Cena netto: 7,16 zł
Cena brutto: 8,81 zł
Dostępność: 14 dni
Stan magazynowy: 100 szt. +
Koszt dostawy: od 22,00 zł
W koszyku

Jeśli masz pytania, zadzwoń lub napisz do nas!

33 5000 555 sklep@gastromania.pl Biuro Obsługi Klienta jest do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00
Informacje:
długość 19 mm
szerokość 19 mm
wysokość 105 mm
waga: 0.017 kg
kod EAN: 5908277712105

Klar-zyme - środek klarujący, 17 g | BROWIN, 401640 - Opis:

Domowe wino nie zawsze jest klarowne, dlatego potrzebne może być klarowanie. Niestety nigdy nie możemy być do końca pewni, czy mamy do czynienia ze zmętnieniami spowodowanymi przez cząsteczki naładowane dodatnio (np. białka), czy ujemnie (np. polifenole) lub inne związki pochodzenia organicznego. Zanim zastosujemy konkretny środek klarujący, warto zrobić próbek na małej próbce wina (ok. 1 L). Pozwolili nam to dobrać właściwy środek klarujący. Proces klarowania trwa zazwyczaj około tygodnia. Należy również pamiętać aby nie przedawkować środków klarujących. W zbyt dużej dawce mogą wystąpić wtórne zmętnienia lub spowodujemy zmianę barwy naszego wina.

Klar-zyme to skuteczny preparat enzymatyczny o właściwościach pektolitycznych, mający dwa zastosowania. Może zostać dodany po zakończonej fermentacji służy do klarowania win, w szczególności śliwkowych, dyniowych, bananowych itp., a dodany przed fermentacją, zwłaszcza do nastawów ze śliwek, dyni czy bananów, ułatwia uzyskanie z nich soku. Kompleks enzymów zapewnia rozkład większości wysokocząsteczkowych związków pektynowych oraz skrobiowych powodujących zmętnienia.

Istotne cechy:
• Objętość 10 ml
• Na 50 L
• Do klarowania wina
• Zwiększa uzysk soku z tłoczenia

Sposób użycia:
Preparat przed użyciem rozcieńcz wodą w stosunku 1:10 i dodaj do moszczu lub wina. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu. W przypadku pozyskiwania soku z owoców na 1 dzień, a w celu wyklarowania wina na 5-7 dni, w zależności od ilości zmętnień w winie. Po tym czasie wyciśnij sok lub zlej wino znad osadu. Preparat najlepiej działa w temp. 30-35°C, a jego najwyższa aktywność występuje przy pH 4,5.

Składniki:
woda, gliceryna, enzymy pektolityczne, siarczan amonu, substancja konserwująca: sorbinian potasu.
Klar-zyme - środek klarujący, 17 g | BROWIN, 401640 - Opinie:
Tylko osoby które kupiły dany produkt mogą dodawać opinie.
Klar-zyme - środek klarujący, 17 g | BROWIN, 401640 - Zwroty i reklamacje:

W przypadku gdy dostarczony towar z jakiegokolwiek powodu Państwu nie odpowiada, a zakupiony został przez konsumenta (w rozumieniu przepisów prawa), możliwy jest jego zwrot w terminie do 14 dni. Zwrot towaru musi przebiegać zgodnie z §6 naszego regulaminu na adres podany przez pracownika sklepu. Zalecamy wypełnienie formularza odstąpienia od umowy, który można pobrać poniżej w podanym linku i wysłanie go wraz z wracanym towarem. Wymiana na inny towar możliwa po uzgodnieniu z pracownikiem sklepu. Przed zwrotem lub wymianą zalecamy skontaktowanie się z naszym działem handlowym.

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy

W przypadku reklamacji prosimy o wypełnienie poniższego formularza elektronicznego lub wysłanie zgłoszenia na adres: serwis@gastromania.pl bądź pocztą tradycyjną na druku reklamacyjnym.

Elektroniczny formularz reklmacyjny

Druk reklamacyjny