W ofercie naszego sklepu internetowego przygotowaliśmy profesjonalne zestawy garnków kuchennych do zastosowania m.in. w restauracjach, barach czy hotelach, stołówkach oraz w innych lokalach gastronomicznych. Wszystkie produkty są wykonane z wysokiej jakości materiałów, głównie stali nierdzewnej, więc posłużą wiele lat, ułatwiając pracę kuchni i wspierając jej wydajność. Zestawy różnią się zawartością (można je precyzyjnie dopasować do potrzeb), ale w każdym wydaniu przyspieszają skompletowanie niezbędnego wyposażenia i mogą również obniżyć jego koszt. Zapraszamy do kontaktu – doradzimy w wyborze, dzieląc się doświadczeniem, które zdobyliśmy przez lata projektowania i wyposażania profesjonalnych kuchni.

Czytaj więcej >

Podstawowe zestawy garnków kuchennych dla lokali gastronomicznych

Komplety garnków dostępne w naszym sklepie internetowych są uniwersalne, ale też pod wieloma kątami się różnią i warto je dopasować do swoich potrzeb oraz specyfiki pracy lokalu gastronomicznego.

Dla mniejszej gastronomii i jako zestawy pomocnicze w pełnowymiarowej restauracji polecamy podstawowe komplety czteroczęściowe – cztery garnki o sporej pojemności od 8 do 15 litrów i średnicy 24-30 centymetrów. Sprawdzają się jako uniwersalne garnki gastronomiczne do „wszystkiego” o sporej objętości – do bulionu, do gotowania ziemniaków, makaronu, produktów mącznych, nawet do przyrządzania sosów. Dla ułatwienia pracy kuchni można do nich dokupić jeden lub kilka wkładów, na początek np. do gotowania makaronu, ryżu oraz ziemniaków. Uzupełnieniem tego kompletu jest zestaw pięcioczęściowy z pokrywkami (dziewięć elementów), złożony z mniejszych garnków (objętość 2-6 litrów) i patelni. W ten sposób wyposażysz swoje zaplecze we wszystkie podstawowe naczynia, które – w przypadku większości kuchni, z wyjątkiem specjalistycznych – zdecydowanie wystarczą na start.

Komplety garnków dla profesjonalnych kuchni – kryteria wyboru

Odpowiednia liczba, pojemność i średnica garnków kuchennych to połowa sukcesu – pozostają jeszcze niezwykle ważne kwestie materiałów, wykończenia, funkcjonalności i detali. Na co zwrócić uwagę?

Profesjonalne zestawy garnków gastronomicznych – materiały i wykończenie

Najbardziej uniwersalne są nierdzewne garnki stalowe, ze stali szlachetnej 18/10 bądź tańszej – chromowanej. Pierwsze wyróżnia trwałość i łatwość czyszczenia. Zawartość 18% chromu i 10% niklu zapewnia stali wysoką odporność na korozję (to stal nierdzewna) i działanie kwasów – nie zmieniają smaku ani koloru potraw i uważa się je za najbezpieczniejsze w kontakcie z żywnością. Drugie są „tylko” pokryte warstwą chromu, który zwiększa odporność na korozję oraz poprawia wygląd wyrobu. Garnki mają ponadto różne wykończenie. Droższe są polerowane – gładkie i błyszczące (efekt lustra), więc łatwe w czyszczeniu i eleganckie, ale bardziej widać na nich odciski palców i zacieki (do prezentacji potrawy trzeba je przygotować). Garnki satynowane są matowe i mają lekko chropowatą strukturę, która skutecznie „ukrywa” drobne ślady codziennego użytkowania.

Garnki profesjonalne powinny być tłoczone tylko z jednego arkusza blachy są droższe od spawanych, ale unikasz ryzyka rozszczelnienia.

Garnki stalowe świetnie sprawdzą się na początek, ale warto też poznać zalety innych materiałów i z czasem doposażyć kuchnię. Wyroby aluminiowe są lekkie i praktyczne, szybko przewodzą ciepło i równomiernie się nagrzewają. Garnki żeliwne świetnie się sprawdzają do gotowania potraw jednogarnkowych i długo utrzymują ciepło. Zwykle można ich używać również w piekarniku. Miedziane natomiast najszybciej reagują na zmiany temperatury, więc wygodnie się z nimi pracuje.

