Filtr przeznaczony jest głównie do uzdatniania wody do produkcji lodu oraz przeznaczonej do picia. Czterostopniowy proces uzdatniania wody nadaje jej unikalne właściwości oraz przyjemny smak, pozostawiając zarazem potrzebne minerały
Czterostopniowe oczyszczanie wody:
- usunięcie zanieczyszczeń mechanicznych z wody
- zredukowanie powstawania osadów kamienia poprzez zastosowanie czynnika antykamiennego
- poprawa walorów smakowych wody poprzez usunięcie chloru, związków organicznych oraz innych substancji pogarszających smak i zapach wody.
- zapobieganie rozwojowi mikroorganizmów, bakterii oraz glonów
Filtr Cube Line wpinany jest do instalacji wodnej przy pomocy szybkozłączy. Wymiana zużytego filtra jest bardzo prosta, polega na wymianie całego filtra na nowy. Czynność ta nie wymaga użycia żadnych narzędzi.
Atutem urządzeń jest długa żywotność wkładu w stosunku do niewielkich rozmiarów. Dodatkowo jego niska cena sprawia, że system ten jest bardzo ekonomiczny w eksploatacji. Wkład uzdatniający wodę należy wymienić po przepłynięciu podanej ilości wody lecz nie rzadziej niż co pół roku.
Uwaga: Czynnik antykamienny powoduje wiązanie jonów wapnia i magnezu zapobiegając powstawaniu osadów na o elementach mających kontakt z wodą do 60°C.
Średnia ilość uzdatnionej wody przy twardości 10 dh (Twardości ogólnej GH) zawartości chloru w wodzie 0,3 mg/l: 60000 lecz
Nominalne natężenie przepływu [l/min]: 0-8
Średnica przyłacza [cal]: 3/4
Wymiary [mm]: 310×180
Do przechowalni
Filtr AF-C2 to unikalne rozwiązanie dla uzyskania idealnej wody pitnej nawet z najgorszej “kranówy”. Połączenie najwyższej jakości węgla aktywnego otrzymanego z łupin orzechów kokosowych z kulami KDF oraz pianką polipropylenową pozwala usunąć z wody wszelkie zanieczyszczenia, pozostawiając tym samym cenne związki mineralne.
Czterostopniowe oczyszczanie wody:
– usunięcie zanieczyszczeń mechanicznych poniżej 5 mikrometrów
– usunięcie zanieczyszczeń chemicznych ( między innymi: chlor, metale ciężkie, pestycydy, żelazo , mangan i innych)
– usunięcie zanieczyszczeń organicznych powodujących nieprzyjemny smak i zapach wody miedzy innymi: siarkowodór, związki ropopochodne, humusy, fenole itp.
– zabezpieczenie mikrobiologiczne wody
Na życzenie klienta filtr może być wypełniony granulatem mineralizującym (opcja dodatkowo płatna). Granulat stopniowo rozpuszczając się dozuje do wody podstawowe związki mineralne takie jak wapń, magnez, sód, potas.
Po wyczerpaniu się właściwości oczyszczajacych wodę, filtr w prosty sposób za pomocą szybkozłączy wymieniany jest na nowy.
WYDAJNOŚĆ [litry]: 8000
NATĘŻENIE PRZEPŁYWU [ litry/min]: 0-4
PRZYŁĄCZE [cal]: 1/2
WYMIAR wys./szer./gł. z przyłączami [mm]: 310/190/130
WAGA [kg]: 2
CIŚNIENIE PRACY [bar]: 2 – 6
Do przechowalni
Zmiękczanie wody jest procesem, który usuwa niepożądane minerały z wody, głównie związki wapnia i magnezu. Zmiękczanie wody ma miejsce w kolumnie z włókna szklanego wypełnionej żywicą. Jony wapnia i magnezu zostają zaabsorbowane przez cząsteczki żywicy, gdy woda przepływa przez kolumnę. Kiedy żywica nasyci się jonami, przestaje być efektywna i wtedy zostaje zregenerowana za pomocą solanki. Jony wapnia i magnezu zostają wypłukane podczas regeneracji, co umożliwia ponowne, wielokrotne użycie kolumny z żywicą.
Do przechowalni
Elektroniczny licznik wody o natężeniu przepływu 1,7-14,5 l/min.
Do przechowalni
Licznik przepływu wody (przepływ 0,2-0,5 l/min. Średnica przyłącza wynosi 1/4”.
