Kategoria Shakery barmańskie do drinków i koktajli | Gastromania.pl obejmuje szeroką ofertę szejkerów barowych do drinków, koktajli, napojów i alkoholu. Projektujemy i wyposażamy bary, dyskoteki, kawiarnie oraz gastronomię. Naszym zadaniem jest pomoc w doborze właściwego szejkera bostońskiego, francuskiego lub Cobbler.

Czytaj więcej >

Shakery barmańskie

Jednym z głównych zadań dobrego barmana jest przygotowywanie drinków. Koktajle alkoholowe są niezbędną pozycją w każdym, szanującym się i dobrze wyposażonym pubie czy barze. W naszym sklepie internetowym oferujemy shakery typu Boston, które składają się z dwóch wysuwających się elementów, shakery typu Cobbler oraz shakery francuskie.

Shakery bostońskie

To dwuczęściowe shakery składające się z metalowej pokrywy i tradycyjnie szklanego pojemnika mieszającego. Pojemnik do mieszania i pokrywę wkłada się do siebie w celu wstrząsania lub stosuje osobno do mieszania lub wstrząsania. Oddzielny filtr siatkowy, taki jak sitko Hawthorne lub Julep, są wymagane dla tego typu shakera, jeśli stosuje się kruszony lód. Bez takiego sitka niektórzy, bardziej wprawieni barmani mogą zamiast tego odcedzać poprzez wąskie oddzielenie pokrywy i pojemnika mieszającego po wstrząśnięciu i przelaniu napoju przez powstałą szczelinę. Począwszy od przełomu lat 70. i 80. XIX wieku pojawiły się wersje shakerów bostońskich z metalową pokrywą, zawierającą zintegrowane sitko. Tego typu shakery są wykonane ze stali nierdzewnej lub w połączeniu ze szkłem lub akrylem. Niektóre modele posiadają dodatkowo powierzchnię antypoślizgową z jednej strony.

Shakery Cobbler

To trzyczęściowe shakery do koktajli, z reguły w całości wykonane ze stali nierdzewnej lub stali malowanej, który na pokrywie z wbudowanym sitkiem posiada zawiera nasadkę. Nasadka ta często używana jest jako miarka do napojów alkoholowych lub innych płynów.

Shakery francuskie

To dwuczęściowy shakery składające się z metalowego pojemnika mieszającego i metalowej nasadki. W przypadku tego rodzaju wytrząsarki zawsze wymagany jest filtr, z wyjątkiem metody separacji wspomnianej powyżej wykorzystywanej przez bardziej wprawionych barmanów.