-
Ekspres automatyczny do kawy 8 l | STALGAST, 486812
Netto: Brutto: -
Odbijak z poprzeczką do fusów GN 1/6 | HENDI, 208335
Netto: Brutto: -
Automatyczny ekspres do kawy | HENDI, Profi Line
Netto: Brutto: -
Automatyczny ekspres do kawy | HENDI, One Touch
Netto: Brutto: -
Automatyczny ekspres do kawy | HENDI, Profi Line XXL
Netto: Brutto: -
Dzbanek do kawy do ekspresów Hendi 1,8 l | HENDI, 445907
Netto: Brutto: -
Tamper dynamometryczny o średnicy 5,8 cm | HENDI, 208625
Netto: Brutto: -
Podwójna mata pod tamper 205x15x4,5 cm | HENDI, 208649
Netto: Brutto: -
Pojedyncza mata pod tamper 15x10x4,5 cm | HENDI, 208670
Netto: Brutto: -
Automatyczny ekspres do kawy | HENDI, 208540
Netto: Brutto:
Ekspresy do kawy
(592)Wszystkie kategorie w dziale Ekspresy do kawy
Profesjonalne ekspresy do kawy
Profesjonalne ekspresy do kawy, to urządzenia niezbędne w każdej kawiarni, hotelu, restauracji i innym punkcie gastronomicznym chcącym serwować kawowe napoje najwyższej jakości. W zależności od profilu, wielkości lokalu, średniej liczby odwiedzających klientów i budżetu jakim dysponujemy, do wyboru mamy ekspresy automatyczne, bardziej zaawansowane ekspresy ciśnieniowe jedno- i dwukolbowe oraz ekspresy przelewowe.
Decydujące różnice ekspresów
Jeśli chcemy mieć pewność, że serwowana kawa będzie mieć zawsze tą samą, stałą jakość, warto wybrać ekspres ciśnieniowy kolbowy w wersji jedno- lub dwugrupowej. Zapewniają idealne espresso o tej samej, powtarzalnej jakości, czyli znakomitą podstawę do najpopularniejszych rodzajów kaw: americano, cappuccino, macchiato, latte i flat white. W wersji dwugrupowej umożliwiają przygotowywanie do czterech filiżanek kawy jednocześnie, co znacznie przyspiesza obsługę i realizację kilku zamówień w tym samym czasie. Ekspresy tego typu są nieco droższe niż ekspresy automatyczne, a ich uruchomienie wymaga często dodatkowego szkolenia z obsługi.
Urządzenia do parzenia kawy
Ekspresy automatyczne to wygodne i praktyczne urządzenia posiadające młynek, pojemnik na wodę i fusy. Niektóre z ekspresów automatycznych są wyposażone w wyświetlacz, który umożliwia dostosowanie optymalnych proporcji kawy lub grubości mielenia ziaren. Nieco droższe modele posiadają spieniacz do mleka. Automatyczne ekspresy zapewniają szybkie przygotowanie kawy w praktycznie każdym stylu, jednak jej jakość jest nieco niższa od jakości kawy z ekspresu ciśnieniowego obsługiwanego ręcznie. Automatyczne urządzenia są bardzo proste w obsłudze, ale wymagają częstszego czyszczenia. Ekspresy tego typu sprawdzą się najlepiej w małej kawiarence, restauracji, cukierni, lokalnym pubie i hotelu, szczególnie gdy serwowane są śniadania w tzw. szwedzkim stylu, z pełną samoobsługą.
Najważniejsze parametry ekspresów do kawy
Przed ostatecznym wyborem urządzenia do parzenia kawy, warto wziąć pod uwagę parametry, które mają istotny wpływ na ostateczną jakość serwowanego napoju. Jeśli zdecydujemy się na ekspres kolbowy, jednym z najważniejszych parametrów jest ciśnienie. Należy wybrać urządzenie zapewniające ciśnienie w przedziale 15-19 barów. Krótki kontakt wody ze zmielonym ziarnem gwarantuje ekstrakcję najwyższej jakości, z zachowaniem wszystkich smaków i aromatów. Kolejny parametr to ilość jednorazowo przygotowywanych filiżanek. Jeśli dysponujemy większym, popularnym lokalem z dużą ilością klientów, wybór jest oczywisty – dwugrupowy ekspres dla profesjonalistów.
Jakie ekspresy do kawy do restauracji, a jakie do kawiarni?
W dużej, dobrze prosperującej restauracji warto zapewnić klientom kawę jak najwyższej jakości. Poobiedni deser zwieńczony doskonałą kawą zwiększa zadowolenie każdego klienta. Dlatego warto wybrać markowy, jednokolbowy ekspres ciśnieniowy lub ekspres automatyczny o jak najlepszych parametrach technicznych i użytkowych. Jednym z najważniejszych kryteriów oprócz ceny urządzenia, jest ilość serwowanych kaw w ciągu jednego dnia. W restauracji, w której kawa nie występuje w głównej roli, a ilość zamawianych kaw nie przekracza 20 dziennie, jedno z dwóch rozwiązań powinno okazać się optymalne. Jednak warto wziąć pod uwagę fakt, że ciśnieniowe ekspresy kolbowe mają ciekawszy design i mogą stanowić prawdziwą ozdobę przestrzeni barowej w restauracji.
Ekspresy do kawy dla kawiarni
Ekspresy do kawy do kawiarni to nieco trudniejszy wybór. Jednak jeśli zarządzamy kawiarnią z prawdziwego zdarzenia, a ilość zamawianych kaw kształtuje się między 20 a 50 filiżanek dziennie, warto zainwestować zarówno w ekspres ciśnieniowy (jedno- lub dwugrupowy), jak i ekspres przelewowy. Kawa z przelewu ma swoich zagorzałych wielbicieli. Umożliwia przyrządzenie dużej ilości kawy w stosunkowo krótkim czasie. Należy jednak pamiętać, że smak kawy przelewowej zależy każdorazowo od jakości zaparzanych ziaren, dlatego warto stosować ten sam sprawdzony rodzaj. Jeśli dzienna ilość kaw przekracza 50, najlepiej wybrać markowy ekspres ciśnieniowy dwu-, a nawet trzygrupowy.