Pakowarki próżniowe to urządzenia służące do hermetycznego pakowania produktów, poprzez usunięcie powietrza z opakowania przed jego zamknięciem. Proces ten ma wiele zalet, w tym wydłużenie trwałości produktów spożywczych - gwarantując ich świeżość bez niekorzystnego wpływu na wartości odżywcze, zabezpieczenie przed wilgocią oraz oszczędność miejsca co znacząco usprawnia przechowywanie żywności. Pakowarka próżniowa znajduje także zastosowanie w takich branżach jak przemysł elektroniczny, kosmetyczny farmaceutyczny i w logistyce.

W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej różnym rodzajom pakowarek próżniowych, ich zaletom, a także praktycznym wskazówkom, jak wybrać odpowiednie urządzenie do swoich potrzeb.

Czytaj więcej >

Pakowarki próżniowe do żywności dla restauracji i rzeźni

W tej kategorii znajdziesz szeroki wybór pakowarek próżniowych do żywności od czołowych światowych producentów dobranych na podstawie opinii klientów. Zwróć uwagę na parametry techniczne poszczególnych pakowarek do żywności i wybierz taką, która najlepiej odpowiada Twoim potrzebom. Przy niektórych produktach znajdziesz filmy demonstracyjne, które mogą pomóc w wyborze idealnej pakowarki próżniowej.

Wysokiej jakości pakowarki próżniowe do żywności wyróżniają się doskonałością w wielu szczegółach. Przede wszystkim części urządzenia są wykonane w całości z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, co znacznie ułatwia czyszczenie i utrzymanie higieny. Zaokrąglone rogi komory próżniowej oraz brak szczelin czy trudno dostępnych zagięć, masywne, ale łatwo zdejmowane bezprzewodowe listwy zgrzewające – to wszystko cechy, które pozytywnie wpływają na higienę ale także na szybkość i łatwość konserwacji.

Dobre pakowarki próżniowe zawierają również tryb serwisowy służący do odparowywania wody z oleju umieszczonego w pompie próżniowej - zaleca się jego uruchamianie raz w tygodniu.

Pakowarka próżniowa. Jak to działa?

Każda profesjonalna pakowarka próżniowa komorowa składa się z komory, pokrywy (z reguły przezroczystej, wykonanej z bardzo wytrzymałego tworzywa sztucznego), niezbędnych komponentów pod komorą pakującą (pompa próżniowa, sterowniki i inne elementy) oraz odpowiednich listew zgrzewających.

Produkt do zapakowania wkładamy do odpowiedniego woreczka do pakowania próżniowego i umieszczamy w komorze pakującej w taki sposób, aby otwarta część woreczka znajdowała się na listwie zgrzewającej. Po ustawieniu odpowiedniego programu/czasu zamykamy pokrywę i uruchamiamy maszynę. Odsysanie powietrza z komory uniemożliwia otwarcie pokrywy – większość pakowarek tworzy w komorze ciśnienie (a tym samym w woreczku z pakowanym produktem) na poziomie około 10 HPa (ponad sto razy niższe niż ciśnienie atmosferyczne). Po osiągnięciu ustawionego poziomu ciśnienia, listwa zgrzewająca podnosi się i zgrzewa woreczek z produktem, utrzymując w nim to samo ciśnienie, które panuje w komorze. Po zgrzaniu woreczka komora stopniowo napełnia się powietrzem, pokrywa się podnosi i woreczek nabiera charakterystycznego kształtu (zewnętrzne ciśnienie atmosferyczne ściska woreczek). Produkt można wyjąć.

Pakowarki z zewnętrznym odsysaniem powietrza (bez komory pakującej) są urządzeniami nieprofesjonalnymi lub półprofesjonalnymi i nie są w stanie osiągnąć wystarczającego poziomu próżni w woreczku wymaganego do profesjonalnego użytku. Pakowarki próżniowe wymagają szczególnej precyzji w fazie produkcji, dlatego m.in pakowarka próżniowa henkelman to jeden z najlepszych tego typu produktów na rynku.

