Cena netto: 2,01 zł
Cena brutto: 2,47 zł
Dostępność: 24 godziny
Stan magazynowy: 100 szt. +
Koszt dostawy: od 22,00 zł
W koszyku

Jeśli masz pytania, zadzwoń lub napisz do nas!

33 5000 555 sklep@gastromania.pl Biuro Obsługi Klienta jest do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00
Informacje:
długość 75 mm
szerokość 5 mm
wysokość 80 mm
waga: 0.01 kg
kod EAN: 5904816014303

Klarowin - środek klarujący 10 g | BROWIN, 401600 - Opis:

• Do klarowania win i soków - zawiera bentonit (naładowany ujemnie) wykazujący silne właściwości adsorpcyjne
• Idealny do win białych i różowych - tworzy osad łatwy do sączenia
• Wydajny - opakowanie 10 g wystarcza na klarowanie do 10 L wina lub soku
• Łatwy w użyciu - wymieszaj Klarowin w 100 ml wody, odstaw na dobę, a następnie dodaj do wina lub soku
• Klarowne wino w tydzień - efekt widoczny już po ok. 7 dniach, w formie opadającego na dno osadu

Chcesz cieszyć się klarownym winem lub sokiem owocowym? Wykorzystaj Klarowin - skuteczny środek klarujący do win i soków przeznaczony szczególnie do win białych i różowych. Jedno opakowanie o gramaturze 10 g wystarcza na 10 L wina lub soku i zawiera w składzie bentonit (naładowany ujemnie), który po napęcznieniu w wodzie wykazuje właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje naładowane dodanie, głównie białka, jony metali, powodując ich osadzanie na dnie naczynia. Delikatnie zwiększa zasadowość wina. Tworzący się osad jest mało zbity i delikatny, łatwy do sączenia.

Uwaga!
Środek stosujemy dopiero po całkowitym zakończeniu procesu fermentacji! W innym przypadku proces klarowania nie przebiegnie prawidłowo i nie nastąpi efekt koagulacji.

Domowe wino nie zawsze jest klarowne, dlatego potrzebne może być klarowanie. Niestety nigdy nie możemy być do końca pewni, czy mamy do czynienia ze zmętnieniami spowodowanymi przez cząsteczki naładowane dodatnio (np. białka), czy ujemnie (np. polifenole) lub inne związki pochodzenia organicznego. Zanim zastosujemy konkretny środek klarujący, warto zrobić próbek na małej próbce wina (ok. 1 L). Pozwolili nam to dobrać właściwy środek klarujący. Proces klarowania trwa zazwyczaj około tygodnia. Należy również pamiętać aby nie przedawkować środków klarujących. W zbyt dużej dawce mogą wystąpić wtórne zmętnienia lub spowodujemy zmianę barwy naszego wina.

Sposób użycia:
Odpowiednią porcję Klarowinu wsyp do 100 ml wody i dobrze wymieszaj. Tak sporządzoną mieszaninę pozostaw na dobę sporadycznie mieszając. Po tym czasie roztwór wlej do klarowanego płynu. Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu w formie opadającego na dno osadu.

Składniki:
bentonit
Klarowin - środek klarujący 10 g | BROWIN, 401600 - Opinie:
Tylko osoby które kupiły dany produkt mogą dodawać opinie.
Klarowin - środek klarujący 10 g | BROWIN, 401600 - Zwroty i reklamacje:

W przypadku gdy dostarczony towar z jakiegokolwiek powodu Państwu nie odpowiada, a zakupiony został przez konsumenta (w rozumieniu przepisów prawa), możliwy jest jego zwrot w terminie do 14 dni. Zwrot towaru musi przebiegać zgodnie z §6 naszego regulaminu na adres podany przez pracownika sklepu. Zalecamy wypełnienie formularza odstąpienia od umowy, który można pobrać poniżej w podanym linku i wysłanie go wraz z wracanym towarem. Wymiana na inny towar możliwa po uzgodnieniu z pracownikiem sklepu. Przed zwrotem lub wymianą zalecamy skontaktowanie się z naszym działem handlowym.

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy

W przypadku reklamacji prosimy o wypełnienie poniższego formularza elektronicznego lub wysłanie zgłoszenia na adres: serwis@gastromania.pl bądź pocztą tradycyjną na druku reklamacyjnym.

Elektroniczny formularz reklmacyjny

Druk reklamacyjny