Schładzacze do napojów to urządzenia używane w różnych punktach gastronomicznych, takich jak bary, restauracje, kawiarnie czy hotele. Ich zadaniem jest utrzymanie niskiej temperatury różnych napojów – od wody, przez soki oraz produkty gazowane. Często odgrywają więc one istotną rolę w zakresie jakości usług lokalu.

Czytaj więcej >

Schładzacz do napojów w ofercie Gastromanii

W ofercie naszego sklepu znajdziesz różnorodne modele schładzaczy do napojów, dostosowane do potrzeb lokali gastronomicznych. Charakteryzują się prostym i intuicyjnym dozowaniem płynów, tak aby umożliwiały szybką obsługę gości. Asortyment zapewnia wybór w zakresie pojemności, co pozwala dokładnie dopasować produkt do zapotrzebowania.

Pojemniki wielu schładzaczy wykonano z wytrzymałego poliwęglanu. Jest on w pełni przystosowany do kontaktu z żywnością. Znajduje się na nich także wskaźnik poziomu (miarka), co ułatwia kontrolę nad zużyciem płynu. Urządzenia są też łatwe w demontażu – pozwala to na szybkie i dokładne czyszczenie. Dzięki wbudowanemu termostatowi temperatura napojów jest utrzymywana na stałym, optymalnym poziomie. Co więcej, modele wyposażone są często w tackę ociekową ze wskaźnikiem poziomu napełnienia. Ma to zwiększyć komfort i higienę użytkowania.

Na co zwrócić uwagę, wybierając schładzacze do napojów?

Wybierając to profesjonalne urządzenie do swojego lokalu, należy zwrócić uwagę na kilka podstawowych parametrów.

  • Wymiary (długość, szerokość, wysokość) – należy upewnić się, że schładzacze do napojów zmieszczą się w przestrzeni przeznaczonej na ich ustawienie. Należy również zwrócić uwagę na wymagany przepływ powietrza wokół urządzenia, aby zapewnić mu odpowiednią wentylację.
  • Pojemność – wybierz model, który zaspokoi przewidywane zapotrzebowanie. Warto wziąć pod uwagę wyniki z godzin szczytu, aby nie doprowadzić do braku zimnych napojów, szczególnie w sezonie letnim.
  • Moc całkowita – moc urządzenia wpływa na chłodzenie i efektywność energetyczną. Wyższa szybciej obniży temperaturę większej ilość napoju, ale również zużyje do tego więcej prądu.
  • Napięcie – sprawdź, czy schładzacz jest kompatybilny z systemem elektrycznym w Twoim lokalu. Większość sprzętu jest przystosowana do standardowego napięcia sieciowego, ale warto to potwierdzić.
  • Zakres temperatur (minimalna i maksymalna) upewnij się, że urządzenie jest w stanie osiągnąć żądaną temperaturę dla serwowanych napojów. Może się ona różnić w zależności od modelu.
  • Łatwość obsługi i czyszczenia – urządzenia z prostym systemem dozowania, intuicyjnym demontażem elementów oraz tackami ociekowymi będą łatwiejsze w codziennym użytkowaniu i utrzymaniu czystości.
  • Materiały i budowa – obudowa wykonana z poliwęglanu jest bezpieczna w kontakcie z żywnością, wytrzymała oraz łatwa w czyszczeniu.

Gastromania – poznaj bliżej nasz asortyment

W Gastromanii oferujemy sprawdzone wyposażenie baru, szeroki wybór przyborów kuchennych i urządzeń gastronomicznych. Znajdą one zastosowanie w lokalach o różnym profilu działalności. Nasza oferta obejmuje na przykład nowoczesny sprzęt barmański, taki jak wieszaki do kieliszków, stojaki, syfony, maty i shakery. Zachęcamy więc do sprawdzenia pełnej oferty. W razie pytań zapraszamy do kontaktu – z chęcią doradzimy w wyborze odpowiedniego sprzętu!