Profesjonalna nakładka na ruszt kuchenny, o numerze katalogowym 839997, produkcji znanej i cenionej przez profesjonalistów na całym świecie firmy Hendi, oferującej kompleksowe wyposażenie gastronomii i kuchni, o długości 25,5 centymetra, wysokości 2,5 centymetra oraz szerokości 25,5 centymetra. Nakładka wykonana została w całości z najwyższej jakości, żaroodpornej i wytrzymałej na wszelkie uszkodzenia mechaniczne takie jak gięcie, czy upadki lub zarysowania, stali chromowej. Doskonale sprawdzi się, gdy zachodzi potrzeba umieszczenia małego garnka na dużym ruszcie kuchennym. Stanowi świetne rozwiązanie w każdym typie kuchni, od małego lokalu restauracyjnego czy nawet domowej kuchni, aż po wielkie jadłodajnie i stołówki.
Do przechowalni
Profesjonalna kuchenka indukcyjna, model 3500 D, znanego i cenionego przez profesjonalistów i szefów kuchni na całym świecie producenta doskonałego wyposażenia dla kuchni i gastronomii Hendi, o numerze katalogowym 239711, z profesjonalnej serii Profi Line, wysokości 12 centymetrów, głębokości 45 centymetrów, szerokości 34 centymetrów oraz mocy 3500 watów. Wykonana została z wysokiej jakości stali nierdzewnej, odpornej na większość uszkodzeń mechanicznych oraz wysokie temperatury. Wyposażona jest w panel dotykowy, dzięki któremu możliwa jest płynna regulacja mocy, temperatury i czasu nagrzewania, stabilne nóżki z możliwością regulacji wysokości i długi kabel ze standardową wtyczką, oraz łatwy w czyszczeniu filtr przeciwtłuszczowy. Kuchenka Hendi 239711 stanowi świetne rozwiązanie dla jadłodajni, kuchni w restauracjach szybkiej obsługi czy barów.
Do przechowalni
Profesjonalna kuchenka indukcyjna znanego i cenionego przez profesjonalistów i szefów kuchni na całym świecie producenta doskonałego wyposażenia dla kuchni i gastronomii Hendi, o numerze katalogowym 239780, z profesjonalnej serii Kitchen Line, wysokości 10 centymetrów, głębokości 42,5 centymetra, szerokości 32,7 centymetra oraz mocy 3500 watów. Wykonana została z wysokiej jakości stali nierdzewnej, odpornej na większość uszkodzeń mechanicznych oraz wysokie temperatury. Wyposażona jest w pokrętło, które płynnie steruje temperaturą nagrzewania, stabilne nóżki i długi kabel ze standardową wtyczką. Kuchenka Hendi 239780 stanowi świetne rozwiązanie dla jadłodajni, kuchni w restauracjach szybkiej obsługi czy barów.
Do przechowalni
Płyta elektryczna 2K2500, Bartscher 150310 o wymiarach 535×225×90 mm i powierzchni grzewczej SCHOTT CERAN. Posiada dwa pola grzewcze o mocy 2,5 kW o średnicy 155 i 190 mm.