Pakowaczka próżniowa - wielkość pakowanych produktów spożywczych

Komfortowe pakowanie produktów spożywczych jest możliwe dzięki szerokiej gamie rozmiarów woreczków pakujących i dodatkowym płytom z polipropylenu, które pozwalają na zmniejszenie rozmiaru komory próżniowej. Pracę znacznie przyspieszają pakowarki próżniowe dwukomorowe – w jednej komorze odbywa się próżniowe pakowanie produktów, podczas gdy w otwartej komorze przygotowuje się woreczki na listwy zgrzewające. Opcjonalna funkcja Easy Swing umożliwia łatwe i automatyczne przenoszenie pokrywy z jednej komory próżniowej do drugiej, co zapobiega zmęczeniu rąk nawet po kilku godzinach pracy. Prosta funkcja Cutoff Seal dzięki podwójnym drutom zgrzewającym i ustawieniu różnego czasu zgrzewania pozwala na łatwe oderwanie nadmiaru folii za zgrzewem, co zapewnia bardzo schludne pakowanie i prezentację Twoich produktów spożywczych. Kolejną przydatną funkcją jest możliwość podłączenia do niektórych modeli źródła gazu obojętnego i pakowanie produktów w atmosferze ochronnej zamiast stosowania próżni.

Pakowarka próżniowa do żywności - pakowanie w gazie obojętnym

W przypadku niektórych produktów (np. warzywa, zioła, czerwone mięso) najlepszy efekt można uzyskać poprzez odessanie powietrza z woreczka i zastąpienie go gazem obojętnym. Gastromania współpracuje z doradcami, którzy pomogą wybrać odpowiednią mieszankę gazów do pakowanych produktów. W maszynach do pakowania próżniowego Henkelman (oprócz serii Jumbo) istnieje możliwość zamontowania (na etapie produkcji) systemu umożliwiającego pakowanie w gazie. Pakowanie w gazie nie ogranicza możliwości maszyny i nadal będzie ona w stanie pakować próżniowo wszystkie produkty.

Pakowarki próżniowe - pakowanie produktów sypkich i płynnych

W przypadku pakowania próżniowego produktów sypkich lub płynnych standardowa pozycja komory (w której produkt musi być umieszczony poziomo) może być trudna w użyciu. W takich przypadkach m.in Henkelman oferuje swoim klientom opcjonalną tacę do pakowania płynów i produktów sypkich. Taca jest wyposażona w magnetyczną regulację, która pozwala dostosować rozmiar do wielkości pakowanego produktu i woreczka.

Pakowarka próżniowa gastronomiczna - pakowanie próżniowe czerwonego mięsa

Czy można wydłużyć okres przydatności do spożycia czerwonego mięsa? Tak! Wspomniany wcześniej holenderski producent Henkelman jest pierwszym na rynku producentem maszyn do pakowania próżniowego, który opracował system zabezpieczenia pakowanego mięsa. System zapobiega utracie wilgoci z mięsa.

Czerwone mięso zawiera wysoki procent wody. Woda wraz z białkiem zwanym mioglobiną nadaje mięsu czerwony kolor. Jeśli mięso jest wystawione na niskie ciśnienie podczas pakowania próżniowego, wilgoć z mięsa wycieka doprowadzając do utraty koloru. Dodatkowo powietrze zawarte w mięsie, pod wpływem niskiego ciśnienia, tworzy nieestetyczne bąble pod powierzchnią woreczka. Ten efekt może mieć negatywny wpływ na jakość produktów a finalnie także ich świeżość. System firmy Henkelman do czerwonego mięsa pozwala do minimum zredukować ten problem. Pakowarka próżniowa wyposażona w taką opcję zapewni że:

  • zapakowane mięso „nie puści wody”,

  • nie pojawią się bąble powietrza w zapakowanym woreczku,

  • produkt będzie znacznie lepiej zapakowany,

  • mięso pakowane próżniowo będzie lepiej się prezentować, sprawiając że kolor dominujący będzie nadal kolorem czerwonym.

