-
Automat do bitej smietany 50kg/h | BARMATIC, Creamona 2.0
Netto: Brutto:
Automaty do bitej śmietany
(10)Kategoria Maszyny do produkcji bitej śmietany | Gastromania.pl obejmuje szeroką ofertę maszyn i automatów do produkcji bitej śmietany. Wyposażamy cukiernie, lodziarnie i inne punkty gastronomiczne oraz pomagamy w doborze odpowiednio automatu do bitej śmietany dla Twoich potrzeb.
Bita śmietana
Bita śmietana to produkt powstały z mechanicznego mieszania śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu oraz powietrza, jest idealny zarówno jako dodatek do nadzienia ciast i lodów oraz jako dekoracja pysznych specjałów cukierniczych. Podczas ubijania cząsteczki częściowo połączonego tłuszczu tworzą ustabilizowaną sieć, która zatrzymuje pęcherzyki powietrza. Powstały w ten sposób produkt posiada około dwukrotną objętość wykorzystanej do produkcji śmietany. Jeśli ubijanie będzie kontynuowane, krople tłuszczu skleją się, niszcząc koloid (bitą śmietanę) i tworząc masło. Śmietanka o niższej zawartości tłuszczu (lub mleko) nie bita dobrze, podczas gdy śmietana o większej zawartości tłuszczu wytwarza bardziej stabilną pianę.
Automaty do bitej śmietany
Automaty do bitej śmietany to urządzenia umożliwiające szybką i bezproblemową produkcję bitej śmietany w większych ilościach. Standardowa maszyna do bitej śmietany posiada chłodzony zbiornik na śmietanę o pojemności od 2 do 5 litrów i umożliwia produkcję od 4 do 10 litrów bitej śmietany. W przeciwieństwie do syfonów do bitej śmietany w automatach, do napowietrzenia śmietany używa się powietrza a nie podtlenku azotu N2O – który ze względu na charakterystyczny wpływ na smak gotowego produktu nie powinien być stosowany w ceniących się cukierniach oraz punktach gastronomicznych. Przewagą automatów do bitej śmietany jest zatem neutralność smaku przygotowywanego produktu a także dowolna możliwość kreacji smaku ubijanej śmietany oraz łatwość i powtarzalność procesu ubijania.
Urządzenia do bitej śmietany
Dzięki tego rodzaju maszynom, oprócz tych tradycyjnych zastosowań, będziesz w stanie poszerzyć asortyment swoich słodkości o nowe, kreatywne przepisy (w zależności od rodzaju maszyny). Dzięki prostocie i szybkości możliwe będzie wytwarzanie półfabrykatów oraz słodkich i pikantnych musów wykwintnej klasy, przy harmonijnym łączeniu gamy smaków.