Wydajny, nowoczesny ekspres do kawy to niezbędny element wyposażenia każdej kawiarni, cukierni, restauracji, klubu i baru. Szeroka oferta umożliwia optymalny wybór urządzenia dostosowanego do profilu prowadzonej działalności. Warto zapewnić klientom możliwość zamówienia ulubionego rodzaju kawy zarówno z ekspresu automatycznego, jak i przelewowego.

Czytaj więcej >

Zalety stosowania automatycznego ekspresu do kawy

Automatyczny ekspres do kawy posiada szereg rozwiązań przyspieszających i ułatwiających przygotowanie ulubionego, pobudzającego napoju. Umożliwia szybkie zaparzenie praktycznie każdego rodzaju kawy – klasycznego, mocnego espresso, popularnego americano oraz odmian z mlekiem, czyli delikatnego latte, cappuccino i flat white. Możliwość ustawienia precyzyjnych parametrów parzenia – temperatury wody, mleka i pary, grubości mielenia ziaren i mocy serwowanego napoju, to niewątpliwe zalety automatycznego ekspresu. Większość automatycznych ekspresów do kawy wyposażona jest w wiele użytecznych funkcji i rozwiązań, wśród których warto wymienić wbudowany młynek do kawy, pojemnik na kawę i bezpośrednie przyłącze do sieci wodociągowej. Rozbudowane funkcje zarządzania w niektórych modelach zawierają menu z możliwością wyboru sposobu i ilości zaparzanej kawy lub napoju mlecznego, opcję wyboru napoju bezkofeinowego, wyświetlacz LCD, licznik ilości przygotowywanych kaw i cyklów zaparzania, licznik zużytej wody, program automatycznego czyszczenia oraz opcję wprowadzenia hasła zabezpieczającego przed dostępem nieuprawnionych osób. Najnowocześniejsze, najbardziej zaawansowane modele są jeszcze szybsze, a zastosowane w nich technologie zapewniają szereg udogodnień. Przykładowo, System Aroma Balance w modelu Cafe Romatica marki Nivona oferuje trzy profile aromatu dla osiągnięcia maksymalnego efektu smakowego i optymalnie zdefiniowanej ekstrakcji. W tym samym modelu, dzięki programowi Moja kawa, zyskujemy możliwość zaprogramowania do 18 indywidualnych przepisów na kawę, a stali klienci mają pewność, że ich ulubiony napój będzie zawsze taki sam, niezależnie od tego, kto obsługuje ekspres. Wystarczy zadbać o ziarno takiej samej jakości.

Automat do kawy – wybór na miarę możliwości

W kawiarniach, cukierniach i restauracjach z większą ilością miejsc warto zainstalować ekspres z jak najlepszymi parametrami użytkowymi i wydajnością do kilkudziesięciu filiżanek kawy na godzinę. W przypadku ekspresów niektórych marek możliwy jest montaż i profesjonalne szkolenie z obsługi urządzenia. Klientom preferującym kawę z ekspresu przelewowego warto zapewnić możliwość realizacji zamówienia, zaopatrując się dodatkowo w odpowiednie urządzenie. Również w tym przypadku mamy do wyboru ekspresy o zróżnicowanych parametrach i wydajności. Większe lokale powinny wybrać ekspres z dwoma pojemnymi dzbankami i wydajnością nawet do 40 litrów na godzinę. Średni czas zaparzania całego dzbanka waha się w zależności od modelu zazwyczaj między 5 a 8 minut. Ekspres przelewowy ze stalowym dzbankiem to rozwiązanie, które sprawdza się idealnie nie tylko w lokalach, ale i na imprezach plenerowych organizowanych przez firmy cateringowe. Najprostsze ekspresy przelewowe wyposażone są z kolei w płytę grzewczą, która utrzymuje dzbanek z przygotowaną kawą w tej samej temperaturze. To modele, które sprawdzają się doskonale w biurach, kameralnych kawiarniach i lokalnych cukierniach.

Szybkość, estetyka i intuicyjna obsługa

Większość modeli automatycznych ekspresów do kawy charakteryzuje się prostą konstrukcją i nowoczesną estetyką. Jednak ich największe zalety to szybkość i wysoki stopień automatyzacji wszystkich etapów przygotowania kawy oraz prosta, intuicyjna obsługa. Zazwyczaj wystarczy jedno naciśnięcie guzika, aby uruchomić cały proces zaparzenia aromatycznej kawy w wybranym przez klienta stylu. Dzięki temu niektóre z modeli automatycznych ekspresów do kawy to idealne rozwiązanie dla hoteli serwujących śniadania w postaci tzw. szwedzkiego stołu. Opcja wyboru, start i ulubiona kawa gotowa w kilka sekund.