Sita do maszynki do mięsa to podstawowy element, który umożliwia kontrolę nad teksturą mielonego mięsa. Wyglądają jak okrągłe dyski z otworami o różnej średnicy i rozmiarach. Można niemal dowolnie wybrać liczbę dziurek oraz ich zagęszczenie. W naszej ofercie znajdują się sita do maszynki do mięsa o średnicy otworów 2 mm 3 mm, 4,5 mm, 6 mm, 8 mm, a nawet 10 mm.

Proponujemy zarówno sitka do maszynek ręcznych, jak i automatycznych. Oferowane sitka łatwo zamontować w pasującej do nich maszynce, a co więcej można to zrobić zaledwie w kilka sekund. Zdecyduj samodzielnie o szczegółach mielenia mięsa i ułatw sobie procedury, związane z utrzymaniem sprzętu w czystości. Zapraszamy do zapoznania się z szerokim wyborem dostępnych części do maszynek!

Czytaj więcej >

Dlaczego warto zadbać o wymienne sito do maszynki do mięsa?

Zastosowanie odpowiedniego sitka wprost przekłada się na smak i konsystencję potrawy. Te najmniejsze o średnicy otworów w okolicach 2 mm, idealnie nadają się do przygotowywania farszy i pasztetów. Modele średnie z dziurkami między 4-8 mm świetnie sprawdzają się w większości potraw w kuchni, ponieważ są rozmiarem uznawanym za najbardziej uniwersalny. Z kolei grubsze sitka do maszynki do mięsa o średnicy powyżej 8 mm będą dobrym wyborem podczas przyrządzania hamburgerów czy klopsików.

Zakup wymiennego sitka do maszynki do mięsa daje możliwość szybkiej wymiany elementu, gdy tylko zajdzie taka potrzeba. Co więcej, pozwala na:

  • dopasowanie grubości mielenia mięsa do konkretnej potrawy czy preferencji osoby, dla której się gotuje;
  • oddzielanie części mięsa, które nie są pożądane w potrawach np. chrząstek;
  • łatwy demontaż i szybkie czyszczenie.

Jakie możliwości dają sitka do maszynki do mięsa?

Maszyny do mielenia, jeśli wyposażymy je w dodatkowe sitka i przystawki, będą znacznie bardziej funkcjonalne. Dzięki nim możliwe jest robienie także kiełbas czy kabanosów. Zmielone mięso może mieć dowolną teksturę – od niemal całkowicie gładkiej, po nieco bardziej ziarnistą, która świetnie sprawdzi się np. do przyrządzenia tatara. W naszej ofercie znajdziesz najróżniejsze maszyny gastronomiczne, do których dopasujesz odpowiednie sitko.

Jak wybrać odpowiednie sitka do maszynek?

Wybierając sitko do maszynki, zwróć uwagę przede wszystkim na to, z jakimi urządzeniami jest kompatybilne. Kupując przypadkowe sitko, zawsze istnieje ryzyko, że posiadane maszynki do mielenia mięsa nie będą mogły z nim współpracować. Istotny jest sposób montażu lub obecność otworu montażowego odpowiedniej wielkości, a także średnica samego sitka.

Z czego wykonane są sitka do maszynek?

Sitka wymienne do maszynek do mięsa wykorzystywane w profesjonalnej gastronomii powinny być wykonane z materiałów wysokiej jakości. Jest to na przykład stal nierdzewna – podstawowy materiał w każdej profesjonalnej kuchni, ponieważ:

  1. jest łatwa i szybka w czyszczeniu,
  2. zabrudzenia nie wnikają w jej strukturę,
  3. nie przenosi zapachów na obrabianą żywność,
  4. nie zanieczyszcza produktów w żaden sposób.

Zachęcamy do zapoznania się z szerokim wyborem sitek do maszynki do mięsa, a w razie dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu z naszymi ekspertami!