Odpowiedni komplet garnków kuchennych do rodzaju kuchni

Kupując zestaw garnków kuchennych, trzeba również sprawdzić możliwość ich użycia na różnych typach kuchenek. Komplety z naszej oferty w większości współpracują ze wszystkimi rodzajami kuchenek – czyli elektrycznymi, indukcyjnymi i gazowymi. Garnki aluminiowe czy miedziane bez magnetycznego dna nie nadają się na kuchnię indukcyjną. Uniemożliwiają to także niektóre powłoki naczyń żeliwnych. Dla ułatwienia – z płytą indukcyjną współpracuje każdy garnek z dnem kapsułowym, wielowarstwowym, łączącym aluminium dla rozprowadzania ciepła oraz właściwości magnetyczne stali nierdzewnej.

Większości patelni ze stali nierdzewnej można używać również w piekarniku, chociaż warto zerknąć, czy rekomenduje to producent i czy wyznaczył graniczną temperaturę. Wybierając zestaw garnków z taką patelnią, można też na starcie trochę zaoszczędzić.

Zestaw garnków na start – czy to wystarczy?

Wszystko zależy od specyfiki pracy kuchni: czy dostępne w zestawie garnków artykuły mają odpowiednie pojemności i czy nadają się do przyrządzenia wszystkich potraw z menu. Komplety składające się z podstawowych produktów z reguły nie zawierają garnków specjalnych i trudniej w nich przyrządzić specyficzne dania czy składniki np. szparagi, ryby i owoce morza. Jeśli budżet pozwala, zestaw warto wzbogacić o m.in.:

  • Garnki specjalne, ułatwiające gotowanie specyficznych składników, właśnie takich jak ryby (wydłużony kształt, perforowany wkład), szparagi (długi, wąski i z koszykiem) czy małże (tu warto skorzystać z garnków emaliowanych). Pracę w kuchni tzw. zbiorowego żywienia zdecydowanie ułatwiają garnki z kranem – rewelacyjnie sprawdzają się do porcjowania cieczy lub szybkiego odcedzania.
  • Garnki do podgrzewania sosów: z płaszczem wodnym. Oczywiście można to zrobić dobrze w zwykłym rondelku czy garnku, jednak warto zainwestować, by zmniejszyć ryzyko przywierania i przypalania sosów, a więc zmian w smaku i konsystencji. Takiego modelu można także użyć do podgrzewania produktów mlecznych czy przyrządzania polew, jest więc dosyć uniwersalny.
  • Wkłady do gotowania – przede wszystkim do ziemniaków i makaronu, jeśli takich składników gotuje się na co dzień sporo. Można wtedy wykorzystywać podstawowe garnki, a jednocześnie ułatwić pracę kuchni poprzez jednoczesne gotowanie różnych rodzajów makaronu i proste odcedzanie czy zapobieganie przywieraniu i przypalaniu ziemniaków na dnie (więc także stratom).

Indywidualnie przygotowane zestawy garnków profesjonalnych

Podstawowe zestawy garnków to sposób na szybkie, proste i ekonomiczne urządzenie swojej kuchni i przygotowanie profesjonalnego zaplecza… Natomiast indywidualne skompletowanie wyposażenia – dobór różnych typów, pojemności, serii i modeli garnków, pozwala precyzyjnie dopasować je do potrzeb i wyzwań, co finalnie może okazać się o wiele lepszą inwestycją. Być może nie potrzebujesz kilku wielkich garnków, a wystarczy jeden lub dwa – na rzecz dobrego kociołka, woka bądź patelni do naleśników. To oczywiście tylko przykłady, jednak rozwiązania na miarę są pożądane w gastronomii: w końcu chodzi o to, aby połączyć dobre efekty z szybkością i wydajnością kuchni, które przełożą się na zyski.

Chętnie indywidualnie doradzimy i podpowiemy, czy lepiej sprawdzi się podstawowy zestaw garnków, czy może jednak warto stworzyć własny z oddzielnie sprzedawanych produktów. Pomożemy też taki zestaw skompletować. Od lat projektujemy i wyposażamy zaplecza gastronomiczne i zachęcamy do skorzystania z takiego wsparcia. Zapraszamy!