Do przechowalni
Kuchnia elektryczna wolnostojąca 4 palnikowa z półką o mocy sumarycznej 10 kW produkcji firmy Stalgast o indeksie 979500 o szybko grzejnych płytach Konstrukcja wykonana ze stali nierdzewnej. Kontrolka pracy umożliwia ją bezpieczną. Kuchnia posiada następujące udogodnienia: sześciostopniowy zakres pracy oraz tłoczona płyta górna co ułatwia sprzątanie kuchni. Producent deklaruje, że produkt spełnia wszelkie wymagania dotyczące bezpieczeństwa i zdrowia w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z rozporządzeniem 1935/2004 PE
Do przechowalni
Wszechstronna i nowoczesna kuchnia gazowa producenta EGAZ o indeksie TG-6737/PKE-1 – posiada palniki budowy pierścieniowej, które równomiernie ogrzewając dno naczynia zwiększają efektywność wykorzystania gazu. W zależności od potrzeb (na zamówienie klienta na etapie produkcyjnym) można wykorzystywać palniki o mocy 3,5; 5; 7 lub 9 kilowatów w dowolnej konfiguracji. Specjalne zawory z systemem zabezpieczeń odcinają dopływ gazu w razie zgaśnięcia płomienia. Istnieje możliwość ustawienia kurkiem tzw. „oszczędnego płomienia”. Trzon gazowy wyposażono w zapalacz elektryczny. Wyjmowane płyty podpalnikowe ułatwiają utrzymanie kuchni w czystości, a emaliowane ruszty nie zbierają zanieczyszczeń. Kuchnia posiada rurowe przyłącze gazu o średnicy 1/2”. W urządzeniu zastosowano konstrukcję z nóżkami o regulowanej wysokości, co znacząco ułatwia pracę przy kuchni. Dzięki nim, kuchnia będzie mogła być użytkowana na każdej powierzchni, a możliwość osobnego ustawienia wysokości nóżek zrekompensuje nierówności płaszczyzny na której umieszczone jest urządzenie. Produkt może być zasilany gazem ziemnym G 20 (dawny GZ-50) oraz gazem płynnym G 30 (propan lub propan-butan PB), Cechy urządzenia – piekarnik: Specjalne zawory z systemem zabezpieczeń odcinają dopływ gazu w razie zgaśnięcia płomienia, zakres temperatur: 50-275 °C, moc piekarnika: 4,0 kilowata, pojemność piekarnika PG-1: 4 x GN 1/1, wymiary wewnętrzne piekarnika (mm): szer.: 530, głęb.: 450, wys.: 300, piekarniki wykonane są ze stali nierdzewnej kwasoodpornej gatunku AISI 304. Kuchnia gazowa z 6 palnikami i piekarnikiem elektrycznym doskonale sprawdzi się we wszystkich lokalach gastronomicznych, szkołach, przedszkolach, jednostkach budżetowych a także pełnowymiarowych restauracjach oraz innych zakładach zbiorowego żywienia. Wykonujemy także urządzenia grzewcze na zamówienie – wedle wytycznych klienta.
Do przechowalni
Kuchenka indukcyjna IK 35SK, Bartscher 105837 o wymiarach 340×445×115 mm wykonana ze stali. Posiada duże pole grzewcze pokryte szkłem, które posiada zabezpieczenie i średnicę 228 mm. Moc przyłączeniowa wynosi 3,5 kW/230 V, a waga 7,2 kg. Urządzenie wykorzystywane przez firmy cateringowe, restauracje oraz bary prowadzące ogródki z grillami i bufetami, dzięki szerokiemu zakresowi temperatur od 60°C do 240°C. Sprawdzi się również w domu, gdy potrzebne jest dodatkowe pole grzewcze podczas przyjęć lub uroczystości.
Do przechowalni
Kuchenka indukcyjna IK 35dps, Bartscher 105854 o wymiarach 510×485×65 mm wykonana z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym. Posiada 3 pola grzewcze pokryte szkłem. Moc przyłączeniowa wynosi 3,4 kW/220-240 V, a waga 6,11 kg. Urządzenie wykorzystywane przez firmy cateringowe, restauracje oraz bary prowadzące ogródki z grillami i bufetami, dzięki szerokiemu zakresowi temperatur od 60°C do 240°C. Sprawdzi się również w domu, gdy potrzebne jest dodatkowe pole grzewcze podczas przyjęć lub uroczystości.