Do przechowalni
Dzięki współpracy pomiędzy specjalistami ds filtracji wody, baristami, piekarzami oraz kucharzami powstała specjalna linia produktów przeznaczonych dla ekspresów do kawy oraz maszyn vendingowych oraz małych pieców piekarskich i konwekcyjno-parowych:
- innowacyjna technologia
- odpowiednie dla każdego rodzaju automatów vendingowych oraz expresów do kawy
- wyprodukowane z dbałością o każdy detal
Łatwość w obsłudze
- prosta instalacja i obsługa
- bezpieczny i łatwy do wymiany
Oszczędność
- Wydłuża żywotność urządzeń
- Chroni sprzęt przed osadzaniem się kamienia
- Obniżone koszty serwisowania
- Wysoka wydajność
Poprawa jakości wody
- Usuwanie związków Wapnia i Magnezu (tzw. twardości węglanowej) oraz innych minerałów co zapobiega przed osadzaniem się kamienia, który może uszkodzić urządzenia lub pogorszyć jakość napojów,
- Zapewnia stałą jakość wody filtrowanej podczas całej swojej żywotności
- Poprawa jakości napojów – 10x większa skuteczność w usuwaniu zanieczyszczeń chemicznych (np: chlor, metale ciężkie, pestycydy, żelazo, mangan i innych) oraz organicznych powodujących nieprzyjemny smak i zapach
NOWA LEPSZA FORMUŁA w wersji Mg poprzez dodanie jonów magnezu, więcej walorów smakowych dla najbardziej wymagających smakoszy kawy
- Nie wymaga użycia mieszacza wody/bypassa – stała twardość węglanowa w przedziale 5-7 dh.
Możliwość zastosowania licznika przepływu wody DigiFlow 0,2 – zewnętrzny licznik wody (przepływ 0,2-5,0 litra/min
ILOŚĆ UZDATNIONEJ WODY PRZY 10°dh (Twardości węglanowej KH) [litry]: 1600
NOMINALNE NATEŻENIE PRZEPŁYWU [l/min]: 0-3
ŚREDNICA PRZYŁĄCZA [cal]: 3/8 ; 1/2 ; 3/4
WYMIARY gł szer wys [cm]: 13/19/31
Do przechowalni
Dzięki współpracy pomiędzy specjalistami ds filtracji wody, baristami, piekarzami oraz kucharzami powstała specjalna linia produktów przeznaczonych dla ekspresów do kawy oraz maszyn vendingowych oraz małych pieców piekarskich i konwekcyjno-parowych:
- innowacyjna technologia
- odpowiednie dla każdego rodzaju automatów vendingowych oraz expresów do kawy
- wyprodukowane z dbałością o każdy detal
Łatwość w obsłudze
- prosta instalacja i obsługa
- bezpieczny i łatwy do wymiany
Oszczędność
- Wydłuża żywotność urządzeń
- Chroni sprzęt przed osadzaniem się kamienia
- Obniżone koszty serwisowania
- Wysoka wydajność
Poprawa jakości wody
- Usuwanie związków Wapnia i Magnezu (tzw. twardości węglanowej) oraz innych minerałów co zapobiega przed osadzaniem się kamienia, który może uszkodzić urządzenia lub pogorszyć jakość napojów,
- Zapewnia stałą jakość wody filtrowanej podczas całej swojej żywotności
- Poprawa jakości napojów – 10x większa skuteczność w usuwaniu zanieczyszczeń chemicznych (np: chlor, metale ciężkie, pestycydy, żelazo, mangan i innych) oraz organicznych powodujących nieprzyjemny smak i zapach
NOWA LEPSZA FORMUŁA w wersji Mg poprzez dodanie jonów magnezu, więcej walorów smakowych dla najbardziej wymagających smakoszy kawy
- Nie wymaga użycia mieszacza wody/bypassa – stała twardość węglanowa w przedziale 5-7 dh.
