Półka do szaf chłodniczych i mroźniczych, marki Stalgast, o indeksie: 880645. Parametry techniczne produktu: 65,3×52,5 cm. Półka pasuje do modeli: 880600, 880602.
Do przechowalni
Witryna ekspozycyjna o pojemności 78 l czarna z oświetleniem ledowym produkcji firmy Stalgast o indeksie 852174. Przeszklona z 4 stron, wyposażona w trzy regulowane półki, wymuszony obieg powietrza, pojemnik na skropliny oraz system automatycznego odszraniania. Temperatura minimalna witryny to 0°C a maksymalna 12°C. Moc witrynki: 160 W, napięcie znamionowe: 230 V. Wymiary witryny: wysokość 96 cm, szerokość 38,6 cm, głębokość 42,8 cm. Witryna Stalgast 852174 polecana jest szczególnie jako ekonomiczne rozwiązanie do kawiarni, cukierni, lodziarni lub sklepów jako miejsce do przechowywania i prezentowania ciast, kanapek czy napojów. Ilość czynnika chłodniczego; R134a/70 g. Producent deklaruje, że witryna jest zgodna z rozporządzeniem PE numer 1935/2004 dotyczącym kontaktu materiałów i wyrobów z żywnością.
Do przechowalni
Mała witryna ekspozycyjna chłodnicza firmy Stalgast o indeksie: 852171. Jej wymiary to: wysokość: 96 cm, głębokość: 38,6 cm, szerokość: 42,8 cm. Pojemność witryny wynosi 78 litrów. Witryna chłodnicza służy do przechowywania produktów żywnościowych w temperaturze od 0 do 12°C. Gablota posiada oświetlenie, regulowanie półki w komplecie, pojemnik na skropliny, funkcję automatycznego odszraniania. Urządzenie wyposażone we wlot i wylot powietrza, którego nie należy zastawiać. Aby umożliwić optymalną pracę witryny należy ustawiać ją w odstępie co najmniej 10 centymetrów od ścian i innych przedmiotów. Idealnie sprawdzi się w każdej cukierni jako witryna do przechowywania ciast. Znajdzie także zastosowanie w każdym barze czy restauracji przy przechowywaniu schłodzonych napojów. Witryna jest koloru czarnego.
Do przechowalni
Lodówka ekspozycyjna na napoje Bartscher 700082G z oświetleniem LED i podwójnie przeszklonymi drzwiami w luksusowym stylu. Pojemność chłodziarki to 28 butelek – 88 litrów. Układ chłodzący współpracujący z czynnikiem R600a. Witrynka posiada osobno włączane energooszczędne oświetlenie LED górnej części. Drzwi prawe z możliwością zamiany zawiasów. Dwie regulowane nóżki z przodu. W zestawie 5 chromowanych półek na butelki oraz jedna chromowana półka – wszystkie półki wyciągane. Szafa chłodnicza Bartscher 700082G to idealne rozwiązanie dla mniejszych barów, hoteli, punktów obsługowych, biur oraz poczekalni dla klientów – do chłodzenia i ekspozycji napojów – woda, soki, piwo oraz napoje gazowane.
Do przechowalni
Półka do szaf chłodniczych i mroźniczych, marki Stalgast, o indeksie: 880245. Parametry techniczne produktu: 41,5×50,5 cm. Półka pasuje do modeli: 880173, 880175, 880400, 880402, 880405.
Do przechowalni
Prowadnice do stołów chłodniczych i mroźniczych z komorą GN 1/1 produkcji firmy Stalgast o indeksie 841443 zostały wykonane z solidnych materiałów. Prowadnice są bardzo trwałe a ich prosta konstrukcja pozwala łatwo utrzymać je w czystości.
Do przechowalni
Nadstawa chłodnicza 5 x GN 1/4, marki Hendi, o indeksie: 232903. Parametry techniczne produktu: długość 120 cm, szerokość: 33,5 cm, wysokość: 43 cm. Obudowa wewnętrzna i zewnętrzna stołu została wykonana z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Witryna ze szkła hartowanego. Grubość izolacji 4 cm. Zakres temperatury +2°C do +8°C. Chłodzenie statyczne – chłodzone dno wewnętrznej wanny. Posiada cyfrowy wyświetlacz, elektroniczny termostat, agregat chłodniczy EMBRACO, kompresor o mocy 1/5 KM, automatyczne rozmrażanie. Bezproblemowa praca urządzenia do temperatury otoczenia + 43°C i wilgotności względnej do 60 %. Posiada 4 nóżki wykonane z tworzywa sztucznego. Nadstawka na 5 pojemników GN 1/4 o wysokości 15 cm. Pojemniki sprzedawane są oddzielnie.
