-
Tamper dynamometryczny o średnicy 5,8 cm | HENDI, 208625
Netto: Brutto: -
Odbijak do fusów w drewnianej obudowie | HENDI, 208380
Netto: Brutto: -
Tamper z regulacją 58x35 mm | HENDI, 208632
Netto: Brutto: -
Odbijak do fusów GN 1/6 | HENDI, 208335
Netto: Brutto: -
Stacja tampingowa 93x142x60 mm | HENDI, 208687
Netto: Brutto: -
Odbijak do fusów okrągły | HENDI, 208618
Netto: Brutto: -
Odbijak do fusów GN 1/4 | HENDI, 208342
Netto: Brutto: -
Tamper 58x95 mm | HENDI, 208731
Netto: Brutto: -
Tamper do ubijania kawy, średnica: 5,8 cm | HENDI, 208731
Netto: Brutto:
Kolbowe ekspresy do kawy
(265)Wszystkie kategorie w dziale Kolbowe ekspresy do kawy
Ekspres kolbowy pozwala bariście modyfikować proces parzenia kawy w stopniu niedostępnym dla ekspresów automatycznych. Proponujemy Państwu kolbowe ekspresy do kawy od najlepszych producentów, które sprawdzą się w lokalach o różnych profilach działalności czy zapotrzebowaniu oraz skierowanych do klientów o zróżnicowanym guście i potrzebach. Zapraszamy zatem do zapoznania się z niniejszą kategorią.
Ekspresy do kawy kolbowe – aromatyczne espresso w kilka chwil
Ekspresy kolbowe są słusznie kojarzone z zaparzaniem kawy wysokiej jakości, trafiającej w gusta klientów oczekujących nie tylko dozy kofeiny, lecz także złożonych smaków i aromatów. Jeszcze jakiś czas temu ekspresy kolbowe do kawy były domeną najlepszych kawiarni i restauracji, dzisiaj są bardziej rozpowszechnione, niemniej nadal oferując kawę na najwyższym poziomie.
Klienci zdecydowanie doceniają kawę o wysokich walorach, które pozostają niezmienne przy każdej wizycie. Właśnie dlatego inwestycja w ekspres kolbowy, mimo ceny wyższej od jego automatycznego odpowiednika, jest godna rozważenia. Dobrze jest mieć też świadomość, że znacznie większe możliwości takiego ekspresu sprawiają, że jest nieco trudniejszy w obsłudze, co wymaga dodatkowego przeszkolenia pracowników. Należy także zaopatrzyć się w wysokiej jakości kawę – najlepiej z lokalnych palarni, gdyż tylko w ten sposób można wykorzystać wszystkie atuty, jakie zapewniają nam profesjonalne ekspresy do kawy.
Ekspresy do kawy ciśnieniowe – kolbowe. Zasada działania
Jak działa ekspres kolbowy? Proces parzenia kawy nie jest sam w sobie zbyt skomplikowany, jednak to niuanse, na które można wpływać korzystając z dobrej jakości ekspresu decydują o ostatecznym efekcie. Ekspres kolbowy do kawy, ze względu na charakter swojej konstrukcji, nie jest zwykle wyposażony we wbudowany młynek, dlatego należy zaopatrzyć się w osobne młynki, które również znajdą Państwo w naszej ofercie.
Zmielona kawa umieszczana jest w specjalnym sitku, a to z kolei w kolbie (zwanej też portafiltrem) wyposażonej w charakterystyczny uchwyt. Kolba jest mocowana w tzw. grupie, która standardowo pozwala rozlać kawę do dwóch filiżanek jednocześnie. Podgrzana przez bojler lub termoblok gorąca woda jest wtłaczana pod wysokim ciśnieniem (standardowo około 9 barów) do wnętrza kolby z ubitą wcześniej przez baristę kawą, wypłukując ze zmielonych ziaren wszelkie smaki i aromaty. Zwykle kolbowy ekspres do kawy wykonuje cały ten proces w około pół minuty.
Spienianie mleka
Warto wspomnieć, profesjonalne ekspresy kolbowe wyposażone są także w dodatkowy osprzęt, taki jak dysza do spieniania mleka. Odpowiedni kształt dyszy i moc, z jaką produkowana jest para sprawiają, że już w kilka chwil można przygotować lubiane przez klientów kawy mleczne jak np. espresso macchiato
Kolbowe ekspresy do kawy – dopasowane potrzeb każdego lokalu
Proponujemy Państwu ekspresy kolbowe – profesjonalne urządzenia do szybkiego przygotowywania wielu filiżanek równie aromatycznej i smacznej kawy. W zależności od rozmiarów lokalu i codziennego zapotrzebowania należy dobrać ekspres o odpowiedniej liczbie grup (kolb), dzięki czemu będzie można szybko dostarczać klientom napoje – nawet przy szczytowym ruchu.