Możliwość zastosowania licznika przepływu wody DigiFlow 0,2 – zewnętrzny licznik wody (przepływ 0,2-5,0 litra/min
ILOŚĆ UZDATNIONEJ WODY PRZY 10°dh (Twardości węglanowej KH) [litry]: 3200
NOMINALNE NATEŻENIE PRZEPŁYWU [l/min]: 0-3
ŚREDNICA PRZYŁĄCZA [cal]: 3/8 ; 1/2 ; 3/4
WYMIARY gł szer wys [cm]: 13/31/31
Do przechowalni
Zmiękczanie wody jest procesem, który usuwa niepożądane minerały z wody, głównie związki wapnia i magnezu. Zmiękczanie wody ma miejsce w kolumnie z włókna szklanego wypełnionej żywicą. Jony wapnia i magnezu zostają zaabsorbowane przez cząsteczki żywicy, gdy woda przepływa przez kolumnę. Kiedy żywica nasyci się jonami, przestaje być efektywna i wtedy zostaje zregenerowana za pomocą solanki. Jony wapnia i magnezu zostają wypłukane podczas regeneracji, co umożliwia ponowne, wielokrotne użycie kolumny z żywicą.
Do przechowalni
Zmiękczanie wody jest procesem, który usuwa niepożądane minerały z wody, głównie związki wapnia i magnezu. Zmiękczanie wody ma miejsce w kolumnie z włókna szklanego wypełnionej żywicą. Jony wapnia i magnezu zostają zaabsorbowane przez cząsteczki żywicy, gdy woda przepływa przez kolumnę. Kiedy żywica nasyci się jonami, przestaje być efektywna i wtedy zostaje zregenerowana za pomocą solanki. Jony wapnia i magnezu zostają wypłukane podczas regeneracji, co umożliwia ponowne, wielokrotne użycie kolumny z żywicą.
Do przechowalni
Filtr AF-C4 to unikalne rozwiązanie dla uzyskania idealnej wody pitnej nawet z najgorszej “kranówy”. Połączenie najwyższej jakości węgla aktywnego otrzymanego z łupin orzechów kokosowych z kulami KDF oraz pianką polipropylenową pozwala usunąć z wody wszelkie zanieczyszczenia, pozostawiając tym samym cenne związki mineralne.
Czterostopniowe oczyszczanie wody:
– usunięcie zanieczyszczeń mechanicznych poniżej 5 mikrometrów
– usunięcie zanieczyszczeń chemicznych ( między innymi: chlor, metale ciężkie, pestycydy, żelazo , mangan i innych)
– usunięcie zanieczyszczeń organicznych powodujących nieprzyjemny smak i zapach wody miedzy innymi: siarkowodór, związki ropopochodne, humusy, fenole itp.
– zabezpieczenie mikrobiologiczne wody
Na życzenie klienta filtr może być wypełniony granulatem mineralizującym (opcja dodatkowo płatna). Granulat stopniowo rozpuszczając się dozuje do wody podstawowe związki mineralne takie jak wapń, magnez, sód, potas.
Po wyczerpaniu się właściwości oczyszczajacych wodę, filtr w prosty sposób za pomocą szybkozłączy wymieniany jest na nowy.
WYDAJNOŚĆ [litry]: 40000
NATĘŻENIE PRZEPŁYWU [ litry/min]: 0-8
PRZYŁĄCZE [cal]: 1/2
WYMIAR wys./szer./gł. z przyłączami [mm]: 570/130/190
WAGA [kg]: 4
CIŚNIENIE PRACY [bar]: 2 – 6
Do przechowalni
Zmiękczanie wody jest procesem, który usuwa niepożądane minerały z wody, głównie związki wapnia i magnezu. Zmiękczanie wody ma miejsce w kolumnie z włókna szklanego wypełnionej żywicą. Jony wapnia i magnezu zostają zaabsorbowane przez cząsteczki żywicy, gdy woda przepływa przez kolumnę. Kiedy żywica nasyci się jonami, przestaje być efektywna i wtedy zostaje zregenerowana za pomocą solanki. Jony wapnia i magnezu zostają wypłukane podczas regeneracji, co umożliwia ponowne, wielokrotne użycie kolumny z żywicą.
Do przechowalni
Tester do sprawdzenia twardości wody ogólnej.
Do przechowalni
Systemy ultrafioletowej sterylizacji wody są specjalistycznymi urządzeniami mającymi za zadanie zniszczenie bakterii, wirusów i glonów w wodzie pitnej, technologicznej lub w innych płynach bez użycia ciepła i środków chemicznych. Modele lamp UV są niezwykle efektywnymi systemami stanowiącymi alternatywę dla chlorowania i ozonowania wody pitnej oraz basenowej, w zastosowaniach przemysłowych i komunalnych.
