CHOCOVIC
(15)Chocovic to hiszpańska firma z ponad 130-letnią tradycją, która specjalizuje się w najwyższej jakości czekoladzie oraz komplementarnych produktach dla klientów przemysłowych i rzemieślniczych. Asortyment firmy obejmuje nadzienia i polewy oraz jasne i ciemne czekolady o różnym stopniu płynności i zróżnicowanych nutach smakowych. Wszystkie produkty Chocovic nie zawierają zbędnych dodatków, glutenu oraz innych alergenów i aromatyzowane są naturalną wanilią. W ofercie czekolad Chocovic znajdują się ciemne kuwertury czekoladowe, takie jak Trinea, Tobado, Quador i Suri oraz kuwertury mleczne, np. Zeylon o smaku klasycznej, mlecznej czekolady. Asortyment czekolad obejmuje także białą, płynną czekoladę Nacar, która charakteryzuje się dużą zawartością mleka. Polewy kakaowe Chocovic wyróżniają się z kolei zróżnicowanym stopniem płynności i kompletną paletą czekoladowych barw – od jasnej, do ciemnobrązowej i oznaczone są poza jedną (Dower) symbolami P 300, P 140 oraz PL 100. Nadzienia Chocovic podzielone są ze względu na przeznaczenie i obejmują nadzienia do pieczenia (Horno i Crema Blanca), do wtryskiwania (Inyectar), do przekładania (Extender i Iroko) oraz do oblewania (Azabache, Kiribati i Made).
Ofertę firmy uzupełniają ponadto proszki kakaowe (Siena 21 i Camel 11), specjalne, smakowe pasty – np. pasta z migdałów i orzechów laskowych o delikatnym, karmelowym posmaku oraz artykuły dekoracyjne, takie jak posypka z ciemnej polewy kakaowej Fideo Oscuro, kolorowa posypka z masy cukrowej Fideo Colores, wiórki z ciemnej czekolady Virutas Negras, wiórki z mlecznej czekolady Virutas Leche, wiórki z białej czekolady Virutas Blancas oraz dekoracyjne ołówki Ciria Negra wyprodukowane z ciemnej i białej czekolady.
Historia firmy zaczęła się w roku 1872, kiedy to założono małą, rodzinną manufakturę produkującą cieszące się dużą popularnością czekolady pod nazwą Arumi. Pod aktualną nazwą firma funkcjonuje od roku 1977, po przejęciu biznesu przez koncern Nederland Group. Na lokalnym, hiszpańskim rynku firma obecna jest pod markami Chocovic oraz Novacrem – obie uzupełniają bogate portfolio Barry Callebaut, która od roku 2009 jest ich właścicielem. Chocovic posiada dwie nowoczesne fabryki zatrudniające łącznie kilkaset osób. Jedna z nich zlokalizowana jest w Gurb niedaleko Barcelony i produkuje każdego roku ok. 30 000 ton czekolady. Druga fabryka specjalizuje się tylko w polewach i nadzieniach. Chocovic jest także fundatorem i właścicielem akademii czekolady Aula Chocovic, która prowadzi cieszące się dużym zainteresowaniem tematyczne szkolenia dla profesjonalistów z szeroko pojmowanej branży gastronomicznej.
Bogata i zróżnicowana oferta czekolad i pozostałych produktów Chocovic dedykowanych cukiernikom i piekarzom, umożliwia produkcję czekoladowych przysmaków i deserów, które są nie tylko smaczne, ale również estetyczne i ciekawe wizualnie. Gastromania to kolejny, profesjonalny sklep z produktami marki Chocovic. Zapewniamy szeroki wybór i szybką realizację każdego zamówienia.