-
Kompaktowa kruszarka do lodu 12 kg/h | HENDI, 271520
Netto: Brutto: -
Kruszarka do lodu elektryczna, stalowa | HENDI, 271599
Netto: Brutto: -
Kruszarka do lodu 4ICE+ 172x290x460 mm | BARTSCHER, 135023
Netto: Brutto: -
Kruszarka do lodu 60 kg/h | BARTSCHER, 300
Netto: Brutto: -
Kruszarka elektryczna do lodu, 0.25 kW | STALGAST, 471160
Netto: Brutto: -
Profesjonalna kruszarka barowa Mineral | BARMATIC, 271544
Netto: Brutto: -
Kruszarka do lodu 120 kg/h, 300x185x520 mm | BARTSCHER, 2000
Netto: Brutto: -
Kruszarka do lodu | REDFOX, TRG
Netto: Brutto: -
Kruszarka do lodu – Mojitos | REDFOX, TRGM
Netto: Brutto: -
Kruszarka elektryczna do lodu, 150 kg/h | SANTOS, 471600
Netto: Brutto: -
Kruszarka do lodu, 115W, 190x250x440 mm | WARING, IC20
Netto: Brutto: -
Kruszarka do lodu 245x430x490 mm | SCOTSMAN, CRUSHMAN-360
Netto: Brutto:
Elektryczne kruszarki do lodu
(19)Wydajność oferowana przez elektryczne kruszarki do lodu jest nie do zastąpienia, gdy w lokalu gastronomicznym serwowane są duże ilości zimnych napojów i deserów. Bary, puby, kluby, restauracje – wszędzie tam może być potrzebny kruszony lód w dużych ilościach, który szybko schłodzi drinki. Właśnie do takich zadań stworzono kruszarki do lodu renomowanych producentów dostępne w tej kategorii.
Elektryczne kruszarki do lodu – budowa i działanie
Każda kruszarka do lodu elektryczna opiera swoje działanie o silnik elektryczny o różnej wydajności poruszający zestawem ostrzy kruszących ze stali nierdzewnej. Lód umieszczany jest zwykle w podajniku ulokowanym w górnej części urządzenia, skąd trafia do komory, w której zostaje pokruszony przez metalowe ostrza i wpada do wbudowanego lub podstawionego pojemnika. Jak widać, mechanizm działania przeznaczonej do lodu kruszarki nie jest w ogólnym zarysie zbyt skomplikowany, mimo tego szczegóły budowy poszczególnych modeli będą już miały duży wpływ na wykorzystanie tych maszyn w lokalach gastronomicznych o określonym profilu.
Profesjonalne kruszarki do lodu – jak wybrać?
Gastronomiczne kruszarki to ważne wyposażenie baru – bez nich trudno byłoby schłodzić duże ilości napojów w krótkim czasie. Jednak nie każda elektryczna kruszarka do lodu sprawdzi się w każdym lokalu, warto więc przed dokonaniem zakupu poznać różnice między modelami.
Wydajność i wymiary urządzenia
Automatyczna kruszarka do lodu może osiągać różną wydajność – nawet do 300 kg na godzinę. Jednak nie zawsze, a być może nawet w mniejszości przypadków, tak duża efektywność produkcji lodu będzie potrzebna. Zwykle wraz z tym parametrem rosną także wymiary urządzenia, co nie powinno pozostawać bez wpływu na wybór konkretnego sprzętu. Najmniejsze kruszarki do lodu elektryczne bez problemu zmieszczą się w każdej kuchni lub przy barze, a ich wydajność zbliżona do 15 kg kruszonego lodu na godzinę powinna w wielu wypadkach być wystarczająca.
Zapotrzebowanie na lód
Przed zakupem kruszarki do lodu warto przeanalizować, do jakich produktów kruszony lód jest niezbędny i jak często są one zamawiane. Jednak nawet jeśli Państwa lokal w dużym stopniu koncentruje się na sprzedaży chłodzonych napojów, nie oznacza to, że będzie potrzebna kruszarka o dużej mocy.
Należy przyjąć, że sprzedaż produktów z kruszonym lodem będzie utrzymywać się na średnim poziomie przez większość dnia i do tej uśrednionej wartości warto dopasować moc wybranej kruszarki. Mimo to warto także wziąć pod uwagę godziny szczytu i wyjątkowe sytuacje, gdy zapotrzebowanie może być nawet kilkukrotnie większe. Dla bezpieczeństwa można zatem rozważyć również zakup nieco mocniejszej kruszarki, o ile oczywiście pozwala na to wolna przestrzeń w lokalu.
Bezpieczeństwo
Nie bez znaczenia pozostają także inne cechy budowy kruszarek. Większość z nich dotyczy bezpieczeństwa, zatem dobrze jest wziąć pod uwagę również obecność tych elementów. Kruszarki do lodu powinny być wyposażone w antypoślizgowe nóżki dla stabilnej i bezpiecznej pracy np. po umieszczeniu na blacie kuchennym. Ważnym mechanizmem bezpieczeństwa obecnym w wielu kruszarkach jest automatyczny wyłącznik urządzenia, który nie pozwala na jego pracę w sytuacji, gdy komora ostrzy tnących pozostaje otwarta.
Łącząc wszystkie powyższe kwestie praktyczne – wydajność, rozmiary i bezpieczeństwo – adekwatnie do potrzeb prowadzonej działalności, możliwy będzie wybór optymalnej kruszarki elektrycznej do lodu.
Elektryczne kruszarki do lodu – zastosowania i sprzęt uzupełniający
Zimne napoje, a zwłaszcza drinki, mrożona kawa, granita, desery – to do nich najbardziej przyda się pokruszony lód, choć może on być też wykorzystany do serwowania niektórych produktów, np. owoców morza. Jeśli wydawanie wyżej wymienionych produktów i usługi barmańskie stanowią ważną część prowadzonej działalności, to poza kruszarką elektryczną warto zainwestować także w inne maszyny do robienia lodu, jak na przykład kostkarki czy łuskarki.
Takie urządzenia to wygoda, brak konieczności korzystania z ręcznych urządzeń i możliwość szybkiego obsłużenia wielu klientów. Jeśli mają Państwo pytania dotyczące elektrycznych kruszarek lub innych naszych produktów, chętnie na nie odpowiemy – zapraszamy do kontaktu!