Stoły robocze ze zlewami
(2010)Wszystkie kategorie w dziale Stoły robocze ze zlewami
W tej kategorii znajdziesz bardzo szeroki wybór przyściennych stołów nierdzewnych ze zlewami lub umywalkami dla gastronomii oraz przemysłu żywieniowego. Jesteśmy w stanie wyprodukować na wymiar lub sprowadzić dla Państwa stoły na poszczególne stanowiska robocze: obróbki mięsa, warzyw, produktów mącznych a także stoły ze stali nierdzewnej do zmywalni naczyń stołowych. Produkcję mebli technologicznych dla gastronomii zlecamy przy wykorzystaniu dowolnego gatunku stali nierdzewnej oraz w dowolnym wymiarze i opcjach – wszystko według życzenia klienta.
Jak wybrać stół ze zlewem?
Jak wybrać stół ze zlewozmywakiem dla Twojego lokalu gastronomicznego? W naszym sklepie internetowym znajdziesz kilkaset gotowych propozycji w różnych wymiarach. Jeśli potrzebujesz konkretnego wymiaru z dokładnością do 10 cm to z pewnością znajdziesz go samodzielnie w stosownej kategorii w sklepie. Niestety wymiary każdego pomieszczenia na zapleczu kuchennym są mocno specyficzne i często dla lepszej ergonomii pracy a także estetyki, należy dobrać mebel o wymiarach nietypowych np: stół nierdzewny z małą umywalką do rąk o długości 123 cm, głębokości: 62 cm oraz wysokości 85 cm. Tego rodzaju meble produkujemy na wymiar, według Twoich potrzeb. Jeśli dokładnie wiesz czego potrzebujesz, wystarczy, że wyślesz nam konkretną specyfikację do wyceny. Jeśli chciałbyś aby w doborze wymiarów mebla oraz jego specyfikacji ktoś Ci doradził, nie będzie żadnego problemu – nasi specjaliści skontaktują się z Tobą, w razie potrzeby dokonają pomiarów na docelowym miejscu montażu stołu i po konsultacjach zaproponują optymalne oraz odpowiadające Twoim potrzebom rozwiązanie. Doradzimy, zaprojektujemy i dostarczymy Ci niezbędne rozwiązania – właśnie od tego jesteśmy. Warto także wiedzieć jakie możliwości w zakresie produkcji stołów nierdzewnych ze zlewozmywakami jesteśmy w stanie zaproponować:
Dobór gatunków stali dla stołów nierdzewnych ze zlewem
Po pierwsze, Twój stół ze zlewem możemy wyprodukować w zasadzie z każdego rodzaju stali nierdzewnej. Najpopularniejsze obecnie gatunki stali nierdzewnej to: AISI 304, AISI 445 oraz tzw. J4. Jakość materiału z którego wykonany jest stół z komorą zlewozmywakową ma znaczenie. Niektóre rodzaje stali nierdzewnej są szczególnie narażone na działanie kwasów oraz chloru, dlatego nie nadają się do pomieszczeń w których używamy środków czyszczących z jego zawartością. W przypadku ekonomicznych rozwiązań, powierzchnię stołu gastronomicznego ze zlewem może uszkodzić nawet rozlany przez kilka godzin sok z kiszonej kapusty. Dobór gatunku stali zależy przede wszystkim od specyfiki Twojej działalności – w tej kwestii zawsze możesz liczyć na naszą pomoc.
Wymiary stołów z komorą zlewozmywakową
Większość producentów jest w stanie wyprodukować pojedynczy stół o długości nie większej niż 290 cm – ze względu na wymiary dostępnych na rynku arkuszów blachy nierdzewnej oraz możliwości maszyn do produkcji mebli. W katalogach producentów takich jak Stalgast, Edenox, Egaz, Dora Metal, Komat, długość mebli podaje się z reguły w odstępach co 10 cm poczynając od wymiaru 60 cm a kończąc na 290 cm. Szerokość lub inaczej głębokość nierdzewnego mebla przyściennego to standardowo 60 cm (dla mniejszych pomieszczeń kuchennych lub ciągów pomocniczych) lub 70 cm (dla pełnowymiarowych kuchni restauracyjnych, hotelowych). Standardową wysokością mebli na terenie Polski jest 85 cm. Każdy z powyższych wymiarów jesteśmy w stanie dostosować do Twoich potrzeb – jeśli na przykład potrzebujesz stołu ze zlewem do zmywalni pod którym chciałbyś umieścić zmywarkę podblatową, nie możesz zakupić stołu o wysokości 85 cm, lecz dostosować przestrzeń pomiędzy blatem stołu a posadzką do wymiarów całkowitych zmywarki gastronomicznej. W sprawie doboru wymiarów mebli także możesz liczyć na pomoc naszych specjalistów.
