Ma-Ga to skrócona nazwa Bydgoskich Zakładów Maszyn Gastronomicznych. Historia firmy sięga roku 1956, a produkcja realizowana jest w macierzystym zakładzie w Bydgoszczy oraz w oddziale produkcyjnym zlokalizowanym w Grudziądzu. Do roku 1992 było to przedsiębiorstwo państwowe, po czym zostało sprywatyzowane i przekształcone w spółkę kapitałową prawa handlowego z ograniczoną odpowiedzialnością. Firma specjalizuje się w produkcji profesjonalnych maszyn gastronomicznych, które wykorzystywane są powszechnie w przetwórstwie mięsa i żywności. Ma-Ga znana jest przede wszystkim z wysokiej jakości i niezawodności produkowanych maszyn i urządzeń. Ponad 60 lat doświadczenia, uważna obserwacja zmieniających się trendów i potrzeb rynku, regularnie wdrażane innowacyjne rozwiązania oraz produkcyjna elastyczność przekłada się na zaufanie klientów z obszaru profesjonalnej gastronomii. Firma posiada własny dział techniczno-rozwojowy, w którym opracowywane są nowe rozwiązania i kierunki, nowoczesny, doskonale wyposażony i zautomatyzowany park maszynowy oraz doświadczonych pracowników dbających o każdy etap realizacji zamówienia. Klientami Ma-Ga są zarówno duże, jak i małe firmy gastronomiczne i produkcyjne. W portfolio zadowolonych klientów znajdują się firmy zagraniczne oraz międzynarodowe korporacje. To najlepsza rekomendacja jakości maszyn i urządzeń produkowanych w Bydgoskich Zakładów Maszyn Gastronomicznych oraz wymierny wskaźnik sukcesu i rozpoznawalnego wizerunku.

Pełny asortyment firmy obejmuje krajalnice, szatkownice, wilki do mięsa, kotleciarki, piły do mięsa oraz niezbędne akcesoria. Krajalnice dzielą się na urządzenia grawitacyjne, półautomatyczne i automatyczne. Krajalnice grawitacyjne polecane są przede wszystkim małym placówkom zbiorowego żywienia (żłobki, przedszkola i szkoły). Sprawdzają się również w cateringu, hotelowych kuchniach, w stołówkach, pizzeriach i barach szybkiej obsługi. Krajalnice półautomatyczne i automatyczne są przeznaczone do użytku w dużych sklepach spożywczych, supermarketach, gastronomii, a także w cateringu i w zakładach zbiorowego żywienia. Wszystkie modele krajalnic skonstruowano w oparciu o najnowsze rozwiązania techniczne. Charakteryzują się prostą obsługą, precyzją i trwałością.

Szatkownice przeznaczone są do precyzyjnego i szybkiego szatkowania warzyw i owoców oraz do rozdrabniania serów. Polecane są przede wszystkim małym i dużym placówkom zbiorowego żywienia (żłobki, przedszkola, szkoły, szpitale, jednostki wojskowe). Sprawdzają się także w cateringu, hotelach, stołówkach, pizzeriach, barach sałatkowych, barach szybkiej obsługi oraz w małych zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego.

Wilki do mięsa, czyli profesjonalne urządzenia do rozdrabniania mięsa przeznaczone są do stosowania w dużych sklepach spożywczych, supermarketach, a także w cateringu, gastronomii oraz w zakładach przetwórstwa mięsnego.

Kotleciarki służące do rozgniatania i zmiękczania plastrów mięsa sprawdzają się przede wszystkim w gastronomii, restauracjach, cateringu, sklepach spożywczych i mięsnych oraz w zakładach przetwórstwa mięsnego.

Profesjonalne piły do mięsa znajdują zastosowanie w supermarketach, sklepach mięsnych, zakładach przetwórstwa mięsnego i rybnego, dużych szpitalnych i hotelowych kuchniach oraz w restauracjach i zakładach gastronomicznych.

Wśród akcesoriów produkowanych przez Ma-Ga znajdują się m.in. łatwe w montażu, nierdzewne stoliki pod krajalnice i szatkownice oraz wieszaki z hakami, których używa się w sklepach mięsnych i supermarketach.