Promieniowanie Ultrafioletowe działa bakteriobójczo na wodę nie zmieniając przy tym jej właściwości fizycznochemicznych. Specjalna konstrukcja lampy gwarantuje 99.9% redukcji bakterii. Proces dezynfekcji promieniami UV polega na naświetlaniu wody falami elektromagnetycznymi o długości 253,7 2 [nm.] minimalna dawka promieniowania UV wynosi 400 J/m przy nominalnym przepływie. Promieniowanie działa tylko wewnątrz komory reakcji i nie pozostawia żadnych produktów ubocznych.
Przepływ nominalny [l/min]: 183
Waga [kg] z układem sterowania: 11,5
Wymiary (dł/szer/wys) [mm]: 930/130/240
Pobór mocy [W]: 160
Średnica przyłącza [cal]: 2
Do przechowalni
Zmiękczanie wody jest procesem, który usuwa niepożądane minerały z wody, głównie związki wapnia i magnezu. Zmiękczanie wody ma miejsce w kolumnie z włókna szklanego wypełnionej żywicą. Jony wapnia i magnezu zostają zaabsorbowane przez cząsteczki żywicy, gdy woda przepływa przez kolumnę. Kiedy żywica nasyci się jonami, przestaje być efektywna i wtedy zostaje zregenerowana za pomocą solanki. Jony wapnia i magnezu zostają wypłukane podczas regeneracji, co umożliwia ponowne, wielokrotne użycie kolumny z żywicą.
Do przechowalni
Dzięki współpracy pomiędzy specjalistami ds filtracji wody, baristami, piekarzami oraz kucharzami powstała specjalna linia produktów przeznaczonych dla ekspresów do kawy oraz maszyn vendingowych oraz małych pieców piekarskich i konwekcyjno-parowych:
- innowacyjna technologia
- odpowiednie dla każdego rodzaju automatów vendingowych oraz expresów do kawy
- wyprodukowane z dbałością o każdy detal
Łatwość w obsłudze
- prosta instalacja i obsługa
- bezpieczny i łatwy do wymiany
Oszczędność
- Wydłuża żywotność urządzeń
- Chroni sprzęt przed osadzaniem się kamienia
- Obniżone koszty serwisowania
- Wysoka wydajność
Poprawa jakości wody
- Usuwanie związków Wapnia i Magnezu (tzw. twardości węglanowej) oraz innych minerałów co zapobiega przed osadzaniem się kamienia, który może uszkodzić urządzenia lub pogorszyć jakość napojów,
- Zapewnia stałą jakość wody filtrowanej podczas całej swojej żywotności
- Poprawa jakości napojów – 10x większa skuteczność w usuwaniu zanieczyszczeń chemicznych (np: chlor, metale ciężkie, pestycydy, żelazo, mangan i innych) oraz organicznych powodujących nieprzyjemny smak i zapach
NOWA LEPSZA FORMUŁA w wersji Mg poprzez dodanie jonów magnezu, więcej walorów smakowych dla najbardziej wymagających smakoszy kawy
- Nie wymaga użycia mieszacza wody/bypassa – stała twardość węglanowa w przedziale 5-7 dh.
Możliwość zastosowania licznika przepływu wody DigiFlow 0,2 – zewnętrzny licznik wody (przepływ 0,2-5,0 litra/min
ILOŚĆ UZDATNIONEJ WODY PRZY 10°dh (Twardości węglanowej KH) [litry]: 4800
NOMINALNE NATEŻENIE PRZEPŁYWU [l/min]: 0-3
ŚREDNICA PRZYŁĄCZA [cal]: 3/8 ; 1/2 ; 3/4
WYMIARY gł szer wys [cm]: 13/42/31
Do przechowalni
Wydajność (wydajność urządzenia zależy od lokalnych warunków takich jak ciśnienie, temperatura i jakość wody zasilającej) [litry/min]: 2,6 – 3,3
Wydajność ciągła przy temperaturze 15°C [litry/h]: 180
Wydajność dobowa [litry/dobę]: 4320
Ciśnienie robocze [bar]: 2,0 – 6,0
Temperatura wody zasilającej [°C]: <30
Przyłącza [cal]: 3/4”
Wymiary (dł/szer/wys) [mm]: 510/140/500
Pobór mocy [kW]: 0,3
JAK TO DZIAŁA
Woda sieciowa poddawana jest wstępnej filtracji i oczyszczaniu gdzie usunięte zostają wszystkie zanieczyszczenia mechaniczne, chemiczne i organiczne. Następnie podawana jest na membranę osmotyczną, na której odfiltrowywane są wszystkie pozostałe rozpuszczone związki oraz sole mineralne.