Do przechowalni
Witryna chłodnicza nablatowa 86 l z oświetleniem LED, 430×430×990 mm – srebrna gablota chłodnicza z dwoma zamykanymi drzwiami do osadzenia na blacie. Może być obsługiwane zarówno przez sprzedawcę, jak i klienta Wyposażona we wentylowane chłodzenie, automatyczne rozmrażanie, oświetlenie LED i trzy regulowane półki. Funkcje witrynki NORDline RT 78L-2R:
Do przechowalni
Witryna chłodnicza nablatowa 160 l z oświetleniem LED, 874×568×686 mm odpowiednia do prezentacji deserów, ciast, kanapek lub bagietek o pojemności 160 litrów. Zaokrąglona szyba przednia, przeszklone boki i oświetlenie LED zapewniają idealną widoczność sprzedawanych towarów. Funkcje witryny NORDline RTW 160:
Do przechowalni
Stół chłodniczy do pizzy z blatem granitowym o indeksie: 843029. Parametry techniczne produktu: wysokość: 109 cm, szerokość: 90 cm, głębokość: 70 cm. Pojemność urządzenia wynosi 240 litrów. Obudowa i komora wykonane ze stali nierdzewnej. Blat roboczy wykonany został z granitu. Wyposażony w elektroniczny sterownik z wyświetlaczem temperatury, automatyczne odszranianie i odparowanie skroplin, samodomykające się drzwi z blokadą otwartych drzwi, wymuszony obieg powietrza, regulowane nóżki. Grubość izolacji wynosi 3,5 cm. W komplecie dwa ruszty z prowadnicami. Idealny w każdym punkcie gastronomicznym serwującym pizzę, w pizzeriach a także cukierniach – do wyrobu ciasta lub pracy z czekoladą. Posiada nadstawkę na 5 pojemników GN 1/6. Maksymalna wysokość pojemników: 15 cm.
Do przechowalni
Mała witryna ekspozycyjna chłodnicza firmy Stalgast o indeksie: 852170. Jej wymiary to: wysokość: 96 cm, głębokość: 38,6 cm, szerokość: 42,8 cm. Pojemność witryny wynosi 78 litrów. Witryna chłodnicza służy do przechowywania produktów żywnościowych w temperaturze od 0 do 12°C. Gablota posiada oświetlenie, regulowanie półki w komplecie, pojemnik na skropliny, funkcję automatycznego odszraniania. Urządzenie wyposażone we wlot i wylot powietrza, którego nie należy zastawiać. Aby umożliwić optymalną pracę witryny należy ustawiać ją w odstępie co najmniej 10 centymetrów od ścian i innych przedmiotów. Idealnie sprawdzi się w każdej cukierni jako witryna do przechowywania ciast. Znajdzie także zastosowanie w każdym barze czy restauracji przy przechowywaniu schłodzonych napojów. Witryna jest koloru białego.
Do przechowalni
Półka epoksydowa GN 2/1 SHC700 do szaf 700L i 1400L.
Do przechowalni
Witryna chłodnicza Bartscher Deli Cool I wykonana z wewnątrz oraz na zewnątrz z tworzywa sztucznego to urządzenie przeznaczone do chłodzenia i jednoczesnej ekspozycji dań, potraw, deserów oraz wypieków. Witryna przeszkolna wyposażona jest w drzwi suwane od strony obsługi, w dwie regulowane półki, system automatycznego odszraniania oraz układ z czynnikiem chłodniczym R600a. Wymiary całkowite nastolnej lady chłodniczej Bartscher 306053 to 68,5×45,5×67,5 cm a poszczególne półki mają wymiary: 60×30 cm. Waga całkowita witrynki to 40,5 kg. Idealnie nadaje się sklepów, barów, restauracji, kawiarni do eksponowania ciast, deserów: serników, tarty czy serów i wędlin. Doskonale sprawdzi się także w mniejszych stołówkach i jadłodajniach do ekspozycji sałatek oraz innych potraw. Pojemność: 100 litrów.
Do przechowalni
Stół chłodniczy sałatkowy o indeksie: 842129. Parametry techniczne produktu: wysokość: 88,5 cm, szerokość: 90 cm, głębokość: 70 cm. Pojemność urządzenia wynosi 240 litrów. Obudowa i komora wykonane ze stali nierdzewnej. Wyposażony w elektroniczny sterownik z wyświetlaczem temperatury, automatyczne odszranianie i odparowanie skroplin, samodomykające się drzwi z blokadą otwartych drzwi, wymuszony obieg powietrza, regulowane nóżki oraz blat pomocniczy z polietylenu. Grubość izolacji wynosi 3,5 cm. W komplecie dwa ruszty z prowadnicami. Saladetta 842129 przydatna jest każdej restauracji, pizzerii czy barze w którym sałatki podawane są bezpośrednio na sali konsumpcyjnej. Urządzenie idealnie sprawdzi się do chłodzenia, przygotowania i sprzedaży sałatek, owoców, warzyw oraz zimnych dań.