Wymiary komór zlewozmywakowych do mebli nierdzewnych
Nierdzewne komory zlewozmywakowe jak i umywalkowe tłoczone są z jednego kawałka stali nierdzewnej i dlatego występują jedynie w ściśle określonych wymiarach. Najpopularniejszymi wymiarami zlewów dla stołów nierdzewnych o szerokości 60 cm są: 40×40 cm, 34×40 cm. W przypadku stołów o szerokości 70 cm, producenci najczęściej proponują 50×50 cm lub 50×60 cm. Często spotykaną praktyką jest, także wspawywanie w blat stołu pojemników gastronomicznych GN 1/1, 2/3, 1/2, 1/3 lub 1/4, które pełnią rolę mniejszego zlewozmywaka lub umywalki do rąk – takie rozwiązanie stosuje się najczęściej przy niewystarczającym miejscu na wspawanie komory o standardowym wymiarze. Jak wspomnieliśmy wcześniej, komory są tłoczone ze stali nierdzewnej. Taka operacja odbywa się przy pomocy kosztownych matryc umieszczonych w specjalistycznych prasach o wielotonowym nacisku. Tłoczone komory są higieniczne ze względu na wyoblenia na ich krawędziach, odporne na korozję i uszkodzenia mechaniczne. Wadą tłoczonych komór jest jednak fakt, iż występują jedynie w ściśle określonych wymiarach. Co jeżeli chciałbyś dla swojej restauracji stół ze zlewem o niestandardowych wymiarach np: 50×80 cm? Jesteśmy w stanie wykonań dla Ciebie tego rodzaju mebel. W takim wypadku w blat stołu nie wspawujemy komory tłoczonej lecz komorę spawaną (basenową). Komora spawana niestety jest znacznie droższa niż komora tłoczona a jej cena wzrasta proporcjonalnie do promienia wyobleń w jej wnętrzu. Standardowe komory spawane posiadają wewnątrz kąty proste, co niekoniecznie jest najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o utrzymanie zlewu w czystości.
Otwory w blatach na baterie zlewozmywakowe
W profesjonalnej gastronomii stosuje się dwa sposoby montażu baterii umywalkowych oraz prysznicowych:
- bateria mocowana do przyłączy wody na ścianie, nad blatem stołu,
- bateria mocowana do stołu podłączona do przyłączy wody umieszczonych pod blatem,
Pierwsze rozwiązanie nie wymaga jakiejkolwiek ingerencji w konstrukcję stołu nierdzewnego. Drugie z kolei wymaga umieszczenia w blacie otworu na baterię. Niektórzy producenci np: Stalgast umieszczają taki otwór w każdym produkowanym przez siebie stole ze zlewem lub umywalką, zaślepiając go wyjmowalną zaślepką. W przypadku innych producentów należy wyraźnie zaznaczyć podczas zamówienia, czy otwór ma zostać wykonany, lokalizację otworu pod baterię oraz jego średnicę. Standardowa średnica otworu pod baterię to 35 mm.
Otwory w zlewach pod rozdrabniacze odpadów
Jeśli w stole ze zlewem będzie montowany rozdrabniacz odpadów organicznych tzw. młynek koloidalny jesteśmy w stanie przygotować w tym celu otwór odpływowy w komorze zlewozmywakowej oraz specjalny otwór w blacie lub korpusie stołu na wyłącznik pneumatyczny. Standardowa średnica odpływu to 50 mm, rozdrabniacze jednak wymagają często otworu o średnicy 90 mm. Przed zamówieniem koniecznie poinformuj nasz personel o takiej potrzebie.