Do przechowalni
Kuchenka indukcyjna IK 20, Bartscher 105820 o wymiarach 285×340×60 mm wykonana z tworzywa sztucznego. Posiada pole grzewcze pokryte szkłem, które posiada zabezpieczenie i średnicę 210 mm. Moc przyłączeniowa wynosi 2 kW/230 V, a waga 2,5 kg. Urządzenie wykorzystywane przez firmy cateringowe, restauracje oraz bary prowadzące ogródki z grillami i bufetami, dzięki szerokiemu zakresowi temperatur od 60°C do 240°C. Sprawdzi się również w domu, gdy potrzebne jest dodatkowe pole grzewcze podczas przyjęć lub uroczystości.
Do przechowalni
Kuchenka indukcyjna Stalgast o numerze katalogowym 770351 o mocy 3,5 kW. Posiada szklany dotykowy panel sterujący z wydzielonym timerem, ceramiczną płytę roboczą, filtr wychwytujący zabrudzenia z powietrza, automatyczną detekcję garnków i dostosowanie powierzchni grzewczej do wielkości garnka (2 strefy), 3 poziomy szybkiego ustawienia w zależności od trybu pracy: 1/10/20 dla trybu moc lub 50/140/240 dla trybu temperatura, 20 poziomów pracy dla trybu moc i temperatura (od 1 do 20). Praca z zadaną temperaturą 50-240°C (regulacja skokowa co 10°C). Praca ze stałą mocą 10-20 poziom (1-9 praca impulsowa) regulowana skokowo. Możliwość pracy z timerem 001 – 479 min. – ustawiane co 1 min. Obudowa wykonana ze stali nierdzewnej. Średnica dna stosowanych naczyń Ø 120 – Ø 320 mm. Zabezpieczenie przed przegrzaniem. Stosować naczynia przeznaczone do kuchni indukcyjnych. Kuchenka znajdzie zastosowanie w kuchniach restauracyjnych, hotelowych, biurach, podczas organizacji różnego rodzaju szkoleń a także w gospodarstwach domowych.
Do przechowalni
Kuchenka indukcyjna, o numerze katalogowym 239230, produkcji znanej i cenionej przez profesjonalistów na całym świecie firmy Hendi, oferującej kompleksowe wyposażenie gastronomii i kuchni, o wysokości 4,6 centymetra, szerokości 29,6 centymetra oraz głębokości 37 centymetrów. Kuchenka działająca pod napięciem 230 V posiada moc 2000 W. Posiada bardzo cienką obudowę obramowaną stalą nierdzewną, o wysokiej odporności na zarysowania, wgniecenia czy inne uszkodzenia mechaniczne, ale także na wysokie temperatury, gumowe nóżki zapobiegające ślizganiu się kuchenki po gładkich powierzchniach, powierzchnie grzewczą ze szkła ceramicznego, oraz intuicyjny w obsłudze panel dotykowy z funkcją timera. Dzięki swojemu unikalnemu wzornictwu będzie pasować do każdej kuchni. Jest także niezwykle mobilna i kompaktowa. Doskonale nadaje się do gotowania w garnkach, o średnicy nie większej niż 26 centymetrów. Stanowi świetne rozwiązanie dla każdej kuchni restauracyjnej, hotelowej czy domowej.
Do przechowalni
Kuchenka gazowa, 5-palnikowa z piecem konwekcyjnym, marki Hendi, o indeksie: 225707. Parametry techniczne produktu: szerokość: 90 cm, głębokość: 65,5 cm, wysokość: 90 cm. Profesjonalna kuchenka gazowa marki Hendi z serii Kitchen Line. Urządzenie wyposażone jest w 5 palników i piec konwekcyjny. Prezentowany model polecany jest do mniejszych kuchni. Na gaz ziemny GZ 50. W zestawie dysze na gaz z butli propan-butan. 3 palniki x 3 kW, 1 palnik x 1,8 kW, 1 palnik wok x 3,5 kW. Wyposażona w zapalnik piezoelektryczny, zawór termopary oraz 3-częściowy żeliwny ruszt. Regulowana wysokość nóżek. Waga kuchenki wynosi: 74 kg. Piekarnik konwekcyjny GN 1/1: elektryczny 2,7 kW, 2 wentylatory bez rewersu, termostat od 100°C do 275°C, timer, wyposażony w dodatkowy górny element grzewczy x 2,5 kW umożliwiający grillowanie, oświetlona komora ze stali nierdzewnej. W zestawie 2 ruszty GN 1/1. Idealna jako ekonomiczne rozwiązanie dla restauracji, szkół, jadłodajni, profesjonalnych punków gastronomicznych i innych zakładów żywieniowych.