Metoda odwróconej osmozy jest najbardziej opłacalnym sposobem do uzyskania oczyszczonej i zupełnie odsolonej wody. Proces odsalania zachodzi w membranie osmotycznej. Membrana przypomina swoją budową sito, które przepuszcza przez siebie tylko czystą wodę, podczas gdy wszystkie cząsteczki, które są większe niż otwory sita (np. sole mineralne) kierowane są do kanalizacji.
Zaleca się zastosowanie zmiękczacza wody przed systemem RO w celu zabezpieczenia membran przed uszkodzeniem powstałym w wyniku zakamienienia. Wydłuża to żywotność membran. – WYPOSAŻENIE DODATKOWE.
ODWRÓCONA OSMOZA – NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE DLA ZMYWAREK DO SZKŁA!
Metoda odwróconej osmozy to najlepszy sposób uzyskania zdemineralizowanej wody, koniecznej w przypadku zmywarek przeznaczonych do mycia szkła i sztućców. Brak soli mineralnych w wodzie to podstawowy element wpływający na otrzymanie błyszczącego szkła bez plam i zacieków. Czysta zdemineralizowana woda kierowana jest do zmywarki, a woda zasolona odprowadzana jest do kanalizacji lub może być użyta do innych celów. Cały układ demineralizacji wody składa się z systemu DF, który może współpracować również ze zbiornikiem magazynującym wodę. Zbiornik może być ciśnieniowy lub bezciśnieniowy. W przypadku zmywarki wyposażonej w pompę płuczącą oraz boiler atmosferyczny nie jest wymagany zbiornik magazynowy. Natomiast gdy zmywarka nie jest wyposażona w pompę płuczącą, lub posiada taką pompę oraz boiler ciśnieniowy, należy zastosować zbiornik ciśnieniowy lub bezciśnieniowy wraz z dodatkową pompą. Przy zastosowaniu zbiornika bezciśnieniowego dodatkowa pompa podaje wodę do zmywarki. Zbiornik magazynowy konieczny jest również w przypadku dużego zapotrzebowania chwilowego na wodę, przekraczającego możliwości produkcyjne osmozy. Dobór odpowiedniego rozwiązania zależy od lokalnych warunków, a przede wszystkim od zapotrzebowania na wodę przez zmywarkę.
DLA PIECÓW KONWEKCYJNO PAROWYCH
System RO jest również bardzo dobrym rozwiązaniem dla pieców konwekcyjno-parowych, szczególnie tam gdzie woda jest silnie zmineralizowana, a twardość przekracza 20 dh. Jednakże ze względu na bardzo różne zużycie wody do zaparowania i mycia pieca, dobór typu RO powinien być rozpatrywany dla każdego rodzaju pieca indywidualnie.
DLA EKSPRESÓW DO KAWY
Aby uzyskać idealny napar kawy czy herbaty, należy bardzo precyzyjnie przygotować/uzdatnić wodę. Woda powinna mieć ściśle określone parametry takie jak zmineralizowanie (TDS), twardość i odczyn pH. To osiągnąć można jedynie przy pomocy odpowiednio doposażonego systemu odwróconej osmozy DF.
DLA KOSTKAREK DO LODU
W przypadku wody o bardzo dużej zawartości minerałów (wysoki TDS) aby otrzymać krystalicznie przeźroczyste kostki lodu, konieczne jest zastosowanie systemu odwróconej osmozy. Jedynie ta metoda zapewni najwyższą jakość lodu, zarówno pod względem wyglądu jak też poprawiając walory smakowe i zapachowe.
Do przechowalni
Wydajność (wydajność urządzenia zależy od lokalnych warunków takich jak ciśnienie, temperatura i jakość wody zasilającej) [litry/min]: 3,7 – 4,2
Wydajność ciągła przy temperaturze 15°C [litry/h]: 240
Wydajność dobowa [litry/dobę]: 5760
Ciśnienie robocze [bar]: 2,0 – 6,0
Temperatura wody zasilającej [°C]: <30
Przyłącza [cal]: 3/4”
Wymiary (dł/szer/wys) [mm]: 510/280/500
Pobór mocy [kW]: 0,3
JAK TO DZIAŁA
Woda sieciowa poddawana jest wstępnej filtracji i oczyszczaniu gdzie usunięte zostają wszystkie zanieczyszczenia mechaniczne, chemiczne i organiczne. Następnie podawana jest na membranę osmotyczną, na której odfiltrowywane są wszystkie pozostałe rozpuszczone związki oraz sole mineralne.