Blat tłoczony w nierdzewnych stołach ze zlewem
Blaty stołów ze stali nierdzewnej ze zlewem lub umywalką są zbudowane nieco inaczej niż blaty standardowych stołów roboczych. Poza obecnością samego zlewozmywaka każdy stół z reguły posiada tłoczenie na całej długości blatu. Takie tłoczenie to idealne rozwiązanie uniemożliwiające wylewanie się wody poza krawędź stołu. W zależności od producenta, tłoczenie w blacie może mieć głębokość od 3 mm do nawet 1 cm (stoły ze zlewem produkcji Stalgast). Głębokie tłoczenie może jednak utrudniać pracę na stole roboczym, na przykład jeśli zamierzamy na nim położyć sporą deskę do krojenia. Ponadto warto wspomnieć, iż blaty stołów ze zlewem nie są standardowo wytłumione od spodu laminowaną płytą mdf. W porozumieniu z produkcją nasi specjaliści opracowali rozwiązanie umożliwiające ominięcie tego problemu. Mianowicie, tłoczenie blatu wykonujemy wyłącznie w najbliższym otoczeniu komory zlewozmywaka lub umywalki a pod pozostałą, nieprofilowaną częścią blatu umieszczamy wytłumiające płyty laminowane. Powyższe rozwiązanie jest opcją dodatkowo płatną i nie obecną w standardowych katalogach producenckich, niemniej jednak warto wspomnieć iż taka możliwość istnieje.
Ranty w stołach ze zlewozmywakami
Każdy stół przyścienny powinien być wyposażony w rant tylny, czyli nierdzewne zagięcie blatu chroniące przed przypadkowym zrzuceniem przyborów lub półproduktów kuchennych za stół. Stoły technologiczne dla gastronomii posiadają z reguły rant tylny o wysokości 4 cm w formie wygiętego blatu o grubości od 0,8 do 1,2 mm. W zależności od umiejscowienia stołu możemy wykonać także stoły z rantami bocznymi a także z rantami o innej niż wysokości. Dodatkowo niektórzy producenci są w stanie wykonać ranty zaoblone np: Dora-Metal w swojej serii mebli nierdzewnych DM-S.
Nietypowy kształt stołu nierdzewnego
W zależności od Twoich potrzeb jesteśmy w stanie dowolnie modyfikować standardowy prostokątny rzut stołu. Jeśli umieszczenie w Twojej kuchni stołu nierdzewnego ze zlewem wymaga wykonania wycięcia w blacie: prostokątnego, okrągłego lub w jakimkolwiek innym kształcie – jesteśmy w stanie to zrobić. Jeśli chciałbyś odsunąć korpus stołu od ściany o 15 cm przy jednoczesnym licowaniu się blatu ze ścianą – to także żaden problem.
Dodatkowe opcje w stołach gastronomicznych ze zlewem
Gastronomiczny stół ze zlewozmywakiem to nie tylko blat z komorą do mycia naczyń lub rąk oraz cztery nogi. Każdy profesjonalny stół nierdzewny może posiadać odpowiednio zabudowany korpus. Najprostszą i najpopularniejszą opcją są nogi stołu wzmocnione profilami poziomymi. Takie rozwiązanie jest w szczególności polecane przy stołach o większej długości – powyżej 140 cm – oraz wszystkich stołach podlegających znacznym obciążeniom. Każdy stół ze zlewem może być także wyposażony w korpus z podblatową szafką zamkniętą lub otwartą z pionowym blokiem szuflad lub poziomo umieszczonymi szufladami podblatowymi – jeśli nie kolidują z lokalizacją zlewozmywaka. Dodatkowo stoły można wyposażyć także w uchylną szufladę na przybory i półprodukty, szufladę na fusy do kawy lub szafkę pełniącą rolą kosza na odpady kuchenne.
Gdzie stosujemy nierdzewne stoły z komorami do mycia?
Stoły z nierdzewki z komorą do mycia wykorzystywane są przede wszystkim w branży gastronomicznej, medycznej oraz farmaceutycznej – czyli wszędzie tam gdzie konieczne jest łatwe utrzymanie czystości blatów roboczych oraz wszelkich łatwo brudzących się elementów mebla a także we wszystkich miejscach pracy szczególnie narażonych na kontakt z wodą oraz innymi płynami np: zmywalnia naczyń stołowych. W profesjonalnej gastronomii stołów zlewozmywakowych używa się przede wszystkim na poszczególnych stanowiskach roboczych w pomieszczeniach zaplecza kuchennego restauracji, hotelu, domu weselnego, szkoły, przedszkola a także stołówek, jadłodajni oraz pizzerii.
Kategoria Stoły nierdzewne ze zlewami i umywalkami | Chefstore.pl obejmuje szeroki wybór stołów ze stali nierdzewnej ze zlewami i umywalkami. Produkujemy na wymiar według potrzeb klienta. Idealne dla profesjonalnych kuchni i zaplecza gastronomicznego. Projektujemy, wyposażamy i serwisujemy restauracje, hotele, stołówki, profesjonalne zmywalnie, szkoły, przedszkola, cukiernie, zakłady masarskie w sprzęt gastronomiczny i niezbędne akcesoria.