Narzędzia do ręcznego rozdrabniania lodu (szpikulce, widelce, dłuta i młotki) sprawdzą się we wszystkich lokalach gastronomicznych serwujących zimne napoje, takie jak drinki czy koktajle. Z ich pomocą można w krótkim czasie rozdrobnić nawet dużą bryłę lodu i zapewnić przygotowywanemu napojowi odpowiednio niską temperaturę. Takie przyrządy mogą być wykonane w całości z drewna lub ze stali nierdzewnej z drewnianą rękojeścią. Zapraszamy do zapoznania się z ich pełną ofertą!

Czytaj więcej >

Rodzaje szpikulców do lodu

Wśród narzędzi do rozdrabniania lodu najczęściej można spotkać:

  1. Stalowy szpikulec – taki przyrząd do kruszenia lodu wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Dzięki temu może bez problemu wbić się w nawet bardzo zmrożony lód i nie ulec przy tym uszkodzeniu. Jest wykończony wytrzymałą, drewnianą rączką, która pozwala na pewny chwyt podczas uderzania w bryłę lodu. Taki szpikulec może być zakończony różnymi końcówkami – pojedynczym zębem, jak również trzema, a nawet sześcioma zębami. Dzięki większej liczbie zębów może wbić się w powierzchnię lodu w kilku miejscach i jeszcze łatwiej rozkruszyć dużą bryłę lodu na wiele drobniejszych części.
  2. Drewniany młotek – do jego produkcji wykorzystuje się najwyższej jakości drewno, co sprawia, że narzędzie to jest wyjątkowo wytrzymałe. Z jego pomocą można bez trudu rozbić dużą bryłę lodu na mniejsze części, a następnie rozkruszyć lód na wyjątkowo drobne kawałki.

Na co zwrócić uwagę, wybierając szpikulce do lodu?

Odpowiedni szpikulec do lodu powinien:

  • być wykonany z wysokiej jakości materiałów – zastosowanie odpowiednich materiałów (takich jak stal nierdzewna) pozwoli na szybkie i precyzyjne rozkruszenie lodu, a także zapewni bezpieczeństwo obsługującej to narzędzie osobie, nie ulegając uszkodzeniu w trakcie wykonywania uderzeń;
  • mieć rączkę dopasowaną do kształtu dłoni – tylko produkt zaprojektowany zgodnie z zasadami ergonomii pozwoli na pewny chwyt urządzenia, a tym samym na skuteczne rozkruszenie lodu. Przyrząd z ergonomiczną rękojeścią nie wypadnie z dłoni podczas rozbijania lodu i będzie w pełni bezpieczny dla każdej korzystającej z niego osoby;
  • uzyskać atest na kontakt z żywnością – każde narzędzie przeznaczone do kontaktu z żywnością powinno zostać przebadane pod względem jakości, właściwości mechanicznych oraz składu chemicznego i na tej podstawie uzyskać atest Państwowego Zakładu Higieny. Tylko taki produkt zapewni pełne bezpieczeństwo napojom sprzedawanym Klientom;
  • otrzymać certyfikat zgodności CE – poza atestem PZH każdy produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością powinien uzyskać również deklarację zgodności CE. Taki dokument potwierdzi, że wybrane dłuto do lodów spełnia wymogi europejskie i może być sprzedawane w krajach Europy.

Wszystkie dostępne w naszym sklepie szpikulce do lodu spełniają wyżej wymienione wymagania i zostały zaprojektowane z myślą o funkcjonalności i trwałości – wystarczy zatem skupić się wyłącznie na wyborze odpowiedniego modelu.

Gdzie sprawdzą się szpikulce do lodu?

Manualne narzędzia do rozkruszania lodu przydadzą się przede wszystkim w niewielkich lokalach, w których każdy centymetr powierzchni ma znaczenie. Trudno byłoby umieścić w nich elektryczne lub nawet ręczne maszyny do robienia lodu, które zajmowałyby dużo przestrzeni. W takim wypadku idealnie sprawdzą się ręczne szpikulce do lodu, które można bez problemu schować nawet w dowolnej szufladzie. O takim produkcie mogą również pomyśleć Klienci prowadzący większe lokale – w ich przypadku ręczne szpikulce pozwolą rozbić naprawdę duże bryły lodu na mniejsze części jeszcze przed umieszczeniem ich w elektrycznej lub ręcznej kruszarce do lodu.

W naszym sklepie można zaopatrzyć się w kompletne wyposażenie baru – nie tylko przyrządy do rozdrabniania lodu, lecz również w ekspresy do kawy, blendery oraz inne akcesoria barmańskie. Jeśli pojawią się jakiekolwiek trudności w wyborze sprzętu, serdecznie zapraszamy do kontaktu – pomożemy wybrać odpowiednie wyposażenie do każdego lokalu gastronomicznego!