Van Houten to holenderska marka specjalizująca się w produkcji czekolady dla firm vendingowych i cateringowych oraz hoteli, restauracji i sklepów. Oferta firmy obejmuje czekolady o zwiększonej zawartości kakao, czekolady instant, czekoladę w płynie oraz naturalne kakao. Historia firmy zaczęła się w roku 1815, ale dopiero w roku 1828 działalność firmy zaczęła koncentrować się na produkcji kakao, kiedy to wynaleziono i opatentowano hydrauliczną prasę umożliwiającą produkcję z czystego masła kakaowego bloków, które następnie mielono w celu uzyskania lżejszego, bardziej odżywczego i rozpuszczalnego proszku kakaowego. W 1846 roku Coenraad Van Houten opracował nowatorską metodę obróbki proszku, który poddawano specjalnemu procesowi polegającemu na dodaniu soli alkalicznych. Dzięki temu usuwano gorzki posmak, a kakaowy proszek stawał się lepiej rozpuszczalny w wodzie. Finalny produkt nazywano czekoladą „holenderskiego procesu” – o ciemnym kolorze i łagodnym, pozbawionym goryczy smaku. Wynalazek zrewolucjonizował produkcję i dostępność czekolady, a Van Houten stał się prekursorem i pierwszym producentem czekolady do picia na gorąco.

W roku 1865 firma zaproponowała jako pierwsza na świecie kakao pakowane w metalowe puszki. Produkcję czekolady na szerszą skalę Van Houten uruchomił w roku 1850, kiedy to wybudowano fabrykę w Weesp. Napędzane silnikami parowymi maszyny prasujące kakao były w stanie wyprodukować taką ilość czekolady, że zaczęto ją eksportować do USA, Francji, Wielkiej Brytanii oraz Niemiec. Już na początku XX wieku 90% zysków Van Houten generował eksport. Firma rozpoczęła światową ekspansję, co zaowocowało w latach 1918-1960 otwarciem fabryk we Francji, Niemczech, Wielkiej Brytanii i Singapurze. W roku 1998 koncern Jacobs Suchard oddał zarządzanie firmą spółce Barry Callebaut, która przejęła produkcję napojów czekoladowych pod marką Van Houten.

Wszystkie produkty Van Houten posiadają certyfikat UTZ i są wytwarzane w 100% z ekologicznego kakao wyprodukowanego z ziaren z wybranych plantacji kakaowca. Nie zawierają zbędnych dodatków, śladowych ilości innych składników, konserwantów i słodzików, dzięki czemu są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i bezpieczne. Produkty holenderskiej marki, dystrybuowane przez Barry Callebaut, dostępne są praktycznie na całym świecie, a Gastromania to kolejny sklep z produktami Van Houten – specjalnymi czekoladami dla gastronomii, czekoladami do maszyn vendingowych, czekoladami instant do ekspresów, czekoladą w płynie oraz najwyższej jakości, 100%, naturalnym kakao. Zapewniamy szeroki wybór i szybką realizację każdego zamówienia.