Cena netto: 257,33 zł
Cena brutto: 316,52 zł
Dostępność: 7 dni
Koszt dostawy: od 22,00 zł
W koszyku

Jeśli masz pytania, zadzwoń lub napisz do nas!

33 5000 555 sklep@gastromania.pl Biuro Obsługi Klienta jest do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00
Informacje:
waga: 0.5 kg
kod EAN: 8414933570028

Naturalny, wegański środek żelujący Agar Agar 500 g | SOSA, 37872 - Opis:

Agar Agar w proszku to naturalny, wegański środek żelujący, który otrzymuje się z różnych rodzajów czerwonych alg.

Sposób pracy z Agar Agar zawsze taki sam: wymieszać w temperaturze pokojowej, podgrzać do temperatury minimum 90ºC i zostawić przy temperaturze pokojowej aby się żelował.

Przy dużej koncentracji, między 10 a 15g na litr, otrzymujemy bardzo twardy i sztywny żel, odwracalny po podgrzaniu, ale z osobliwą cechą, dużą histerezą termiczną. Słowo to określa osobliwość polegającą na tym, że istnieje różnica między temperaturą topnienia żelu (powyżej 90C), a jego kolejną dawką (poniżej 40C). Ta cecha jest ważna, ponieważ pozwala nam nie podgrzewać całego płynu, który chcemy żelować, zachowując przy tym niektóre z jego naturalnych właściwości.

Przy niższych koncentracjach, około 2 – 3g na litr, otrzymuje się żel miękki, przy około 5g na litr – żel z najbardziej przyjemna konsystencją. Przy stężeniu 8 g na litr uzyskuje się żel twardy.

Należy zaznaczyć, że Agar Agar żeluje się w temperaturze pokojowej, więc produkt musi być zimny, aby powstała żelatyna. W zależności od produktu, który ma być żelowany, Agar będzie reagował w różny sposób. Na przykład w środowisku kwaśnym hydratacja będzie przebiegała wolniej niż w środowisku wapniowym. Żelatyny wykonane z Agaru nie są elastyczne, wręcz przeciwnie, są dość sztywne i kruche. Do uwodnienia wymagane jest minimum 80% wody.

Dozowanie:

• 2 – 3g na litr: miękki żel
• ~5g na litr: najbardziej przyjemna konsystencja
• 8g na litr: twardy żel
• 10 – 15g na litr: bardzo twardy i sztywny żel

Cechy i stosowanie:

• Wszelkie produkty płynne.
• Odporny na wysoką temperaturę (90ºC), nie jest odporny na zamrażanie, termoodwracalny.
• W środowisku kwaśnym mniej się żeluje.
• Żelatyna mało elastyczna.
• Wymieszać z płynem, doprowadzić do wrzenia i pozostawić do ostygnięcia

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Naturalny, wegański środek żelujący Agar Agar 500 g | SOSA, 37872 - Opinie:
Tylko osoby które kupiły dany produkt mogą dodawać opinie.
Naturalny, wegański środek żelujący Agar Agar 500 g | SOSA, 37872 - Zwroty i reklamacje:

W przypadku gdy dostarczony towar z jakiegokolwiek powodu Państwu nie odpowiada, a zakupiony został przez konsumenta (w rozumieniu przepisów prawa), możliwy jest jego zwrot w terminie do 14 dni. Zwrot towaru musi przebiegać zgodnie z §6 naszego regulaminu na adres podany przez pracownika sklepu. Zalecamy wypełnienie formularza odstąpienia od umowy, który można pobrać poniżej w podanym linku i wysłanie go wraz z wracanym towarem. Wymiana na inny towar możliwa po uzgodnieniu z pracownikiem sklepu. Przed zwrotem lub wymianą zalecamy skontaktowanie się z naszym działem handlowym.

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy

W przypadku reklamacji prosimy o wypełnienie poniższego formularza elektronicznego lub wysłanie zgłoszenia na adres: serwis@gastromania.pl bądź pocztą tradycyjną na druku reklamacyjnym.

Elektroniczny formularz reklmacyjny

Druk reklamacyjny