Szatkownice do warzyw to oszczędność czasu w niemal każdej restauracji. Urządzenia te wykorzystują wymienne obrotowe tarcze, dzięki którym możliwe jest uzyskanie pożądanej wielkości i kształtu krojonych produktów. Większość urządzeń dostępnych w tej kategorii jest w stanie pokroić warzywa lub owoce w plastry, wiórki, słupki czy kostkę. Ponadto może przygotować ziemniaki na frytki lub placki ziemniaczane, kapustę na bigos, a także posiekać kłopotliwą do krojenia w tradycyjny sposób cebulę.

Szatkownice elektryczne dzięki dużej wydajności i precyzji krojenia doskonale sprawdzają się w punktach żywienia zbiorowego, stołówkach, firmach cateringowych, ale także we wszelkich restauracjach przyjmujących dużą liczbę gości jednocześnie.

Czytaj więcej >

Szatkownice gastronomiczne. Jedno urządzenie – liczne korzyści

Głównymi atutami szatkownic są wysoka wydajność, prosta obsługa i bezpieczeństwo użytkowania.

  • Wydajność – w większości wypadków szatkownica elektryczna jest w stanie posiekać kilkaset kilogramów warzyw i owoców na godzinę, jednak większe modele mogą osiągać wydajność przekraczającą 1000 kg/h. Tak szybka praca urządzeń pozwala na sprawne przygotowanie posiłków, co przekłada się na zadowolenie gości w restauracji. Najbardziej wydajne modele to natomiast wybór dla firm zajmujących się przetwórstwem warzyw i owoców, garmażerią lub innych spożywczych zakładów produkcyjnych.
  • Łatwość obsługi – mimo doskonałych osiągów szatkownice do warzyw są urządzeniami niewymagającymi długiego przeszkolenia. Dzięki temu nawet nowi pracownicy już po chwili zapoznania się z mechanizmami mogą z łatwością je obsłużyć.
  • Bezpieczeństwo – w nowoczesnych szatkownicach wprowadzono szereg zabezpieczeń, które zmniejszają ryzyko skaleczeń do minimum. Należy do nich wyłącznik bezpieczeństwa, który nie dopuszcza do pracy maszyny, jeśli wszystkie jej elementy nie są na swoim miejscu. Urządzenia te w większości przypadków nie generują znacznego hałasu, przez co mogą być bez problemu używane przez dłuższy czas bez szkody dla pracowników.

To jednak niejedyne zalety szatkownic. Nieco mniejsza wydajność niektórych urządzeń jest rekompensowana większą kompaktowością i łatwiejszym transportem. Wytrzymałe silniki z odpowiednią wentylacją nie przegrzewają się i nie blokują nawet podczas intensywnej pracy, a duże otwory wlotowe umożliwiają wsad nawet dużych warzyw takich jak kapusta. W dodatku łatwy demontaż elementów urządzenia i ich zdatność do mycia w zmywarce jest atutem w każdej kuchni – pozwala to na bezproblemową eksploatację i utrzymanie maszyny w dobrym stanie.

Szatkownice elektryczne – łatwe i szybkie krojenie warzyw

Wykorzystanie szatkownicy jest konieczne w lokalach, które poddają obróbce duże ilości warzyw – a ich ręczne krojenie byłoby bardzo pracochłonne. Szatkownica gastronomiczna jest przystosowana ciągłej, intensywnej pracy.

Większość kluczowych elementów maszyny, takich jak tarcze tnące czy misy na gotowe warzywa, wykonano z wysokiej klasy stali nierdzewnej lub aluminium. Gwarantuje to trwałość i świetną odporność na obciążenia. Ergonomiczne rozłożenie otworów wlotowych i wylotowych umożliwia zachowanie pełnej kontroli nad szatkowaniem, jak też zapewnia wygodę pracy.

Wiele rozwiązań zastosowanych w szatkownicach gastronomicznych ma również ułatwić szatkowanie warzyw o mniej typowym kształcie, a także kłopotliwych w krojeniu produktów – np. pomidorów.

Szatkownice od uznanych producentów sprzętu gastronomicznego

Maszyny gastronomiczne od uznanych producentów takich jak Hendi, Sammic czy Robot Coupe są ważną częścią naszej oferty. Sprawdzone marki to pewność sprawności i wydajności urządzeń.

W naszym sklepie internetowym można zaopatrzyć się również w tarcze do szatkownic oraz akcesoria dodatkowe – dostępne w osobnych kategoriach. Zachęcamy do sprawdzenia naszej bogatej oferty szatkownic elektrycznych. W razie pytań zachęcamy do kontaktu!