Cena netto: 13,00 zł
Cena brutto: 15,99 zł
Dostępność: 14 dni
Stan magazynowy: 100 szt. +
Koszt dostawy: od 22,00 zł
W koszyku

Jeśli masz pytania, zadzwoń lub napisz do nas!

33 5000 555 sklep@gastromania.pl Biuro Obsługi Klienta jest do Państwa dyspozycji od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00
Informacje:
wysokość 245 mm
średnica: 22 mm
waga: 0.022 kg
materiał:
  • tworzywo sztuczne
  • szkło
kod EAN: 5908277707392

Solomierz do mierzenia stopnia zasolenia roztworów | BROWIN, 405558 - Opis:

• Niezastąpiony w kuchni - solomierz idealnie sprawdzi się do mierzenia stopnia zasolenia roztworów, solanek i pekli używanych w przetwórstwie, wędliniarstwie oraz przy produkcji sera!
• Wysoka jakość - solomierz wykonany został z wysokiej jakości przezroczystego szkła (areometr) oraz plastiku (menzurka) nadającego się do kontaktu z żywnością.
• Prostota użytkowania - dokonanie pomiaru stężenia soli w solance jest niezwykle proste! Wystarczy wlać do wąskiej menzurki pomiarowej badaną solankę i zanurzyć w niej pływak, a następnie dokonać odczytu pomiaru.
• Czytelna skala - w odczytaniu wyniku pomoże ci czytelna, kolorowa skala, dzięki której natychmiast poznasz stężenie roztworu w [g] soli na 1 [L] wody.
• Optymalne warunki użytkowania - ponieważ solomierz został wyskalowany w temperaturze 20°C, zaleca się, by badany płyn w trakcie przeprowadzenia badania osiągał podobną temperaturę.

Solomierz to urządzenie niezastąpione w przetwórstwie, wędliniarstwie oraz przy produkcji serów! Musisz go mieć w swojej kuchni! Proste urządzenie wykonane z wąskiej plastikowej menzurki oraz szklanego pływaka pozwoli Ci na zmierzenie stężenia soli we wszystkich roztworach. Solomierz sprawdzi się rewelacyjnie nie tylko przy kontroli solanek do serów, ale również podczas przygotowywania zalew do warzyw (np. ogórków), ryb oraz pekli do mięs. Korzystając z solomierza, nie musisz już obawiać się zbyt słonych potraw i przetworów! Dokonanie pomiaru stężenia soli w solance przy pomocy solomierza jest niezwykle proste. Wystarczy wlać do menzurki pomiarowej badaną solankę (w ilości pozwalającej na swobodne zanurzenie pływaka), a następnie odczyt wyniku. Po włożeniu areometru do menzurki wynik odczytujemy bezpośrednio z kolorowej, czytelnej skali jako stężenie roztworu ([g] soli na 1 [L] wody). Uwaga! Solomierz został wyskalowany w temperaturze 20°C, dlatego badany płyn powinien mieć taką właśnie temperaturę.

Ilość soli do różnego rodzaju zalew

Zalewa na ogórki
dodatek soli / 1 L wody małosolne kiszone 15 - 20 g 20 - 30 g

Zalewa peklująca do ryb
dodatek soli / 1 L wody masa ryby czas peklowania 30 - 40 g do 1 kg 8 - 24 h 40 - 50 g do 2 kg 8 - 24 h 50 - 60 g do 3 kg 8 - 24 h

Zalewa peklująca do mięs
dodatek soli / 1 L wody czas peklowania 60 - 100 g na 14 dni 100 - 150 g na 7 - 10 dni

Solanka do sera
dodatek soli / 1 L wody rodzaj sera o masie do 1 kg czas zasolenia 130 - 150 g: biały z ziołami 8 h 90 - 120 g; typu korycińskiego 4 h 130 - 170 g; typu feta 2 -5 dni.

Wymiary produktu:

- solomierz:
wysokość 20,5 cm
∅ 1,8 cm

- probówka:
wysokość 24,5
∅ zew. 2,2 cm
∅ wew. 1,9 cm.
Solomierz do mierzenia stopnia zasolenia roztworów | BROWIN, 405558 - Opinie:
Tylko osoby które kupiły dany produkt mogą dodawać opinie.
Solomierz do mierzenia stopnia zasolenia roztworów | BROWIN, 405558 - Zwroty i reklamacje:

W przypadku gdy dostarczony towar z jakiegokolwiek powodu Państwu nie odpowiada, a zakupiony został przez konsumenta (w rozumieniu przepisów prawa), możliwy jest jego zwrot w terminie do 14 dni. Zwrot towaru musi przebiegać zgodnie z §6 naszego regulaminu na adres podany przez pracownika sklepu. Zalecamy wypełnienie formularza odstąpienia od umowy, który można pobrać poniżej w podanym linku i wysłanie go wraz z wracanym towarem. Wymiana na inny towar możliwa po uzgodnieniu z pracownikiem sklepu. Przed zwrotem lub wymianą zalecamy skontaktowanie się z naszym działem handlowym.

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy

W przypadku reklamacji prosimy o wypełnienie poniższego formularza elektronicznego lub wysłanie zgłoszenia na adres: serwis@gastromania.pl bądź pocztą tradycyjną na druku reklamacyjnym.

Elektroniczny formularz reklmacyjny

Druk reklamacyjny