Wyposażenie zmywalni – co będzie potrzebne?

W każdym profesjonalnym lokalu gastronomicznym powinno znajdować się miejsce, które będzie poświęcone do zmywania brudnych naczyń – talerzy, szklanek, garnków, patelni oraz innych akcesoriów gastronomicznych. W mniejszych lokalach gastronomicznych wystarczy wyposażyć się w dwukomorowy zlew, który ułatwi zmywanie zabrudzonych naczyń. Jeżeli jednak jesteś właścicielem dużego lokalu gastronomicznego, jak restauracja, bar, kawiarnia, restauracja hotelowa lub cukiernia, czy piekarnia, to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, które pozwoli zaoszczędzić sporo czasu, jest inwestycja w profesjonalne urządzenia do mycia naczyń. Wyposażenie zmywalni to m.in.: zmywarki dla gastronomii, uzdatniacze wody i filtry wody dla gastronomii, kosze i nadstawki do zmywarek, specjalistyczne napełniacze, spryskiwacze oraz baterie, urządzenia do polerowania szkła, separatory tłuszczu oraz skrobi, a także profesjonalne lampy UV i młynki oraz rozdrabniacze do odpadów. Warto wybierać produkty, które zostały wykonane z materiałów najwyższej jakości. Mamy wtedy gwarancję, że z pewnością posłużą nam przez wiele lat. W tym artykule przyjrzymy się bliżej zmywarkom dla gastronomii oraz uzdatniaczom do wody. Zapraszamy do zapoznania się całym materiałem!

Czytaj więcej >

Profesjonalne zmywarki dla gastronomii, które musisz mieć w swoim lokalu gastronomicznym!

Podstawowym urządzeniem, które musi pojawić się w lokalach gastronomicznych, są zmywarki dla gastronomii. Jest to ważne zwłaszcza w przypadku dużych restauracji, czy barów, które każdego dnia obsługują naprawdę spore ilości klientów. Na co zwrócić uwagę przy zakupie zmywarki dla gastronomii? Już spieszymy z pomocą! W pierwszej kolejności powinieneś zainteresować się rodzajami zmywarek gastronomicznych, które są dostępne na rynku. Wyróżniamy trzy podstawowe modele: zmywarkę uniwersalną, która świetnie sprawdzi się do mycia wszystkich naczyń – talerzy, sztućców, szkła, a także garnków i patelni, zmywarkę do szkła, która, jak sama nazwa wskazuje, została przystosowana do mycia brudnych szklanek, kieliszków, pokali (ten model świetnie sprawdza się w barach, gdzie serwowane są napoje alkoholowe, a także w kawiarniach) oraz zmywarki kapturowe, które mogą być stosowane do każdego rodzaju naczyń (są jednak szybsze i bardziej wydajne, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w restauracjach hotelowych lub w firmach cateringowych). Zanim dokonasz zakupu konkretnej zmywarki dla gastronomii, weź pod uwagę również jej moc, rodzaj zasilania, wielkość, specyfikacje pomp, a także dozowniki przeznaczone na płyny do zmywarki. Wszystkie te aspekty są niezwykle ważne, gdyż zakup zmywarki gastronomicznej jest inwestycją na lata.

Uzdatniacze wody dla gastronomii

Uzdatniacze wody dla gastronomii, które nazywa się również zmiękczaczami wody, to profesjonalne akcesoria kuchenne, stosowane w wielu lokalach gastronomicznych. Te urządzenia charakteryzują się niezwykle prostą budową, która, w połączeniu ze stabilną konstrukcją, jest gwarancją najwyższej jakości. Głównym zadaniem uzdatniacza do wody jest zapobiegania osadzaniu się kamienia oraz wapnia na urządzenia gastronomicznych, jak np. czajnik, ekspres do kawy, a także zmywarki dla gastronomii. Uzdatniacze do wody są dostępne na rynku w wielu rozmiarach – o zmiennej pojemności, średnicy, wysokości i szerokości, aby każdy z Państwa mógł znaleźć dokładnie taki produkt, który będzie pasował do konkretnego urządzenia. Na rynku można znaleźć również specjalistyczne tabletki solne do uzdatniania wody, a także żywice do zmiękczaczy.