Ekspres do kawy ciśnieniowy, kolbowy, jednogrupowy
Mniejsze, jednogrupowe ekspresy kolbowe pozwalają na parzenie kawy dla dwóch klientów jednocześnie, co sprawdzi się w lokalach o mniej intensywnym ruchu, a także w takich, które nie skupiają swojej oferty na serwowaniu gorących napojów. Cukiernie, bary, małe kawiarnie i inne niewielkie punkty gastronomiczne to przykładowe miejsca, w których jedna grupa w ekspresie kolbowym w większości przypadków będzie wystarczająca.
Oczywiście nie oznacza to, że serwowana z ich pomocą kawa nie będzie równie smaczna i aromatyczna, co przy większych ekspresach. Również one mogą być wyposażone są w nowoczesne i przydatne udogodnienia jak na przykład dozowanie wolumetryczne (objętościowe) czy innowacyjny system SIS (Soft Infusion System) automatycznie regulujący ciśnienie podczas każdego cyklu parzenia.
Ekspres do kawy kolbowy – dwugrupowy
Umiarkowanie duże kawiarnie o znacznym przepływie klientów zdecydowanie zyskają na inwestycji w ekspres ciśnieniowy – kolbowy o dwóch grupach pozwalających na zaparzanie jednocześnie czterech filiżanek kawy. Dzięki nim nie ma mowy o klientach czekających dłuższy czas na swoje zamówienie, sprawny barista będzie w stanie ich obsłużyć w nawet w kilka minut. Podobnie, jak w przypadku pozostałych ekspresów, część modeli może być wyposażona w technologie, które w jeszcze większym stopniu pozwolą kontrolować parametry uzyskiwanego naparu.
Ekspres kolbowy profesjonalny – trzygrupowy
Ekspresy kolbowe wyposażone w trzy grupy pozwolą na zaparzanie nawet do 6 kaw jednocześnie i tym samym znajdą zastosowanie w lokalach o największym ruchu. Warto dodać, że tak duży ekspres ze względu na swoją estetykę i wykonanie z wysokiej jakości stali nierdzewnej może stanowić centralny punkt i element wystroju kawiarni, który nada jej prawdziwie profesjonalnego charakteru.
Ekspres do kawy kolbowy – profesjonalny sprzęt od najlepszych producentów
W naszej ofercie znajdziecie Państwo profesjonalne ekspresy do kawy kolbowe od uznanych na świecie producentów:
- Nuova Simonelli – to działająca od 1936 roku firma, która przykłada dużą wagę do tego, by produkowane przez nią ekspresy kolbowe były jak najwyższej jakości przy zachowaniu przystępnych cen. Skupia się ona także na wprowadzaniu rozwiązań przyjaznych dla środowiska;
- Victoria Arduino – to marka najwyższej klasy ekspresów, która wyróżnia się zastosowaniem nowatorskich technologi, jak np. wspominane Soft Infusion System, Gravitech (precyzyjne, powtarzalne odmierzanie porcji), T3 (precyzyjne określanie temperatury zaparzania na każdym etapie), czy Easy Cream ułatwiające uzyskanie doskonałej mlecznej pianki za każdym razem;
- Wega – to kolejna włoska firma oferująca w swoich ekspresach kolbowych ciekawe innowacje, takie jak multiboiler, czyli opcja pełnej kontroli temperatury w każdej grupie, czy Green Line oszczędzająca energię przy każdym cyklu parzenia;
- BFC – ekspresy tego producenta zdecydowanie wyróżniają się niepowtarzalnym designem, a także unikalnymi rozwiązaniami w kwestii osobnej kontroli ciśnienia i temperatury dla każdej z grup.
- Cime – to producent ekspresów łączących klasyczne wzornictwo z nowoczesnymi rozwiązaniami, takimi, jak automatyczny system czyszczenia grup;
- Carimali – ten producent stawia na zdecydowanie nowoczesne wzornictwo i przydatne funkcje, takie jak precyzyjna regulacja mocy kawy czy system chłodnej dyszy pary, który minimalizuje ryzyko poparzeń.
Wszystko dla kawiarni, baru i nie tylko
Kolbowe ekspresy do kawy to ważne wyposażenie każdej kawiarni, jednak zachęcamy Państwa także do przyjrzenia się innym kategoriom naszej oferty takim jak wyposażenie baru czy sprzęt barmański. Dostępne tutaj urządzenia i akcesoria (w tym także ekspresy do kawy) pozwolą kompleksowo wyposażyć każdą strefę barową w restauracji lub innego rodzaju lokalach. W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu – z przyjemnością Państwu pomożemy.