Program do czerwonego mięsa jest dostępny standardowo we wszystkich maszynach serii Boxer. Najlepszy efekt można uzyskać, pakując mięso w termokurczliwe woreczki w pakowarkach z programem do czerwonego mięsa, a następnie obkurczając woreczki w obkurczarkach termicznych Henkelman DT-60 lub DT-100.

Pakowarka próżniowa a punkt wrzenia

Pakowanie próżniowe to równomierne obniżanie ciśnienia wewnątrz zgrzewanego opakowania. Jeśli pakowany produkt zawiera wodę, warto wiedzieć, że obniżone ciśnienie radykalnie obniża temperaturę wrzenia cieczy. Na przykład, woda wrze w temperaturze 20°C przy ciśnieniu 23,4 hPa, czyli 76,6% próżni. Ten efekt niesie za sobą daleko idące konsekwencje, które mogą prowadzić do uszkodzenia produktu zawierającego wodę (np. warzywa, mięso, ryby, produkty mleczne) podczas procesu pakowania. Wiele firm wprowadziło opcjonalną możliwość montażu specjalnego czujnika cieczy (sensor H2O), który po wykryciu nadmiernego odparowania produktu natychmiast przerywa proces pakowania próżniowego – zwykle na poziomie 70-80% próżni. Działanie sensora H2O przedstawia poniższe wideo.

Należy wiedzieć iż wiele popularnych urządzeń jak pakowarka próżniowa Stalgast lub pakowarka próżniowa Hendi nie posiadają nawet opcjonalnej możliwości zamontowania czujnika wrzenia co uniemożliwia ich wykorzystanie do pakowania produktów w których może pojawić się problem gotowania się w niskiej temperaturze.

Pakowarka próżniowa - rodzaje listew zgrzewających

Dla wielu klientów długość listwy zgrzewającej jest podstawowym parametrem podczas doboru pakowarki. Najpopularniejsza długość takiej listwy to ok. 30 cm - aczkolwiek na rynku występuje także wiele innych wymiarów a w niektórych maszynach długość listwy zgrzewającej może przekraczać nawet 50 cm - przy czym pojedyncza maszyna może posiadać klika takich listw.

Pakowarki próżniowe Henkelman w standardzie posiadają listwy wyposażone w tzw. podwójny zgrzew worków 2 × 3,5 mm (Double Seal), co zapewnia bardzo solidne zabezpieczenie przed ewentualnym rozszczelnieniem zapakowanego produktu. Dodatkowo (jako opcję) producent ten oferuje następujące rodzaje zgrzewów:

  • pojedynczy zgrzew (Single Seal): Zabezpieczenie produktu tylko jednym zgrzewem o szerokości 3,5 mm.

  • listwa zgrzewająco-odcinająca (trennseal): Zabezpieczenie produktu jednym zgrzewem o szerokości 3,5 mm i odcięcie woreczka za pomocą drutu tnącego (zamontowanego w listwie) o szerokości 1,1 mm.

  • listwa zgrzewająco-odcinająca z dodatkowym zgrzewem (1-2 Trenseal): Zabezpieczenie produktu zgrzewem o szerokości 3,5 mm oraz odcięcie i zgrzanie woreczka za pomocą drutu zgrzewająco-tnącego o szerokości 1,1 mm.

  • szeroki zgrzew (wideseal): Zabezpieczenie produktu za pomocą jednego szerokiego zgrzewu o szerokości 8 mm.

  • dwustronny zgrzew Bi-Active: Druty zgrzewające są umieszczone na górnej i dolnej listwie zgrzewającej, zgrzewając woreczek obustronnie zgrzewem szerokim na 5 mm. Zgrzew Bi-Active stosuje się w przypadku gdy grubość folii w używanych woreczkach jest większa niż standardowa lub w woreczkach metalizowanych (np. aluminiowych).