Do przechowalni
Witryna chłodnicza nablatowa 120 l z oświetleniem LED, 696×568×686 mm odpowiednia do prezentacji deserów, ciast, kanapek lub bagietek o pojemności 120 litrów. Zaokrąglona szyba przednia, przeszklone boki i oświetlenie LED zapewniają idealną widoczność sprzedawanych towarów. Funkcje witryny NORDline RTW 120:
Do przechowalni
Witryna chłodnicza – okrągła, panoramiczna 100 l z oświetleniem LED, 490×490×1064 mm – stołowa gablota w kolorze czarnym, nadaje się do prezentacji deserów, ciast, kanapek lub kanapek. Wyposażone w szkło izolacyjne, samozamykające się drzwi i lampy LED umieszczone z dwóch stron. Funkcje witrynki okrągłej NORDline ARC 100R:
Do przechowalni
Witryna ekspozycyjna chłodnicza firmy Stalgast o indeksie: 852180. Jej wymiary to: wysokość: 98 cm, głębokość:42,5 cm, szerokość: 42,9 cm. Pojemność witryny wynosi 86 litrów. Witryna chłodnicza służy do przechowywania produktów żywnościowych w temperaturze od 0 do 12°C. Gablota posiada oświetlenie, 3 regulowanie półki w komplecie, pojemnik na skropliny, funkcję automatycznego odszraniania. Urządzenie wyposażone we wlot i wylot powietrza, którego nie należy zastawiać. Aby umożliwić optymalną pracę witryny należy ustawiać ją w odstępie co najmniej 10 centymetrów od ścian i innych przedmiotów. Idealnie sprawdzi się w każdej cukierni jako witryna do przechowywania ciast. Znajdzie także zastosowanie w każdym barze czy restauracji przy przechowywaniu schłodzonych napojów. Witryna jest koloru białego.
Do przechowalni
Profesjonalna witryna chłodnicza z przeszklonymi drzwiami Bartscher 700089 o wymiarach 252×257×230 mm. Została wykonana z tworzywa i najlepszej jakości hartowanego szkła. Pracuje z mocą 0.056 kW/230 V i w temperaturze od 15 do 18 stopni. Mały sprzęt do zastosowania w samochodach, małych pomieszczeniach i budkach z jedzeniem.
Do przechowalni
Najpopularniejszym urządzeniem służącym do schładzania temperatury produktów jest oczywiście zwykła lodówka. Chłodziarki jednak bardzo rzadko wykorzystywane są w profesjonalnej gastronomii, przede wszystkim ze względu na niewielką pojemność oraz fakt iż nie są przystosowane do częstego otwierania, przez co bardzo trudno utrzymać w nich żądaną temperaturę. Lodówki jednak wykorzystywane są jako urządzenia pomocnicze w pomieszczeniach kuchennych do przechowywania produktów zużywanych na bieżąco. Profesjonalnymi urządzeniami do chłodzenia i mrożenia są szafy i stoły chłodnicze oraz mroźnicze – czyli urządzenia o całkowicie innej budowie układu chłodzenia niż standardowa lodówka. Różnice w budowie umożliwiają znacznie szybsze schładzanie a tym samym częstsze otwieranie tych urządzeń – bo należy być świadomym, że personel kuchenny korzysta z urządzeń chłodzących i mrożących o wiele częściej niż ma to miejsce w warunkach domowych. Do profesjonalnego sprzętu chłodniczego dla gastronomii zaliczamy także wszelkiego rodzaju szafy chłodzące do wina, witryny do wina i winoteki; stoły sałatkowe – saladetty; stoły chłodnicze do pizzy; stoły cukiernicze; witryny do napojów oraz witryny barowe; witryny i bonety sklepowe; konserwatory do lodów; nadstawki chłodnicze; zamrażarki skrzyniowe; łuskarki i kostkarki do lodu, maszyny do produkcji lodu przemysłowego a także komory chłodnicze oraz mroźnicze wykonywane na wymiar wedle potrzeb klienta. Jednymi z bardziej zaawansowanych urządzeń chłodniczych są zamrażarki i chłodziarki szokowe a także szafy dojrzewalnicze do mięsa i serów lub*szafy ekspozycyjne do starzenia mięsa wołowego*.
Wszystkie powyższe urządzenia chłodnicze oraz mroźnicze, znajdziesz w ofercie naszej firmy a wiele z nich także na stronach sklepu Chefstore.pl. Jeśli potrzebujesz sprzętu, którego nie potrafisz zlokalizować na naszej witrynie – prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. W ofercie posiadamy sprzęt stricte gastronomiczny, produkcji takich firm jak: Asber, Hendi, Stalgast, Dora Metal, Juka, Nosreti i wielu innych. Ponadto jesteśmy dystrybutorem chłodniczego i mroźniczego sprzętu dedykowanego dla branży cukierniczej, piekarniczej i lodziarkiej – między innymi takich producentów jak Sagi, ISA czy Telme.