Metoda odwróconej osmozy jest najbardziej opłacalnym sposobem do uzyskania oczyszczonej i zupełnie odsolonej wody. Proces odsalania zachodzi w membranie osmotycznej. Membrana przypomina swoją budową sito, które przepuszcza przez siebie tylko czystą wodę, podczas gdy wszystkie cząsteczki, które są większe niż otwory sita (np. sole mineralne) kierowane są do kanalizacji.
Zaleca się zastosowanie zmiękczacza wody przed systemem RO w celu zabezpieczenia membran przed uszkodzeniem powstałym w wyniku zakamienienia. Wydłuża to żywotność membran. – WYPOSAŻENIE DODATKOWE.
ODWRÓCONA OSMOZA – NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE DLA ZMYWAREK DO SZKŁA!
Metoda odwróconej osmozy to najlepszy sposób uzyskania zdemineralizowanej wody, koniecznej w przypadku zmywarek przeznaczonych do mycia szkła i sztućców. Brak soli mineralnych w wodzie to podstawowy element wpływający na otrzymanie błyszczącego szkła bez plam i zacieków. Czysta zdemineralizowana woda kierowana jest do zmywarki, a woda zasolona odprowadzana jest do kanalizacji lub może być użyta do innych celów. Cały układ demineralizacji wody składa się z systemu DF, który może współpracować również ze zbiornikiem magazynującym wodę. Zbiornik może być ciśnieniowy lub bezciśnieniowy. W przypadku zmywarki wyposażonej w pompę płuczącą oraz boiler atmosferyczny nie jest wymagany zbiornik magazynowy. Natomiast gdy zmywarka nie jest wyposażona w pompę płuczącą, lub posiada taką pompę oraz boiler ciśnieniowy, należy zastosować zbiornik ciśnieniowy lub bezciśnieniowy wraz z dodatkową pompą. Przy zastosowaniu zbiornika bezciśnieniowego dodatkowa pompa podaje wodę do zmywarki. Zbiornik magazynowy konieczny jest również w przypadku dużego zapotrzebowania chwilowego na wodę, przekraczającego możliwości produkcyjne osmozy. Dobór odpowiedniego rozwiązania zależy od lokalnych warunków, a przede wszystkim od zapotrzebowania na wodę przez zmywarkę.
DLA PIECÓW KONWEKCYJNO PAROWYCH
System RO jest również bardzo dobrym rozwiązaniem dla pieców konwekcyjno-parowych, szczególnie tam gdzie woda jest silnie zmineralizowana, a twardość przekracza 20 dh. Jednakże ze względu na bardzo różne zużycie wody do zaparowania i mycia pieca, dobór typu RO powinien być rozpatrywany dla każdego rodzaju pieca indywidualnie.
DLA EKSPRESÓW DO KAWY
Aby uzyskać idealny napar kawy czy herbaty, należy bardzo precyzyjnie przygotować/uzdatnić wodę. Woda powinna mieć ściśle określone parametry takie jak zmineralizowanie (TDS), twardość i odczyn pH. To osiągnąć można jedynie przy pomocy odpowiednio doposażonego systemu odwróconej osmozy DF.
DLA KOSTKAREK DO LODU
W przypadku wody o bardzo dużej zawartości minerałów (wysoki TDS) aby otrzymać krystalicznie przeźroczyste kostki lodu, konieczne jest zastosowanie systemu odwróconej osmozy. Jedynie ta metoda zapewni najwyższą jakość lodu, zarówno pod względem wyglądu jak też poprawiając walory smakowe i zapachowe.
Do przechowalni
Wydajność (wydajność urządzenia zależy od lokalnych warunków takich jak ciśnienie, temperatura i jakość wody zasilającej) [litry/min]: 4,6 – 5,1
Wydajność ciągła przy temperaturze 15°C [litry/h]: 300
Wydajność dobowa [litry/dobę]: 7200
Ciśnienie robocze [bar]: 2,0 – 6,0
Temperatura wody zasilającej [°C]: <30
Przyłącza [cal]: 3/4”
Wymiary (dł/szer/wys) [mm]: 510/280/500
Pobór mocy [kW]: 0,3
JAK TO DZIAŁA
Woda sieciowa poddawana jest wstępnej filtracji i oczyszczaniu gdzie usunięte zostają wszystkie zanieczyszczenia mechaniczne, chemiczne i organiczne. Następnie podawana jest na membranę osmotyczną, na której odfiltrowywane są wszystkie pozostałe rozpuszczone związki oraz sole mineralne.