Zgrzewarka do pakowania próżniowego - czujnik poziomu próżni

Standardowym wyposażeniem wielu pakowarek próżniowych jest kontrola poziomu próżni tylko za pomocą czasu wypompowywania powietrza przez pompę próżniową oraz jednoczesne monitorowanie danych manometru na panelu sterowania. Dodatkową funkcją jest czujnik poziomu próżni, dzięki któremu można dokładnie określić, jaki poziom próżni (w procentach) chcemy uzyskać podczas procesu pakowania. Takie rozwiązanie może być przydatne przy ręcznym wykrywaniu punktu wrzenia w pakowanym produkcie (w maszynach bez wbudowanego czujnika H2O). Informacje o poziomie próżni zapewniają także większe bezpieczeństwo i kontrolę nad pakowanym produktem.

Pakowarki próżniowe a gotowanie Sous-vide

Gotowanie metodą sous-vide to technika opracowana w 1974 roku, która zyskuje coraz większą popularność wśród szefów kuchni na całym świecie. Wśród profesjonalistów można zaobserwować rosnącą tendencję aby żywność gotować bez dostępu powietrza, bardzo wolno, w niskich temperaturach. Szeroki wybór bemarów, zamrażarek szokowych, pieców konwekcyjno-parowych i pakowarek próżniowych wspiera ten trend i sprawia, że technika sous-vide staje się coraz bardziej dostępna, tańsza i znajduje zastosowanie w coraz większej ilości subdyscyplin gastronomicznych.

Dzięki gotowaniu próżniowo zapakowanych produktów można zwiększyć wydajność kuchni i poprawić ergonomię pracy. Do gotowania sous-vide używa się specjalnie do tego celu zaprojektowanych urządzeń, np. urządzenie do sous-vide HENDI 225448, które potrafi utrzymać temperaturę od 30 do 100°C z tolerancją do 0,1°C. Dużą zaletą dań gotowanych metodą sous-vide jest to, że zachowują swoją przydatność do spożycia znacznie dłużej, a ich jakość jest zdecydowanie lepsza w porównaniu do tradycyjnych metod przygotowywania.

Każda pakowarka próżniowa komorowa oferowana przez naszą firmę może wpierać technikę sous-vide. Są one specjalnie dostosowane do przemysłu gastronomicznego i bez wątpienia pomogą obsłudze kuchni w pakowaniu worków z żywnością którą chcemy obrobić techniką sous-vive.

Pakowarki z system Soft-Air

Rewolucyjny system Soft-Air umożliwia programowalne i regulowane powolne wpuszczanie powietrza do komory próżniowej po zakończeniu pakowania próżniowego. Powolny powrót do normalnego ciśnienia chroni pakowane produkty przed uszkodzeniami mechanicznymi spowodowanymi szokiem ciśnieniowym. Podczas procesu pakowania próżniowego, po zgrzaniu woreczka, w komorze pakującej dochodzi do wyrównania ciśnienia powietrza z ciśnieniem atmosferycznym. Standardowo ten proces nie trwa dłużej niż 3 sekundy. W przypadku delikatnych produktów, tak szybkie wyrównanie ciśnienia może spowodować deformację pakowanego produktu lub nieestetyczne uformowanie woreczka.

Firma Henkelman wyszła naprzeciw swoim klientom i wprowadziła system Soft-Air, który działa na zasadzie stopniowego wyrównywania ciśnienia w komorze. Użytkownik może sam ustawić czas ponownego napełniania komory powietrzem i dostosować go do pakowanego produktu.

Pakowarki próżniowe w Gastromania

Nasza firma oferuje wyselekcjonowane urządzenia pomocne w pakowaniu każdego produktu spożywczego i nie tylko. W naszej ofercie znajdują się modele takich producentów jak Henkelman, Cas, Sammic, RM Gastro, MyChef, Stalgast, Hendi, Yato i wielu innych. Dodatkowo posiadamy szeroką ofertę folii i worków do pakowania próżniowego.

W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu z naszymi przedstawicielami.