIN, 362122
Jeśli masz pytania, zadzwoń lub napisz do nas!
wysokość | 20 mm |
średnica: | 220 mm |
temperatura minimalna: | 0 °C |
temperatura maksymalna: | 300 °C |
waga: | 1.5 kg |
kod EAN: | 5904816009323 |
Kamień dociskowy do beczek, kamionkowy, fi 22 cm | BROWIN, 362122 - Opis:
Kamień dociskowy o średnicy 22 cm, do pojemników używanych do kiszenia kapusty, ogórków czy do peklowania. Polecany do beczek o pojemności od 5 do 20 litrów i garnków (zwłaszcza kamionkowych) o pojemności od 5 do 15 L.• Przydatny w każdym gospodarstwie domowym - kamień dociskowy zapewnia idealny przebieg procesu kiszenia kapusty, ogórków i innych warzyw, a także peklowania mięs.
• Skuteczny - rozmiarem i wagą docisk dobrany tak, by wewnątrz beczki czy pojemnika o dedykowanej pojemności i dopasowanej średnicy utrzymywać wsad poniżej powierzchni zalewy / powstającego soku.
• Praktyczny i wygodny w użyciu - kamień składa się z 2 dokładanych do siebie połówek z otworkami, co ułatwia wydobywanie się soku podczas kiszenia i zapewnia łatwe wkładanie i wyjmowanie docisku, a także szybki dostęp do kiszonki bez konieczności wyjmowania obu części kamienia.
• Wysokiej jakości glazurowana kamionka - ten estetyczny docisk został wykonany ręcznie z kamionki, materiału w 100% naturalnego, który nie wchodzi w reakcje z żywnością i jest odporny na działanie kwasów. Dodatkowym walorem kamienia jest jego szkliwiona, odporna na zarysowania powierzchnia.
• Funkcjonalny - kamień nadaje się do bezpiecznego przechowywania kiszonek przez dłuższy czas, a otworki w połówkach kamienia oraz trzeci, powstający po złożeniu części docisku służą też do tego, by sok wytwarzający się podczas kiszenia mógł być swobodnie odprowadzany powyżej poziomu docisku.
• Łatwe czyszczenie i przechowywanie - dzięki szkliwieniu docisk można bez trudu umyć po każdym użyciu, a po wysuszeniu z łatwością utrzymać w czystości podczas przechowywania.
Kamień jest wytrzymały na temperatury 0-300⁰C.
Produkt posiada certyfikat dopuszczający do kontaktu z żywnością.
Każdy miłośnik pysznych i zdrowych domowych kiszonek (a także peklowanych specjałów mięsnych) doskonale wie, jak ważne dla końcowego efektu jest odpowiednie przygotowanie i prowadzenie procesu kiszenia (czy peklowania). Odpowiednie naczynie doskonale uzupełni dobrany rozmiarem kamień dociskowy z naturalnego w 100% materiału, bezpiecznego pod kątem kontaktu z żywnością i odpornego na działanie kwasów. Utrzyma on wsad poniżej powierzchni zalewy / powstającego soku i pomoże zadbać o najlepszą jakość wsadu przez długi czas. Ten dwuczęściowy docisk z glazurowanej kamionki to właśnie rozwiązanie idealne – doskonale funkcjonalne i praktyczne. Rozdzielenie kamienia na 2 części ma m.in. tę zaletę, że umożliwia włożenie i wyjecie docisku do pojemnika o średnicy szyjki nieco mniejszej, niż średnica kamienia po złożeniu.
Każda z dwóch połówek kamienia posiada otworek, a po złożeniu kamienia w całość powstaje jeszcze otworek trzeci, środkowy. Otworki te (o średnicy 2 cm) ułatwiają wkładanie połówek docisku oraz służą do odprowadzania soku wytwarzającego się podczas kiszenia powyżej poziomu kamienia. By wyjąć porcję kiszonki, wystarczy unieść tylko jedną część kamienia.
Docisk stoi na straży jakości wsadu, jego aromatu i smaku. Szkliwiona powierzchnia kamionki pozwala na łatwe utrzymanie kamienia w czystości.
Wskazówki dotyczące użytkowania:
Dobrze ułożony docisk powinien tak obciążyć warzywa, by nie dochodziło do nich powietrze. Na czas kiszenia beczkę / pojemnik należy ustawić w bezpiecznym miejscu, w pomieszczeniu z temperaturą pokojową. Kiedy rozpocznie się fermentacja mleczna trzeba sprawdzać, czy warzywa są zanurzone w tworzącym się soku. Zachowując takie warunki, kiszonkę można z powodzeniem przechowywać nawet przez kilka miesięcy bez obaw, że pod kamieniem pojawią się pleśń czy bakterie (jak to może się zdarzyć w przypadku użycia docisku drewnianego).
Używając naczyń z kołnierzem wodnym warto pamiętać o regularnym uzupełnianiu poziomu wody w tym kołnierzu. Pomoże to zapobiec utracie szczelności docisku. Z kolei dolanie do kołnierza odrobiny oleju jadalnego pozwoli zmniejszyć odparowywanie płynu.
Zalecenia dotyczące czyszczenia i przechowywania:
Docisk należy myć przy użyciu szczotki i wody, nie używając detergentów. Nie myć w zmywarce.
Przechowywać po wysuszeniu, dbając o to, by produkt nie był narażony na rozbicie.
Każdy egzemplarz produktu jest wykonany ręcznie, dlatego też mogą wystąpić minimalne różnice w wyglądzie i wymiarach poszczególnych docisków.
Rozmiar:
- fi 22 cm
-grubość 2 cm
Waga: 1500 g
W przypadku gdy dostarczony towar z jakiegokolwiek powodu Państwu nie odpowiada, a zakupiony został przez konsumenta (w rozumieniu przepisów prawa), możliwy jest jego zwrot w terminie do 14 dni. Zwrot towaru musi przebiegać zgodnie z §6 naszego regulaminu na adres podany przez pracownika sklepu. Zalecamy wypełnienie formularza odstąpienia od umowy, który można pobrać poniżej w podanym linku i wysłanie go wraz z wracanym towarem. Wymiana na inny towar możliwa po uzgodnieniu z pracownikiem sklepu. Przed zwrotem lub wymianą zalecamy skontaktowanie się z naszym działem handlowym.
Oświadczenie o odstąpieniu od umowy
W przypadku reklamacji prosimy o wypełnienie poniższego formularza elektronicznego lub wysłanie zgłoszenia na adres: serwis@gastromania.pl bądź pocztą tradycyjną na druku reklamacyjnym.