Wygodne i estetyczne formy do lodu

Serwowane drinki, koktajle alkoholowe i inne zimne napoje utrzymują dłużej niską temperaturę dzięki dodaniu kilku kawałków lodu. Zazwyczaj do przygotowanego napoju dodaje się lód w klasycznej formie sześciennej kostki z tradycyjnej foremki do lodu. Warto pamiętać, że kostki do drinków i napojów powinny idealnie błyszczeć. Ich ścianki muszą być gładkie, a całość przezroczysta. Dlatego woda przed wlaniem do foremek powinna zostać przefiltrowana, a foremki muszą być idealnie czyste – większość można myć w zmywarkach z wyparzarką.

Czytaj więcej >

Forma i efekt

Profesjonalne formy do lodu pozwalają na uzyskanie kostek o różnych rozmiarach. Od mniejszych, które dodaje się bezpośrednio do napoju po kilka sztuk, do większych, rozpuszczających się dużo wolniej, które umieszcza się zazwyczaj pojedynczo. Czasem warto zaskoczyć klienta małą odmianą i zamiast dobrze znanej kostki wrzucić do drinka inny kształt lodu. Dodając kostki w kształcie szlachetnych kamieni, możemy podkreślić dyskretnie wyjątkowy charakter organizowanego bankietu lub uroczystości. Natomiast do chłodzenia napojów takich jak poncz lub lemoniada, serwowanych w większych naczyniach, warto przygotować lód w specjalnych formach, które pozwalają uzyskać duże, idealnie okrągłe, lodowe kule o średnicy ok. 5 cm. Duże lodowe kule o pojemności 100 ml można dodawać również pojedynczo do napojów w odpowiednio większych szklankach.

Odpowiedni wybór formy do lodu

Szukając odpowiedniej foremki do lodu przeznaczonej do częstego użytku, warto wybrać model wykonany z materiału najwyższej jakości, czyli silikonu lub tworzywa sztucznego przeznaczonego do kontaktu z żywnością, odpornego na uszkodzenia mechaniczne oraz duże różnice temperatur. Profesjonalne formy do lodu gwarantują dłuższą trwałość oraz zachowanie niezmienionego kształtu przez cały okres użytkowania. Foremki do lodu o tradycyjnym, jak i specjalnym kształcie komór powinny stanowić część niezbędnego wyposażenia w każdym profesjonalnie zorganizowanym barze.