Metoda odwróconej osmozy jest najbardziej opłacalnym sposobem do uzyskania oczyszczonej i zupełnie odsolonej wody. Proces odsalania zachodzi w membranie osmotycznej. Membrana przypomina swoją budową sito, które przepuszcza przez siebie tylko czystą wodę, podczas gdy wszystkie cząsteczki, które są większe niż otwory sita (np. sole mineralne) kierowane są do kanalizacji.
Zaleca się zastosowanie zmiękczacza wody przed systemem RO w celu zabezpieczenia membran przed uszkodzeniem powstałym w wyniku zakamienienia. Wydłuża to żywotność membran. – WYPOSAŻENIE DODATKOWE.
ODWRÓCONA OSMOZA – NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE DLA ZMYWAREK DO SZKŁA!
Metoda odwróconej osmozy to najlepszy sposób uzyskania zdemineralizowanej wody, koniecznej w przypadku zmywarek przeznaczonych do mycia szkła i sztućców. Brak soli mineralnych w wodzie to podstawowy element wpływający na otrzymanie błyszczącego szkła bez plam i zacieków. Czysta zdemineralizowana woda kierowana jest do zmywarki, a woda zasolona odprowadzana jest do kanalizacji lub może być użyta do innych celów. Cały układ demineralizacji wody składa się z systemu DF, który może współpracować również ze zbiornikiem magazynującym wodę. Zbiornik może być ciśnieniowy lub bezciśnieniowy. W przypadku zmywarki wyposażonej w pompę płuczącą oraz boiler atmosferyczny nie jest wymagany zbiornik magazynowy. Natomiast gdy zmywarka nie jest wyposażona w pompę płuczącą, lub posiada taką pompę oraz boiler ciśnieniowy, należy zastosować zbiornik ciśnieniowy lub bezciśnieniowy wraz z dodatkową pompą. Przy zastosowaniu zbiornika bezciśnieniowego dodatkowa pompa podaje wodę do zmywarki. Zbiornik magazynowy konieczny jest również w przypadku dużego zapotrzebowania chwilowego na wodę, przekraczającego możliwości produkcyjne osmozy. Dobór odpowiedniego rozwiązania zależy od lokalnych warunków, a przede wszystkim od zapotrzebowania na wodę przez zmywarkę.
DLA PIECÓW KONWEKCYJNO PAROWYCH
System RO jest również bardzo dobrym rozwiązaniem dla pieców konwekcyjno-parowych, szczególnie tam gdzie woda jest silnie zmineralizowana, a twardość przekracza 20 dh. Jednakże ze względu na bardzo różne zużycie wody do zaparowania i mycia pieca, dobór typu RO powinien być rozpatrywany dla każdego rodzaju pieca indywidualnie.
DLA EKSPRESÓW DO KAWY
Aby uzyskać idealny napar kawy czy herbaty, należy bardzo precyzyjnie przygotować/uzdatnić wodę. Woda powinna mieć ściśle określone parametry takie jak zmineralizowanie (TDS), twardość i odczyn pH. To osiągnąć można jedynie przy pomocy odpowiednio doposażonego systemu odwróconej osmozy DF.
DLA KOSTKAREK DO LODU
W przypadku wody o bardzo dużej zawartości minerałów (wysoki TDS) aby otrzymać krystalicznie przeźroczyste kostki lodu, konieczne jest zastosowanie systemu odwróconej osmozy. Jedynie ta metoda zapewni najwyższą jakość lodu, zarówno pod względem wyglądu jak też poprawiając walory smakowe i zapachowe.
Do przechowalni
Zapisz się do naszego newslettera,
aby otrzymywać info o nowościach i promocjach.
33 5000 555
sklep@gastromania.pl
Godziny pracy:
poniedziałek-piątek: 8:00 – 16:00
© Gastromania.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Korzystając z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich zapisywaniu.
Kliknij, aby dowiedzieć się więcej o Polityce Cookies.