Cena netto: 15,20 zł
Cena brutto: 18,70 zł
Dostępność: 14 dni
Stan magazynowy: 100 szt. +
Koszt dostawy: od 22,00 zł
W koszyku

Jeśli masz pytania, zadzwoń lub napisz do nas!

33 5000 555 sklep@gastromania.pl Biuro Obsługi Klienta jest do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00
Informacje:
waga: 0.003 kg
kod EAN: 5904816000313

Kultury bakterii do twarogu 3 g | BROWIN, 411243 - Opis:

Doskonale dobrana mieszanka liofilizowanych mezo- i termofilnych bakterii fermentacji mlekowej, dzięki której przygotujesz pyszny, domowy twaróg lub zsiadłe mleko.

• Mieszanka idealna do domowej produkcji ​twarogu lub zsiadłego mleka - dodatek bakterii przyśpiesza i stabilizuje cały proces.
• Łatwa w użyciu - stosowanie mieszanka liofilizowanych mezo- i termofilnych bakterii fermentacji mlekowej w domowej produkcji sera nie wymaga specjalistycznej wiedzy czy umiejętności.
• Długi termin przydatności - dzięki temu, że bakterie są liofilizowane, czyli suszone w niskiej temperaturze pod wysokim ciśnieniem, mogą być przechowywane przez długi czas bez utraty swojej skuteczności.
• Niezwykle wydajna - mieszanka liofilizowanych mezo- i termofilnych bakterii fermentacji mlekowej przeznaczona jest do fermentacji aż 50 litrów mleka.
• Jedna mieszanka, wiele sposobów przyrządzania pysznych twarogów - mieszanka liofilizowanych bakterii fermentacji mlekowej może być użyta do produkcji różnych rodzajów twarogów, a także zsiadłego mleka, co pozwala na eksperymentowanie i tworzenie różnorodnych smaków i konsystencji. Odwiedź nasz Przepiśnik.

Mieszanka liofilizowanych mezo- i termofilnych bakterii fermentacji mlekowej to idealny starter i dodatek do produkcji domowego twarogu lub zsiadłego mleka. Dzięki tym wyselekcjonowanym bakteriom proces fermentacji przebiega szybciej i stabilniej, co pozwala na uzyskanie produktu o jednolitej konsystencji oraz smaku.

Przepis na twaróg:
5 litrów mleka niskopasteryzowanego (do 74°C) lub świeżego wlej do garnka i podgrzej do temp. 40 °C. Dodaj ok. 0,3 g (ok. 1/5 łyżeczki) bakterii rozpuszczonych w ok. 30 ml chłodnej wody lub mleka. Całość odstaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej (ten proces pozwala otrzymać zsiadłe mleko). Następnie, aby otrzymać twaróg, uzyskane ukwaszone mleko stopniowo* podgrzej do temp. 38-45 °C i utrzymuj zadaną temperaturę do momentu wydzielenia się serwatki (przez min. 30 minut). Ziarno twarogowe przełóż do chusty w celu odcieku i umieść w lodówce na ok. 8 godzin. Twaróg polecamy spożywać z dodatkiem śmietany i szczypiorku lub na słodko z owocami.
*Im niższa temp. tym delikatniejszy będzie Twój twaróg. Aktywność produktu: 1 U. Masa kultur bakteryjnych może się różnić w zależności od ich aktywności. Mleko świeże - prosto od krowy, zaleca się poddać pasteryzacji w temperaturze ok. 65⁰C przez 30 minut.

Pamiętaj, aby dokładnie przestrzegać instrukcji dotyczących ilości i czasu fermentacji, ponieważ zbyt długa fermentacja może prowadzić do rozkładu mleka i nieprzyjemnego zapachu.

Okres terminu trwałości uwzględnia możliwość transportu produktu w temperaturze poniżej 30°C do 7 dni.

Składniki: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, laktoza.
Kultury bakterii do twarogu 3 g | BROWIN, 411243 - Opinie:
Tylko osoby które kupiły dany produkt mogą dodawać opinie.
Kultury bakterii do twarogu 3 g | BROWIN, 411243 - Zwroty i reklamacje:

W przypadku gdy dostarczony towar z jakiegokolwiek powodu Państwu nie odpowiada, a zakupiony został przez konsumenta (w rozumieniu przepisów prawa), możliwy jest jego zwrot w terminie do 14 dni. Zwrot towaru musi przebiegać zgodnie z §6 naszego regulaminu na adres podany przez pracownika sklepu. Zalecamy wypełnienie formularza odstąpienia od umowy, który można pobrać poniżej w podanym linku i wysłanie go wraz z wracanym towarem. Wymiana na inny towar możliwa po uzgodnieniu z pracownikiem sklepu. Przed zwrotem lub wymianą zalecamy skontaktowanie się z naszym działem handlowym.

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy

W przypadku reklamacji prosimy o wypełnienie poniższego formularza elektronicznego lub wysłanie zgłoszenia na adres: serwis@gastromania.pl bądź pocztą tradycyjną na druku reklamacyjnym.

Elektroniczny formularz reklmacyjny

Druk reklamacyjny