Do przechowalni
Kuchenka indukcyjna znanego i cenionego przez profesjonalistów i szefów kuchni na całym świecie producenta doskonałego wyposażenia dla kuchni i gastronomii Hendi, o numerze katalogowym 239209, z profesjonalnej serii Economic, głębokości 34,5 centymetra, szerokości 31,5 centymetra oraz mocy 1800 watów. Wykonana została z wysokiej jakości tworzywa ABS, odpornego na większość uszkodzeń mechanicznych oraz wysokie temperatury. Wyposażona jest cyfrowe urządzenie które steruje temperaturą i czasem nagrzewania, oraz chroni kuchenkę przed przegrzaniem, stabilne nóżki i długi kabel ze standardową wtyczką. Kuchenka Hendi 239209 stanowi świetne rozwiązanie dla jadłodajni, kuchni w restauracjach szybkiej obsługi czy barów. Nadaje się do garnków indukcyjnych o średnicach od 12 do 26 centymetrów, oraz dla patelni o średnicach od 12 do 20 centymetrów.
Do przechowalni
Kuchenka gazowa 1K1050, Bartscher 1054503 o wymiarach 410×540×180 mm wykonana z żeliwa. Posiada 1 palnik z wypustkami i zapłonem ręcznym, który posiada zabezpieczenie. Ciśnienie regulacyjne w tej kuchence wynosi 50 mbar. Moc przyłączeniowa wynosi 10,5 kW a waga 4,8 kg. Urządzenie wykorzystywany przez firmy cateringowe, restauracje oraz bary prowadzące ogródki z grillami i bufetami. Uwaga – aby podłączyć tę kuchenkę, potrzebny jest zestaw przyłączy dostępny pod indeksem: 500180.
Do przechowalni
Kuchenka indukcyjna, o numerze katalogowym 239698, model 3500 D XL, produkcji znanej i cenionej przez profesjonalistów na całym świecie firmy Hendi, oferującej kompleksowe wyposażenie gastronomii i kuchni, o wysokości 12 centymetrów, szerokości 39 centymetrów oraz głębokości 50 centymetrów. Kuchenka działająca pod napięciem 230 V posiada moc 3500 wat. Posiada obudowę obramowaną stalą nierdzewną, o wysokiej odporności na zarysowania, wgniecenia czy inne uszkodzenia mechaniczne, ale także na wysokie temperatury, gumowe nóżki zapobiegające ślizganiu się kuchenki po gładkich i wilgotnych powierzchniach, powierzchnie grzewczą ze szkła ceramicznego z filtrem przeciwtłuszczowym, dwa wentylatory chroniące płytę przed przegrzaniem oraz intuicyjny w obsłudze panel dotykowy z funkcją timera. Dzięki swojemu unikalnemu wzornictwu będzie pasować do każdej kuchni. Jest także niezwykle mobilna i kompaktowa. Doskonale nadaje się do gotowania w garnkach, o średnicy nie większej niż 32 centymetry. Stanowi świetne rozwiązanie dla każdej kuchni restauracyjnej, hotelowej czy domowej.