W temperaturze bliskiej zamarzaniu wody (około 0 C – w zależności od ciśnienia atmosferycznego), ulegają spowolnieniu wszystkie procesy biologiczne w chłodzonych produktach, co w znaczący sposób wpływa na wydłużenie ich przydatności do spożycia. W temperaturze między – 18C a -30C następuje zahamowanie rozwoju wszelkiego rodzaju drobnoustrojów i aktywności większości enzymów tkankowych (choć niektóre np.: enzymy tłuszczowe, zachowują swoje właściwości w temperaturze nawet -70C) i taka temperatura jest idealna do dłuższego przechowywania produktów nadających się do mrożenia w przemyśle spożywczym jak i w profesjonalnej gastronomii.
Produkty spożywcze powinny być przechowywane w najkorzystniejszych dla nich temperaturach. Mięso, wędliny, tłuszcze, jajka i owoce w temperaturze między 2 a 4 stopnie C, świeże ryby od 0 do -2C a przetwory mięsne i rybne od 6 do 8 C. Poza temperaturą, drugiem ważnym czynnikiem jest wilgotność. Wilgotność powietrza na poziomie 50-95% przy zapewnieniu odpowiedniej cyrkulacji powietrza zapobiega wysychaniu produktów i powstawaniu niewłaściwych zapachów.
W profesjonalnym sprzęcie chłodniczym i mroźniczym chłodzenie odbywa się za pomocą rozprężania czynnika chłodniczego. To proste zjawisko fizyczne polegające na tym, iż każdy sprężony gaz podczas rozprężania wydziela sporą ilość niskiej temperatury. Zjawisko to można zaobserwować w dezodorancie – gdzie rozprężany czynnik chłodniczy z postaci płynnej do postaci gazowej osiąga bardzo niską temperaturę. W przeciwieństwie do dezodorantów czynnik chłodniczy w urządzeniach chłodniczych i mroźniczych pracuje jednak w obiegu zamkniętym – co oznacza, iż gaz który został rozprężony (i wydzielił niską temperaturę) ponownie jest sprężany przez sprężarkę aby mógł zostać ponownie rozprężony. Proces chłodzenia a także mrożenia można podzielić na kilka etapów:
Z racji, że chłodzenie jest jedną z najstarszych i najpowszechniej stosowanych metod utrwalania żywności, ta technologia znalazła zastosowanie także w przypadku przechowywania półtusz czy ćwierćtusz zwierząt rzeźnych po uboju. Jako, że warto zaznajomić się w jakim celu chłodzenie w przypadku niektórych produktów żywnościowych jest wykorzystywane w profesjonalnej gastronomii a nawet zakładach masarskich, przedstawimy najważniejsze powody.
Zadaniem poubojowego schładzania jest zwolnienie szybkości przebiegu procesów biochemicznych a tym samym zabezpieczenie mięsa przed zepsuciem oraz zapewnienie prawidłowego ukształtowania procesu dojrzewania tkanki mięśniowej.
Jak w przypadku każdego produktu ważnym jest aby mięso dostarczane do pomieszczenia chłodniczego, komory lub szafy chłodniczej było odpowiedniej jakości, gdyż tylko takie zgodnie z obowiązującymi normami, można schładzać i przechowywać. Mięso przeznaczone do spożycia musi odznaczać się odpowiednią jakością, wartością odżywczą oraz być bezpieczne pod względem zdrowotnym. W tkance mięśniowej po uboju zachodzą zmiany strukturalne, typowe dla każdej komórki, w której przerwany został metabolizm. Mięśnie początkowo miękkie i elastyczne, powoli twardnieją – aż do całkowitego zesztywnienia. Stan ten określany jako stężenie pośmiertne i występuje w ciągu 4-6 h od uboju w temperaturze 18 C, natomiast w temperaturze około 0 C – po około 15 h. Tkanka mięśniowa ulega wówczas bardzo silnemu i wolno ustającemu skurczowi, który sprawia, że mięso po obróbce cieplnej jest twarde. W celu uniknięcia zjawiska skurczu mięśni należy, co najmniej przez 15 godzin przetrzymywać mięso w temperaturze 12 C, aby mogło zajść stężenie pośmiertne. Później tuszę można już dowolnie szybko schładzać.
Zapisz się do naszego newslettera,
aby otrzymywać info o nowościach i promocjach.
33 5000 555
sklep@gastromania.pl
Godziny pracy:
poniedziałek-piątek: 8:00 – 16:00
© Gastromania.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Korzystając z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich zapisywaniu.
Kliknij, aby dowiedzieć się więcej o Polityce Cookies.