Do przechowalni
Kuchnia gazowa BGH 600-520, Bartscher 1519811 o wymiarach 900×600×900 mm. Stalowa kuchenka z 5 palnikami, rusztem i piekarnikiem pracującym w temperaturze od 50°C do 250°C. Pracuje z mocą 11,3 kW i gazem ziemnym (20 mbar). Głębokie tłoczenie blatu z zaokrąglonymi narożnikami uniemożliwiają rozlanie się gotowanych płynów, co ułatwia czyszczenie. Solidna i trwała konstrukcja gwarantuje wieloletnie użytkowanie. Piekarnik posiada oświetlenie, funkcje grilla, rozmrażanie, powietrze obiegowe i pracę górnej i dolnej grzałki. Drzwi zostały podwójnie przeszklone, a palniki posiadają elektroniczny zapłon. W zestawie znajdują się 2 ruszty, blacha do pieczenia oraz dysze propanowe (50 mbar) i dysze do gazu ziemnego L (20 mbar).
Do przechowalni
Grzałka indukcyjna do zamontowania w blacie. Powierzchnia grzewcza z czarnego kryształowego szkła. 10-stopniowa regulacja mocy, wyposażona w elektroniczne zabezpieczenie przed przegrzaniem. Dotykowy panel i wyświetlacz LED.
Do przechowalni
Kuchenka nastolna – indukcyjna, podwójna Hendi model 5000 D to idealne urządzenie pomocnicze dla każdego punktu gastronomicznego. Kuchenka posiada panel dotykowy, regulację mocy i temperatury – 10 poziomów. Moc pola grzewczego po lewej stronie: 1800 W lub 2000 W, gdy funkcja booster jest aktywna. Moc pola grzewczego po prawej stronie: 1500 W lub 1700 W, gdy funkcja booster jest aktywna. Zakres temperatury: od 60°C do 240°C. Odpowiednia do garnków i patelni indukcyjnych o średnicy dna od 120 do 230 mm. Z funkcją timera od 0 do 180 minut. Wyposażona w elektroniczne zabezpieczenie przed przegrzaniem Idealna dla wszystkich lokali gastronomicznych, kuchni pokazowych, firm cateringowych a także biur i gospodarstw domowych.
Do przechowalni
Większość procesów technologicznych w gastronomii polega na obróbce termicznej produktu. Do takich procesów podczas pracy w profesjonalnej kuchni należą: blanszowanie, suszenie, topienie, pieczenie oraz smażenie. Procesy te zachodzą podczas wymiany ciepła – czyli są ściśle związane z wymianą energii. Ruch ciepła jest możliwy tylko i wyłącznie wtedy gdy, gdy istnieje różnica temperatury między źródłem ciepła (np: rozgrzany płyta palnika elektrycznego) a odbiornikiem (np: nierdzewnym garnkiem). Znane są trzy rodzaje wymiany ciepła:
Najbardziej popularnymi urządzeniami do obróbki cieplnej żywności są kuchnie i trzony z wbudowanym piekarnikiem, kuchnie i trzony wolnostojące z półką oraz kuchnie nastolne.
Urządzenia te wyposażone są w palniki złożone z dyszy, zaworu z pokrętłem, mieszalnika gazu z powietrzem i palnika (nasady żeliwnej z otworami płomykowymi). Bardzo często zdarza się, że palniki mają podwójny lub potrójny wieniec płomienia. W nowoczesnych trzonach kuchennych stosuje się wiele zabezpieczeń przed wybuchem gazu np: bimetaliczne czy elektromagnetyczne, które zamykają dopływ gazu w przypadku gdy płomień zgaśnie. Profesjonalne, gazowe trzony restauracyjne wyposażone są najczęściej w 4 palniki gazowe o mocy od 1 do 9 kW ale zdarzają się także urządzenia z 2, 6, 8 lub nawet 12 palnikami. Mianem kuchenek nastolnych określa się z reguły urządzenie z jednym palnikiem, które pracuje na blacie stołu roboczego.
Wyposażone są w płyty grzejne, wykonane z reguły z żeliwa nazywane potocznie palnikami elektrycznymi. Takie palniki zbudowane są z reguły ze spiralnej grzałki oraz żeliwnej obudowy do której przekazywane jest ciepło. W zależności od mocy grzałki wyróżnia się się palniki standardowe oraz szybkogrzejne. Te ostatnie są najczęściej oznaczone czerwoną kropką na środku. Ze względu na kształt, palniki elektryczne dzieli się na okrągłe, prostokątne lub kwadratowe. Profesjonalne palniki elektryczne często wyposażone są w termowyłącznik – po nagrzaniu się do określonej temperatury następuje odłączenie zasilania a po ostygnięciu palnika jego ponowne włączenie. Takie rozwiązanie znacznie zmniejsza zużycie energii. Bywają także palniki wyposażone w czujnik reagujący na obecność naczynia. Moc poszczególnych palników elektrycznych waha się w zależności od modelu od 1 do 6 kW i jest z reguły dodatkowo regulowana za pomocą termostatu. Palniki elektryczne wymagają szczególnej dbałości personelu – nie można dopuścić do ich nagłego schłodzenia – na przykład poprzez oblanie zimną wodą (mogą pęknąć z powodu różnicy temperatur), powinny być także często czyszczone oraz smarowane specjalnym środkiem konserwującym.
Trzony ceramiczne wyposażone są w gładką płytę ceramiczną z odpornego na obciążenia materiału – żaroodpornego skład o grubości ok. 4 mm. Na płycie wyodrębnione są strefy grzejne pod którymi bezpośrednio znajdują się spirale grzewcze emitujące ciepło. Ceramiczne kuchnie wolnostojące oraz nastolne mogą być wyposażone są w szereg nowoczesnych rozwiązań:
W tych urządzeniach wykorzystywany jest specyficzny rodzaj płyty ceramicznej, wizualnie wyglądający jak standardowa powierzchnia grzewcza w kuchniach ceramicznych. Różnica jest jednak zasadnicza jeśli chodzi o element grzewczy – źródłem ciepła nie jest tu grzałka lecz samo dno garnka lub innych naczyń przystosowanych do pracy na płycie indukcyjnej. W tym rozwiązaniu prąd pulsujący w cewce (induktorze) znajdującej się pod płytą ceramiczną, wywołuje zmienne, wirowe pole magnetyczne, które z kolei wywołuje drgania tzw. domen magnetycznych w dnia naczynia. Domeny, chcąc ustawić się zgodnie z polaryzacją pola magnetycznego, wydzielają ciepło. Warunkiem indukcyjnego ogrzewania jest zatem stosowanie garnków, patelni, rondli lub innych naczyń o specjalnym, grubym dnie w którym możliwe jest oddziaływanie wirowego pola magnetycznego. Zaletą urządzeń indukcyjnych jest przede wszystkim ich duża sprawność cieplna i oszczędność energii – w porównaniu do kuchni ceramicznych o blisko 25%, a także skrócony czas gotowania o 30%, wytwarzanie ciepła bezpośrednio w naczyniu dzięki czemu płyta ceramiczna jest zimna. Płyty indukcyjne mogą być jednak niebezpieczne dla osób z rozrusznikami sera – wirowe pole magnetyczne może zakłócić prace tego rodzaju urządzeń.
Profesjonalne urządzenia gastronomiczne prawie zawsze wykonywane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Trzony gastronomiczne posiadają zatem obudowę ze stali nierdzewnej oraz wzmocnioną konstrukcję do wysokich obciążeń. Profesjonalne kuchnie dodatkowo można podzielić na:
Dodatkowo wszystkie kuchnie można podzielić także ze względu na funkcje dodatkowe:
Jeśli w naszej ofercie nie potrafisz znaleźć interesującego Cię urządzenia – zadzwoń sprowadzimy go specjalnie dla Ciebie.
Zapisz się do naszego newslettera,
aby otrzymywać info o nowościach i promocjach.
33 5000 555
sklep@gastromania.pl
Godziny pracy:
poniedziałek-piątek: 8:00 – 16:00
© Gastromania.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.